Siv Jensen glad for at Per Sandberg «har overskudd» til å bli statsråd

Siv Jensen og Per Sandberg i møte dagen etter at nestlederen lanserte seg selv som statsråd i regjeringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at Frp-nestleder Per Sandberg lanserte seg selv som statsråd i regjeringen, møttes partiledelsen i Oslo. 

Og Frp-leder Siv Jensen legger ikke skjul på at hun er glad for at Per Sandberg har fått tilbake overskuddet og lysten til å sitte i regjering. 

– Jeg syns det er veldig fint at Per har masse overskudd. Og så tror jeg alle vet at vi har god bruk for Per, uansett hvilken rolle han kommer til å være i, sier Siv Jensen (Frp) til TV 2. 

Hun legger til:

– Det er mange som er egnet som statsråd, og det er jeg glad for, sier Jensen til TV 2.

Per Sandberg selv er like klar som han var i helgen på at han er klar til å sitte rundt Kongens bord. 

– Om du blir tilbudt en statsrådpost, hva sier du da?

– Da blir jeg kjempeglad, sier Per Sandberg til TV 2. 

Vil bli innenriksminister

Det var da TV 2 traff Sandberg hjemme på Senja at han først fortalte at han ønsket å bli statsråd i regjeringen. Han ser for seg å bli statsråd i et nyopprettet innenriksdepartement. 

– Jeg har mer lyst til å være statsråd nå enn høsten 2013. Da må det konstrueres et nytt departement. Et innenriksdepartement, sa Sandberg. 

Mandag ettermiddag bekreftet han dette ønsket. 

- Hadde jeg fått det (et innenriksdepartement, journ.anm), hadde det ikke vært noen tvil i det hele tatt, sier Sandberg, som mener det er en drømmesituasjon dersom han skulle få tilbud om en statsrådpost hvor han fikk velge ut sin egen portefølje. 

– Jeg tror enhver politiker med ambisjoner hadde sagt ja takk hvis man fikk sitt eget departement med egen portefølje, sier Sandberg. 

Tonen er derfor en annen nå, enn høsten 2013. Da Frp skrev regjeringshistorie for to år siden, var det uten Per Sandberg blant statsrådene. Han hadde, ifølge seg selv, takket nei til både jobben som samferdselsminister og justisminister fordi han ikke var motivert nok

Sandberg: – Glad i infrastruktur

Det er han nå. Og om det ikke blir et innenriksdepartement, er det et annet departement som ligger hans hjerte nær. 

– Alle vet hvor glad jeg er i infrastruktur, sier Sandberg til TV 2. 

Men da TV 2 traff samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen utenfor Frps partikontor, virket han lite lysten på å gi departementet sitt fra seg. 

– Jeg kan ikke huske at det er en debatt en gang, sier Solvik-Olsen. 

Erna Solberg: – Ingen kommentar

Partileder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere om det blir endringer i regjeringen i nærmeste fremtid og viser til statsministeren. 

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket ikke å kommentere Sandbergs ønske om å bli statsråd. 

– Jeg har ingen kommentarer til alle spekulasjonen om hvordan regjeringen skal se ut, sier Erna Solberg (H) til TV 2. 

– En styrke for partiet

Nå går også flere partifeller ut med uforbeholden støtte til Sandbergs statsrådstilbud.

– Jeg synes det ville vært en stor styrke for regjeringen og for Fremskrittspartiet å få Per Sandberg i regjering. Jeg ønsket at han var klar for for to år siden, og jeg blir ikke noe mindre glad i dag hvis han vil dét, sier stortingsrepresentant for Frp, Ulf Leirstein.

Det er bare én uke siden Frp gjorde sitt dårligste kommunevalg på 24 år, med en oppslutning på 9,5 prosent. Flere Frp-ere TV 2 har snakket med tror partiet kan få en opptur hvis Sandberg går inn i regjeringen.

– Jeg tror det vil oppfattes som veldig positivt hos veldig mange. Han er en person som har veldig god kontakt med folk flest, og han er en god representant for grasrota i Fremskrittspartiet, sier Leirstein.

Og han får støtte av stortingskollega Erlend Wiborg.

– Det at Per Sandberg hadde passet godt i regjering, er jeg helt sikker på. Han er en undervurdert politiker i Norge, og han er særdeles dyktig, sier Wiborg. 

Men i vinter havnet Sandberg på fullstendig kollisjonskurs med støttepartiene KrF og Venstre da anklaget KrF for å ha et medansvar for IS-krigerens massedrap.

I dag forteller kilder i støttepartiene til TV 2 at det vil være en ren provokasjon om Sandberg blir statsråd – og at avstanden mellom Frp og sentrum da ville økt betraktelig.