ETTERFORSKES: Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter. FOTO: FABRICE COFFRINI /AFP
ETTERFORSKES: Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter. FOTO: FABRICE COFFRINI /AFP

Korrupsjonsskandalen: Åpner straffesak mot Blatter

Michel Platini dras inn i korrupssjonsskandalen når den sveitsiske statsadvokaten starter etterforskning av Blatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sveitsiske statsadvokaten har åpnet straffesak mot Blatter, det melder påtalemyndighetene i en pressemelding.

Blatter mistenkes for økonomisk vanstyre og/eller underslag og ble avhørt fredag etter et møte i FIFAs eksekutiv-komité. Politiet gjennomført også en razzia i FIFAs hovedkvarter.

FIFA-presidentens kontor ble undersøkt og bevis beslaglagt, står det i pressemeldingen. Ifølge nyhetsbyrået AP risikerer han ti års fengsel.

Blatter skulle egentlig ha avholdt en pressekonferanse fredag formiddag, men denne ble avlyst.

Platini dras inn i skandalen

Dette er punktene den sveitsiske påtalemyndighetene mistenker at den avtroppende FIFA-presidenten har brutt loven på:

  • Den 12. september 2005 mistenkes Blatter for å ha signert en kontakt med det karibiske fotballforbundet (med Jack Warner) som ikke gavnet FIFA. På den andre siden er mistanken at med denne avtalen har han misbrukt sitt forvaltningsansvar og handlet mot interessen til FIFA og/eller FIFAs markeds og TV-avdeling.
  • Blatter er mistenkt for en illojal betaling på to millioner sveitserfranc (17,5 millioner kroner) til Michel Platini, president i det europeiske fotballforbundet UEFA. Utgiftene falt på FIFA og skal angivelig ha vært betaling for arbeid utført mellom 1999 og 2002. Betalingen ble utført i februar 2011.

Michel Platini blir også avhørt om saken.

FIFA samarbeider

Det internasjonale fotballforbundet sa selv fredag at de har samarbeidet med den sveitsiske statsadvokaten siden 27. mai.

– Vi har etterkommet alle spørsmål om dokumenter, data og annen informasjon. Vi vil fortsette denne graden av samarbeid gjennom etterforskningen, heter det i en uttale fra FIFA.

– I dag, i FIFAs hjem, har representanter fra kontoret til den sveitsiske statsadvokaten gjennomført intervju og har samlet dokumenter som er relevante for etterforskningen. FIFA ga rom for disse intervjuene som en del av vårt samarbeid.

Blatter frykter utlevering

I mai ble sju FIFA-direktører arrestert i det amerikanske påtalemyndigheter siktet 14 personer, inkludert ni personer med roller høyt oppe i fotballsystemet for pengevasking, svindel og pengeutpressing.

Av de 14 personene har 13 blitt arrestert, hvor tre av dem har blitt siktet av det amerikanske rettsvesenet. Ti venter på å bli utlevert.

Blatter har selv vegret seg for å reise ut av Sveits til land som har utleveringsavtale med USA.

Gustad: – Gledelig dag for internasjonal fotball

TV 2s juridiske ekspert Randi Gustad er ikke overrasket over siktelsen.

– Det bekrefter den mistanken man har hatt lenge om at når FIFA har vært rammet så hardt er organisasjonen pill råtten. Nå har man trolig beviser helt på toppen hos Blatter i og med at man går så langt at man har en siktelse, sier Gustad.

– Han har nok vært i søkelyset veldig lenge, og nå er det første gang man får bekreftet at man har en berettiget siktelse mot ham.

Hun regner det som en bekreftelse på mye av det som har vært mistanken rundt ham, nettopp fordi denne typen kriminalitet er vanskelig å etterforske.

– Snøret har tettet seg lenge rundt ham, men nå har man sagt at man vil samarbeide. Man har i utgangspunktet tenkt at han har hatt gode advokater og rådgivere rundt seg og at han vil være vanskelig å ta til tross for de voldsomme mistankene mot seg, sier Gustad.

– Det er krevende å etterforske en slik type kriminalitet. Det tar tid og krever mye ressurser. Når man har sett hvordan korthuset har begynt å rase, så har man tenkt at ytterligere ressurser som settes i sving for å ta han på toppen. Slik sett er dette en gledelig dag for internasjonal fotball.

Fotballpresidenten: – Svært alvorlig sak

Det var en alvorstynget fotballpresident Yngve Hallén som møtte TV 2 fredag.

 – Dette er allerede blitt en svært alvorlig sak for FIFA. Dette gjør at situasjonen eskalerer ytterligere. Det er viktig nå at man gjennomgår alt for å gjenvinne tilliten til FIFA som organisasjon og internasjonal fotball som helhet, sier Hallén til TV 2. 

– Er du overrasket?

– Jeg blir egentlig aldri overrasket i denne saken lenger. Uansett hva annet som kommer opp nå, er det viktig at alt blir ettergått.

– Hva gjør dette med omdømmet til FIFA?

– Omdømmet er allerede svært svekket. Vi skal bare være glade for at politiet går inn for å komme til bunns i dette. Jeg blir skuffet fordi fotballens anseelse svekkes gang på gang, men samtidig håper jeg at slike saker bidrar til at reformer blir iverksatt straks.

Trakk seg

På torsdag overleverte FIFA e-poster fra hans høyre hånd Jérôme Valcke. Valcke ble suspendert i forrige uke som en følge av påstander om at han hadde tjent penger på VM-billetter over pålydene pris.

Han avfeier beskyldningene, som Blatter har gjort med alle påstander om korrupsjon.

Sepp Blatter trakk seg fem dager etter han ble gjenvalgt i FIFAs presidentvalg tidligere i år. Grunnen var den gryende korrupsjonsskandalen og mistillit i organisasjonen.

– Selv om FIFAs medlemmer valgte meg til ny president, virker det ikke som om dette støttes av fotballverdenen – verken supportere, klubber eller øvrige medlemmer, sa Sepp Blatter den gangen.