VIL IKKE DELE FOR MYE: Det er mange regler rundt hva Slottet vil dele med offentligheten. Her er kronprinsparet i Trondheim tidligere denne  måneden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VIL IKKE DELE FOR MYE: Det er mange regler rundt hva Slottet vil dele med offentligheten. Her er kronprinsparet i Trondheim tidligere denne  måneden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kritiseres for lite åpenhet om yacht-ferie – nå slår Slottet tilbake

Slottet forsvarer hvorfor de ikke vil kommentere kronprinsparets svindyre middelhavscruise.

Kronprinsesse Mette-Marit (42) og kronprins Haakon (42) har fått mye kritikk etter at de var på luksuscruise i millionklassen i Middelhavet i sommer, og Slottet har blitt kritisert fordi de ikke er åpne om hvem som egentlig betalte.

Kronprinsparet har gjentatte ganger blitt spurt ut av pressen, og senest i går svarte kronprinsesse Mette-Marit på kritikken:

– Jeg skjønner at det er noe folk reagerer på. Det kom ut på en måte som ikke var god for oss. Det er helt klart, og det forstår jeg at folk kommenterer på, sa hun.

– Har forbedringspotensiale

Slottet kommunikasjonsavdeling har valgt å unngå å svare pressen. Nå omtaler Slottet for første gang kritikken i et innlegg på sine nettsider

– Vi legger stor vekt på åpenhet. Å si at vi alltid svarer «ingen kommentar» og at vi ikke er åpne, er rett og slett feil. Når det er sagt, har selvsagt også vi et forbedringspotensial, og vi forsøker hele tiden å utvikle oss, sier kommunikasjonsjef Marianne Hagen.

Omtaler ikke privatliv og gaver

Kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hagen mener det kun er fire typer saker de ikke ønsker å kommentere til mediene: Spørsmål om monarkidebatten, de kongeliges antrekk, privatlivet deres og gaver de mottar.

Til tross for at hele innlegget dreier seg om åpenhet, kommenterer Slottet fortsatt ikke hvem som betalte for luksuscruiset, og de omtaler ikke cruiset direkte. De forsvarer seg med at gaver og privatliv ikke er noe de kommenterer.

– Privatliv kommenterer vi som hovedregel ikke. Også de kongelige må ha et rom som er bare deres. Dette respekteres i stor grad av media. Noen ganger gjør vi unntak og legger til rette for innsyn, skriver Hagen videre.

– Det er lov å ha venner

– Vi forsøker å skjerme privatlivet. De kongelige har venner som de besøker, og som besøker dem. Det er lov å ha venner. Det kommer mange spørsmål om private gjestelister og ferier. Dette opplyser vi som hovedregel ikke om da det tilhører privatlivet.

Hagen mener at Slottet håndterer alle gaver slik at ikke de kongelige får bindinger til noen.

– De kongelige mottar mange gaver fra folk i hele landet, både på reiser og til merkedager og ellers. Dette er hyggelig. Det kan også være vanskelig. Alle gavene må håndteres slik at de kongelige ikke får bindinger til noen, sier Hagen.

– Mistenker at de skjuler noe viktig

Kjersti Løken Stavrum er  generalsekretær i Norsk Presseforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, synes det er rart at kongehuset ikke bruker anledningen til å lette på sløret om luksuscruiset.

– Det virker som om kongehuset tror at kritikken den siste tiden handler om at vi vil vite mer om kronprinsparets privatliv generelt. Men det er ett eneste spørsmål vi vil ha svar på, og det er hvem som betalte ferien. At de skriver dette innlegget uten å omtale det, er veldig rart, sier Stavrum til TV 2.

Hun tror ikke kongehusets svar vil få spesielt stor effekt, så lenge de ikke berører spørsmålet alle lurer på.

– Dette kommer til å være en stein i skoen for dem. Denne saken er noe pressen vil fortsette å spørre om. Så lenge vi ikke vet svaret, mistenker vi at de skjuler noe viktig. De kommer til å bli forfulgt av dette helt til svaret kommer fram, sier Stavrum.

Kongehuset er ikke underlagt offentlighetsloven, noe som vil si at pressen ikke har rett til å følge kongefamilien på samme måte som andre offentlige institusjoner. Dette ønsker Norsk Presseforbund å endre.

– Svarer ikke på hvor grensene går

Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har tidligere etterlyst større åpenhet fra kongehuset. Han er ikke imponert over svaret fra Slottet, og han mener at svært mange viktige punkter forblir hemmeligholdt.

– Selvsagt skal de ha rett til et privatliv, men redegjørelsen svarer ikke på hvor grensene går. Den svarer ikke på hvorfor kongehuset er taust når de vender ryggen til den offentlige skolen, de svarer ikke på hvorfor de ikke kan snakke om vennskapet med ledende, norske politikere, og de svarer ikke på hvorfor de ikke kan offentliggjøre hvem kongehuset mottar store, store, feriegaver fra. Det tilhører det som egentlig er åpenhet, og ikke privatlivet, sier Stanghelle.

– Bør tåle spørsmål

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Også TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, savner at Slottet tar til seg kritikken og faktisk svarer på spørsmål rundt gaver og kronprinsparets forbindelser.

– Slottet mener øyensynlig fortsatt at middelhavscruiset tilhører kronprinsparets private sfære, som de ikke plikter å opplyse noe om, sier han.

– Men som andre offentlige personer i dagens samfunn må nok også de kongelige tåle spørsmål rundt mulige bindinger i forbindelse med gaver, sier Totland.

– Bør stille til debatt

Han synes det er interessant at kommunikasjonssjefen velger å gå ut med et innlegg på denne måten.

– Det er tydelig at Slottet føler et behov for å rettferdiggjøre seg etter diskusjonen rundt kronprinsfamiliens middelhavscruise i sommer. Sikkert også etter presseorganisasjonenes utspill overfor departementet om at også kongefamilien bør komme inn under offentlighetsloven, sier Totland.

Nå oppfordrer Totland Slottet til å delta i åpne debatter.

– Slottet og kommunikasjonssjefen bør vise sin åpenhet ved å stille til debatt med pressens organisasjoner – slik alle andre aktører i samfunnet gjør.