EKSPLODERTE: Denne Pinell GO-radioen eksploderte i Tønsberg natt til lørdag. Radioen er tilbakekalt av produsenten, men fortsatt finnes flere tusen slike radioer i norske hjem. FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN
EKSPLODERTE: Denne Pinell GO-radioen eksploderte i Tønsberg natt til lørdag. Radioen er tilbakekalt av produsenten, men fortsatt finnes flere tusen slike radioer i norske hjem. FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN

Familiens norske radio eksploderte i et flammehav

Både brannvesenet og distributøren advarer mot den brannfarlige radioen som finnes i flere titalls tusen norske hjem.

Det var klokken fire til lørdag at Jørgen Kvernøy Døhlie (33) og kona våknet av at boligalarmen ble utløst.

– Det var en lyd uten like. Jeg trodde av instinkt at det var noen som brøt seg inn, sier Kvernøy Døhlie til TV 2. 

Han løp ned trappen, men kunne ikke se noen innbruddstyv. Da han kom opp i andre etasje igjen, snakket kona med alarmselskapet i telefonen.

– Sektor Alarm sa at det var røykutvikling. Da gikk jeg ned igjen, luktet jeg brent plastikk. På kjøkkenet sto radioen på kjøkkenbordet ved siden av noen aviser og glødet. Hele taket var fullt av røyk, fortsetter Kvernøy Døhlie. 

– Eksploderte i flammehav

Kvernøy Døhlie bestemte seg for å legge radioen i vasken.

– Men jeg forsto ganske raskt at det bare var tull, så jeg kastet radioen ut. Jeg vil trygt si at den eksploderte i et flammehav da den traff bakken, legger han til. 

BRANNFARLIG: Slik så radioen ut etter eksplosjonen.  FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN
BRANNFARLIG: Slik så radioen ut etter eksplosjonen. FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN

Alarmselskapet varslet brannvesenet som rykket ut med mannskapsbil og tankbil til tomannsboligen fra 1920 sentralt i Tønsberg. Det var Vestfold Interkommune Brannvesen som først skrev om hendelsen på sine Facebook-sider

– Få radioen ut av huset

Den aktuelle radioen er av typen Pinell GO, og distributøren har tilbakekalt radioen fra markedet. På sine nettsider skriver Pinell at de har oppdaget en produksjonsfeil i batteriet på radioen, som i sjeldne tilfeller kan forårsake overoppheting. 

«Kundesikkerhet er øverste prioritet for Pinell, og vi har derfor frivillig besluttet å tilbakekalle produktet. Vi ber deg om å trekke ut stikkontakten på din GO/GO+, slutte å bruke radioen og følge instruksjonene for tilbakelevering nedenfor. Du vil få din radio i retur med nytt batteri.» skriver distributøren

Tilbakekallingen gjelder radioer solgt fra mai 2013 til september 2015. Brannvesenet oppfordrer nå alle som har en slik radio om å ta oppfordringen på alvor. 

– Når radioen plutselig begynner å brenne, er det all mulig grunn til å få radioen ut av huset, sier Arnt Follvik, informasjonsrådgiver i Vestfold Interkommune Brannvesen, til TV 2. 

Tidligere denne måneden skrev Avisa Nordland om Lillian Løkås (85) fra Valnesfjord som våknet av at hennes radio, som er av samme type, eksploderte på nattbordet.

– Kan skje når man sover

Jørgen Kvernøy Døhlie presiserer at hans radio ikke var påskrudd, og at den heller ikke var tilkoblet strømnettet. Den har heller ikke vært i bruk på en stund. 

– Jeg fikk radioen på julaften i 2013, og det er en radio jeg har vært direkte glad i. Også er man jo litt stolt når det er et norsk produkt, derfor er dette litt ekstra leit, sier han. 

Han oppfordrer nå alle til å få radioen ut av huset, men reagerer samtidig på å at produsenten ber kundene om å sende radioen i posten. 

– Denne radioen kan du ikke ha i huset ditt, eller et annet sted hvor det er noe antennelig. Jeg synes ikke at den skal sendes i posten.

– Man tenker at det ikke skjer deg, men det er viktig at man får den ut. Dette kan skje når man sover, poengterer han. 

7000 radioer returnert

KALT TILBAKE: Så langt er 7000 radioer returnert til distributøren.  FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN
KALT TILBAKE: Så langt er 7000 radioer returnert til distributøren. FOTO: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN

Presseansvarlig hos distributøren TT Micro, Tom Vedvik, opplyser til TV 2 at det er solgt 42.000 eksemplarer av den populære radioen, som også ble kåret til årets julegave i 2013 av stiftelsen Elektronikkbransjen. Så langt er 7000 radioer returnert. 

– Dette er helt tragisk. Dette er et batteri som vi har fått anbefalt av vår produsent i Kina, og alle sertifiseringer er sjekket i Norge. Vi begynte å selge disse i 2013, så de har vært i markedet en stund. Vi skal gjøre alt vi kan for å få inn radioene som er der ute, sier Vedvik. 

– Bør man sende en radio som kan eksplodere i posten?

– Det er 16 stykker av 42.000 som det har vært kraftig varmegang i, og noen har tatt fyr. Vi har snakket med Posten, som er klar over dette. Men vi skal ta opp dette på nytt, for å høre om det er andre rutiner som skal følges, sier han. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK