POPULÆR: Det selges årlig rundt 600 millioner Big Mac-er i verden. Dette gjør McDonald's-burgeren til verdens mest populære. Foto: Scanpix
POPULÆR: Det selges årlig rundt 600 millioner Big Mac-er i verden. Dette gjør McDonald's-burgeren til verdens mest populære. Foto: Scanpix

Big Mac-advarselen får Facebook til å koke

Men er det noen grunn til å bli redd? Nei, sier den norske eksperten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et tredelt hamburgerbrød, to flate kjøttstykker, sylteagurk, salat, dressing og ost.

Sammen med Burger Kings Whooper, sitter McDonald's' Big Mac på burgertronen.

ERNÆRINGSEKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Mone Eli Sæland. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus
ERNÆRINGSEKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Mone Eli Sæland. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Fast Food Menu Price, som vanligvis informerer sine brukere om prisene til de amerikanske hurtigmatstedene, har laget en grafisk oversikt over det de mener skjer i kroppen etter at man har satt til livs en Big Mac, slik den blir laget i USA.

Grafikken blir delt hyppig på Facebook, og er omtalt i en rekke medier verden over.

Men stemmer det virkelig at blodsukkeret skyter i været og at man får en usedvanlig treg fordøyelse etter å ha spist en Big Mac? 

Ikke helt, sier klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Mone Eli Sæland til TV 2. 

– Overforenkling

– Fremstillingen er en overforenkling med enkelte troverdige innslag. Våre kropper er like ulike inni som utenpå, derfor kan en ikke med så stor grad av sikkerhet si at den enkelte vil respondere etter et slikt skjema, sier hun.

Og:

– Fastfood er ikke å anbefale av mange grunner; både smaksmessig, ernæringsmessig og ikke minst i forhold til det sosiale; det å lære seg å oppføre seg i samvær med andre og å mestre livet.

Depresjon og angst

SPRES PÅ NETT: Det er denne oversikten som deles av Big Mac-elskere og -motstandere. Foto: Fast Food Menu Price
SPRES PÅ NETT: Det er denne oversikten som deles av Big Mac-elskere og -motstandere. Foto: Fast Food Menu Price
ÅPENHET: Kommunikasjonsdirektør Erik Lødding i McDonald's Norge sier at selskapet er åpne om alt deres produkter inneholder.
ÅPENHET: Kommunikasjonsdirektør Erik Lødding i McDonald's Norge sier at selskapet er åpne om alt deres produkter inneholder.

Sæland viser til HUNT-undersøkelsen som er utført på flere tusen nordmenn.

– Konklusjonen er klar: Ferdigmat gir mer psykiske lidelser som depresjon og angst. Tradisjonell norsk mat og middelhavskosthold gir bedre mental helse. Siden depresjon er en av de vanligste årsaker til tapt livslykke og tapte arbeidsår, burde det alene være god nok grunn til ikke å spise fastfood mer enn maks en gang i måneden, sier hun.

Åpne om innholdet

Kommunikasjonsdirektør Erik Lødding i McDonald's Norge til TV 2 at de er åpne om næringsinnholdet i alle McDonald's-produkter.

Han forteller at han har sett Fast Food Menu Price-grafikken som spres på nett, men at han ikke kjenner til grafikken annet enn gjennom mediene. 

– På generelt grunnlag er alle våre produkter ok som en del av et variert kosthold, sier han.

Big Mac-en blir laget litt forskjellig land for land. Mens den i USA inneholder 540 kalorier, inneholder den i Norge 509 kalorier. Også næringsinnholdet i burgeren varierer.

– Vi er helt åpne om innholdet i produktene våre, og informasjon om dette finnes i alle restaurantene og på nettsiden vår. I Norge har vi 100 prosent norsk kjøtt i produktene våre, sier Lødding.

Slik er Fast Food Menu Prices oversikt: 

Dette skjer etter 10 minutter:

Det er ni gram sukker i en Big Mac. Fast Food Menus Prices skriver at takket være burgerens sukkerinnhold, stiger blodsukkeret «til et abnormt nivå».

Etter 20 minutter:

Hamburgerbrødet som blir brukt i USA har ifølge nettstedet et høyt innhold av fruktosesirup, som er betraktelig søtere enn vanlig sukker.

Fast Food Menus Prices skriver at stoffet gjør kroppen avhengig av det, og at du kan bli overvektig, få diabetes og utvikle hjertesykdom. 

Fruktose kan riktignok ha ugunstige effekter, som på for eksempel fettstoffene i blodet.Siden fruktose ikke stimulerer insulin, får man ingen metthetsfølelse av det.

Etter 30 minutter:

Salt «angriper» kroppen. Ifølge nettstedet er det 970 milligram salt i en amerikansk Big Mac. Fast Food Menus Prices skriver at dette «enorme mengden med salt kan føre til dehydrering».

I en norsk Big Mac er det 460 milligram salt.

Norske helsemyndigheter anbefaler av vi får i oss maksimalt fem gram salt per dag, så en Big Mac er godt innenfor dette, og dehydrert blir du ikke.

Etter 40 minutter:

Det er ikke så lenge siden du spiste, men du kan allerede føle deg sulten igjen. Dette skyldes ifølge Fast Food Menus Prices at blodsukkeret nå er på full fart ned igjen, og kroppen skriker etter mer hurtigmat.

Som klinisk ernæringsfysiolog Mone Eli Sæland sa, går det ikke an å forutse hva som skjer inni kroppen etter inntak av en Big Mac. Folk flest har et godt regulert blodsukker, og en Big Mac fører sjeldent til de enorme svingningene Fast Food Menus Prices nevner.

Etter 60 minutter:

I grafikken står det at man kan oppleve tregere fordøyelse etter å ha spist en Big Mac.

Vanligvis bruker kroppen mellom 24 og 72 timer å fordøye mat, men med burgere kan det gå tregere.

Burgere består av mer fett, og Fast Food Menu Price forklarer at det kan ta opp mot tre dager før kroppen har fordøyd en Big Mac.  

I den amerikanske versjonen av burgeren finnes det også 1,5 gram transfett, som er koblet til hjerte- og karsykdommer. Transfett øker aktiviteten til et protein som omdanner blodets «gode» kolesterol, HDL, til et «dårlig» kolesterol som heter LDL.

– Villedende fakta

Etter at Fast Food Menu Price-grafikken har begynt å spre seg på nett, har også britiske McDonald's gått ut og sagt følgende i en pressemelding:

 – Vi kjenner ikke igjen ingrediensene og næringsinformasjonen i denne grafikken. De såkalte fakta på dette bildet er villedende og har ingen likhet med den Big Mac-en som er tilgjengelig for britiske kunder.

Talspersonen viser til at McDonald's i 30 år har vært åpne om ingrediensene i sine produkter. 

– Vi har fjernet all kunstig transfett fra vår meny, og den ikoniske Big Mac-en har ingen kunstige fargestoffer, og brødet inneholder ikke maissirup.

Mer åpenhet

De siste årene har McDonald's vært åpen om produksjonen av maten deres, og har lagt ut en rekke videoer hvor de viser forbrukerne hvordan den blir til. 

I fjor varslet selskapet drastiske endringer i menyen, i det som skal være et forsøk på å fremstå som sunnere, enklere og åpnere.

McDonald's administrerende direktør Don Thompson og seniordirektør Mike Andres sier ifølge nyhetsbyrået AP at de amerikanske kundene, som teller 25 millioner daglig, i økende grad har fokus på sunn mat.

– Trenger vi å ha konserveringsmidler i maten vår? Nei, det gjør vi ikke, sa Mike Andres.