Har Torodd Norges styggeste bil?

21-åringen brenner for å bevare raggarkulturen.

Torodd Overåsberget legger ikke skjul på at bilene hans skiller seg ut fra mengden. I dag jobber 21-åringen for å øke interessen for den gode gamle raggarkulturen. Foto: Mats Brustad.
Torodd Overåsberget legger ikke skjul på at bilene hans skiller seg ut fra mengden. I dag jobber 21-åringen for å øke interessen for den gode gamle raggarkulturen. Foto: Mats Brustad.

Selv om prislappen på Torodd Overåsbergets biler nærmer seg vrakpant, vekker de sannsynligvis like mye oppmerksomhet som en feit Porsche. På hjemstedet må han derfor tåle massiv oppmerksomhet, også fra politiet. Sistnevnte har han av naturlige årsaker fått et godt forhold til.

– Politiet stopper meg nesten daglig, noe jeg skjønner veldig godt. Når det er sagt, har mange fått øynene opp for Volvoen, som nærmest har blitt et ikon i distriktet. Derfor har jeg og onkel blå som regel bare hyggelige samtaler, forteller 21-åringen, men legger til at tonen ikke var like hyggelig da han ble stoppet med over to hundre wonderbaums i frontruta.

Særegen livsstil

Brandval-gutten forteller han alltid har hatt et nært forhold til eldre biler, men at raggarlivsstilen aldri fristet. Nå er han kanskje distriktets mest engasjerte raggar og kjører utallige mil i strengt talt falleferdige biler.

– Raggarlivsstilen traff meg rett i hjertet, og mye av grunnen er det ekstremt avslappende miljøet hvor alle er seg selv ett hundre prosent.

Torodd syns imidlertid det er synd at majoriteten av dagens ungdom ikke tør å skille seg ut, men i stedet følger strømmen.

Les også: Ukjent James Bond-bil – til salgs i Norge

– Jeg er verken muskuløs eller eier av en VW Golf, men har det i alle fall godt med meg selv. Jeg syns det er deilig å ikke være mainstream, sier han, og oppsummerer raggarlivsstilen som underholdende - hvor alt handler om å kjøre mange unødvendige mil, samt snakke timevis uten mål og mening med andre raggare.

Populær attraksjon

De siste årene har Torodd hatt flere prosjekter gående, men det var hans Volvo 745 som har fått mest oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart da han har brukt opptil flere timer i garasjen for å gjøre den styggest mulig.

– Jeg lager bulker, fremstiller rust og monterer alt av ræl jeg finner. Med den filosofien er det klart bilen blir stygg som juling, smiler unggutten, og legger til at Volvoen har blitt en aldri så liten attraksjon i distriktet.

– Det er alltids gøy når folk spør om få sitte på eller ta et bilde, forteller han.

Les også: Porsches styggeste

Vil bevare kulturen

En av Torodds interesser har lenge vært å bevare den aldrende kulturen som fant sin opprinnelse i Stockholm mot slutten av 50-tallet. Derfor arrangerer han stadig raggar- og rånetreff hvor likesinnede deler sin lidenskap om gamle biler og ikke minst har det sosialt sammen. 

– Treffene våre kan like gjerne sammenliknes med store Porsche-treff. Vi deler minst like mye lidenskap, forskjellen er at prislappen på våre biler sjelden bikker vrakpanten, mener Torodd, som vil fortsette arbeidet om å utvide raggarmiljøet på hjemstedet.  

Denne saken er tidligere publisert på glomdalen.no

Les også: Norges råeste Volvo – nå skal den selges