Fårikål til hverdag og fest

I dag er det fårikålens festdag og det ble selvfølgelig markert hos Wenche. Til dessert ble det tilslørte God morgen Norge piker og gutter!

Helt siden begynnelsen av 1970-tallet har fårikålen hatt tittelen som Norges Nasjonalrett nummer 1.
I 1998 fikk endelig denne tradisjonsrike norske retten sin egen festdag.
Fårkål smaker for mange bedre ved 2. gangs servering, så lag gjerne en stor porsjon, avkjøl restene godt, før lokket legges på og sett kaldt i kjøleskap i 1-2 dager.

Fårikål
-både husmannskost og festmat

Dette trenger du, til 4-6 personer:

  • Ca 1 ½ kg lammekjøtt/fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)
  • ca 1 ½ kg hodekål
  • 2 ts salt
  • ca 4 ts hel pepper
  • 3 dl kokende vann

Slik gjør du:

Del kålen i båter.
Legg kjøtt, kål, pepper og salt lagvis i en kasserolle. Start med kjøtt med fettsiden ned i kasserollen og avslutt med kål.
Hell på kokende vann.
Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 2 timer.
Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam!
Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener.
Nykokte mandel- eller Ringerikspoteter hører med. 

Tilslørte God morgen Norge piker og gutter

Dette trenger du:

  • 5-6 faste norske epler
  • Ca 3/4 dl sukker
  • 1/4 dl vann eller eplejuice
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks/rester av tørre kaker
  • Evt. 1-2 ss brunt sukker, hvis brødet/kjeksen ikke er søt
  • 1-2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • 3 dl kremfløte eller vaniljekesam
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Skrell eplene, del dem i båter og skjær bort kjernehusene.
Kok eplebåtene møre i vann tilsatt litt sitronssaft, eller i juice.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.
Avkjøl.
Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød/kjeks, kanel, evt. litt sukker og stek gyllent på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for mye stekt.
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.
Pisk kremfløte med vaniljesukker. Vaniljeksam røres lett opp. Pisket krem kan også blandes med vaniljekesam for å gjøre den litt ”magrere”.
Legg brød, eplemos og krem lagvis i en bolle eller porsjonsglass.
Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.