Dette røret er årsaken til at 15 hus måtte evakueres

Da flommen kom til Larvik, var ingen klar over at det 25 år gamle vannrøret ved golfbanen var for lite. Nå kommer regningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag ble kommunen smertelig klar over at noe var galt med dimensjonen på anlegget som skulle ta unna vannmassene ved golfbanen i Larvik.

Vannet som skulle fulgt elva ned mot havet, hopet seg opp til det som ble et basseng på oversiden av veien mot Stavern, og plutselig fant enorme mengder vann nye veier. 15 hus i Rødbergbakken måtte evakueres.

Ingen i kommunen hadde forutsett at vannet kunne komme dit. 

Kjellere fulle

Det er ikke mye igjen av hagen Åslaug Reiten har brukt tre år på å få ferdig. Den ble skylt vekk av de enorme vannmengdene som stod rundt husveggene i to timer. I flere av husene er arbeidet med å restaurere kjellerne allerede i gang. 

Se video øverst i saken!  

Nå må møber, planter, asfalt og brostein erstattes og bygges opp igjen.

– Vi hadde jo ingen anelse om at flommen kunne komme hit, sier Reiten. Hun regnet med at kommunen visste hva de gjorde da de la ut tomter for salg der det før hadde gått et elveleie. 

Bare én meter bredt 

Åslaug Reitens hage er ødelagt, etter tre års arbeid med å få den ferdig.  FOTO: DANIEL BJUR / TV 2
Åslaug Reitens hage er ødelagt, etter tre års arbeid med å få den ferdig. FOTO: DANIEL BJUR / TV 2

Årsaken til skadene ligger 500 meter lenger oppe. I et rør på én meter i diameter.

– Det ble for alt for lite, forklarer Arne Nicander, som er virksomhetsleder for kommunalteknikk i kommunen. 

Han står på nedsiden av golfbanen og forklarer hvordan golfbanen var fullstendig mettet av nedbør over flere dager, og at regnet som kom suste nedover slik det aldri har gjort før. Årsaken er altså et vannrør under veien som er for lite til å ta unna vannet. 

Nå har NVE levert skaderapport. Begge disse veiene graves opp, rørene under skal bli større, og hele elva må utvides. Statens vegvesen,eieren av golfbanen og kommunen må samarbeide for å sørge for at Rødbergbakken ikke får flom neste gang.

– Dette skal ikke skje igjen, sier Nicander. Men han kan ikke love at slike hendelser ikke skjer andre steder i kommunen. Han mener det vil koste milliarder hvis vi skal lukke alle slike problemer. 

Innhentet av tiden 

Bjørn Christian Dolva leder et nasjonalt samarbeid om klimatilpasning, kalt NIFS, som skal gjøre de ansvarlige bedre rustet til å forutsi slike hendelser.

Det har vært enorme ødeleggelser i boligområdet i Larvik.  FOTO: DANIEL BJUR / TV 2
Det har vært enorme ødeleggelser i boligområdet i Larvik. FOTO: DANIEL BJUR / TV 2

Han mener at mange slike hendelser kunne vært unngått hvis Statens vegvesen, NVE, Jernbaneverket og kommunene var flinkere til å samarbeide isteden for å skylde på hverandre. 

I dag er det mange rør rundt om som er for små. Og mange store skader kan unngås med bedre planlegging.

– Tiden innhenter oss, sier han. Det vi gjorde for 20 år siden er ikke bra nok nå. Rør eller anlegg som var store nok for 25 år siden, er det ikke nå lenger, sier han.