To skjebnedager for VW-sjefen

Det store spørsmålet er hva han visste – og ikke.

VWs konsernsjef Martin Winterkorn er i hardt vær, spørsmålet er om han kan overleve som toppsjef særlig lenge. Foto: Scanpix.
VWs konsernsjef Martin Winterkorn er i hardt vær, spørsmålet er om han kan overleve som toppsjef særlig lenge. Foto: Scanpix.

Skandalen rundt Volkswagen ruller videre. Etter at det ble kjent at manipulering med software gjorde at de offisielle utslippene ble kunstig lave på det amerikanske markedet, har de negative nyhetene hopet seg opp for konsernet.

Det offisielle tallet nå er at dette omfatter hele 11 millioner biler. Til sammenligning solgte Volkswagen like i overkant av 10 millioner biler i hele fjor. 

Etter at det ble kjent at VW har satt av 6,5 milliarder Euro for å dekke kostnadene rundt skandalen, har aksjekursen rast. 

– Må ikke skje igjen

Midt oppe i dette står toppsjefen Martin Winterkorn som nå er inne i to skjebnedager. Han har så langt lagt seg fullstendig flat og beklager det inntrufne i svært klare ordlag.

– Vi har misbrukt tilliten til millioner av mennesker. Rask og effektiv kartlegging av hva som har skjedd har nå vår fulle prioritet. For å gjøre det helt klart: Manipulering må aldri skje hos VW igjen, sier Winterkorn i en offisiell uttalelse.

VW: Utslipps-skandalen omfatter 11 millioner biler

Detalj-fokusert

Spørsmålet mange stiller seg er om han kan overleve som toppsjef. Ifølge meldinger i tyske medier, må Winterkorn i dag forklare seg for deler av VW-styret,  i et krisemøte.

Så er det styremøte hos bilgiganten i morgen. Der skulle Winterkorn etter planen få forlenget stillingen som toppsjef for VW-konsernet fram til 2018. Nå framstår det som uvisst om han overlever dette styremøtet.

Mye står og faller på hva Winterkorn selv egentlig visste om utslipps-skandalen. Han er kjent som en ekstremt detalj-fokusert toppsjef. Mange mener derfor at han må ha visst at det ble jukset – og latt det pågå. I såfall rammer det naturligvis troverdigheten hans hardt nå.

Norske veimyndigheter fikk sjokk-rapport for fem måneder siden

Viktig signaleffekt

Det er ventet at styret kommer til å presse ham på dette. Og hvis Winterkorn innrømmer at han visste, har de neppe annet valg enn å avskjedige ham. 

Hvis han ikke  kjente til hva som foregikk, er det noe som også vil bli brukt mot ham. Dette har skjedd på hans "vakt". Da burde Winterkorn visst, særlig når konsekvensene er så enorme. 

Utad vil det å sparke Winterkorn også kunne ha en viktig signaleffekt. Det er helt avgjørende for Volkswagen å vise hvor alvorlig de tar dette. Da ligger det også en betydelig symboleffekt i at toppsjefen må gå.

Winterkorn var i tøff maktkamp tidligere i år, les mer om det her: