TREKKER SEG: Konsernsjef i Volkswagen, Martin Winterkorn, trekker seg fra toppstillingen. FOTO: JOHANNES EISELE / REUTERS
TREKKER SEG: Konsernsjef i Volkswagen, Martin Winterkorn, trekker seg fra toppstillingen. FOTO: JOHANNES EISELE / REUTERS

Toppsjefen i Volkswagen trekker seg

Martin Winterkorn sier at han trekker seg, melder nyhetsbyrået Associated Press. 

Etter at det ble kjent at manipulering med software gjorde at de offisielle utslippene ble kunstig lave på det amerikanske markedet, har Volkswagen-skandalen toppet seg det siste døgnet.

Det offisielle tallet nå er at dette omfatter hele 11 millioner biler. Til sammenligning solgte Volkswagen like i overkant av 10 millioner biler i hele fjor.

Onsdag ettermiddag er det nå klart at konsernsjef Martin Winterkorn trekker seg fra stillingen.

Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

– En ny start

Winterkorn trekker seg «til det beste for selskapet», heter det i en uttalelse.

«Volkswagen trenger en ny start – også når det kommer til ansatte. Med min oppsigelse rydder jeg veien for en ny start».

Videre mener Winterkorn at han gjør det beste for selskapet, «selv om jeg ikke er kjent med at jeg på min side har gjort noe galt».

Hvem som overtar jobben er det foreløpig ikke sagt noe om.

Avslørt av amerikanske miljømyndigheter

Uttalelsen om oppsigelsen kommer etter at konsernsjefen tidligere også la seg fullstendig flat.

– Vi har misbrukt tilliten til millioner av mennesker. Rask og effektiv kartlegging av hva som har skjedd har nå vår fulle prioritet. For å gjøre det helt klart: Manipulering må aldri skje hos VW igjen, sa Winterkorn.

Det var mandag at Volkswagen-skandalen sprakk i media, da Environmental Protection Agency (EPA) avslørte at VW-bilene er bilene utstyrt med programvare som aktiverer en utslippskontroll når bilene testes av myndighetene.

Med en gang måleapparatene fjernes, skrus utslippskontrollen av.