Derfor vinner aldri Game of Thrones

Kristofer Hivju håper det er deres tur i år. Se hele Emmy-prisutdelingen live på TV2.no natt til mandag!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt går årets Emmy-priutdeling av stabelen på Microsoft Theater i Los Angeles, og i Nord-Irland følger crewet til Game of Thrones spent med. TV-serien er midt i innspillingen av den sjette sesongen, og i år er de nominert til hele 24 priser.

Kristofer Hivju (36), som har en sentral rolle i fantasyserien, tar seg tid i en pause i innspillingen til å snakke med TV 2. Han kan fortelle at stemningen er spent før prisutdelingen, og at skuespillerne håper på å endelig vinne prisen for beste dramaserie, som de er nominert til sammen med blant andre Mad Men, Orange is the New Black og House of Cards.

– Vi håper virkelig at vi vinner prisen for beste dramaserie. Det synes jeg vi har fortjent! Det hadde vært sinnssykt gøy. Men det er veldig mye bra som blir laget, så det er stor konkurranse, sier Hivju.

– Beste kandidat

Han får støtte av redaktør for Filmmagasinet, Einar Aarvig, som mener fantasyserien helt klart er den beste kandidaten i år. 

– Jeg virkelig det er deres tur i år, og at de endelig kan stikke av med noen av de gjeveste prisene, sier han.

ER NOMINERT: Lena Headey er nominert til beste birolle for sin rolle som Cersei Lannister. Her sammen med Anton Lesser i rollen som Qyburn i en scene fra den siste sesongen. FOTO: MACALL B. POLAY / HBO
ER NOMINERT: Lena Headey er nominert til beste birolle for sin rolle som Cersei Lannister. Her sammen med Anton Lesser i rollen som Qyburn i en scene fra den siste sesongen. FOTO: MACALL B. POLAY / HBO

For til tross for at den sjokkerende fantasy-serien er tidenes mest populære, pleier de nemlig ikke å ha vinnerlykken helt med seg. 

Se hele prisutdelingen direkte på TV2.no, chat med moteeksperten og våre journalister i vårt livesenter!

For stor serie

Hvis vi ser på de foregående årene, har den populære serien fått hele 57 nominasjoner – og vunnet kun 22. Og når de vinner, så er det gjerne de tekniske prisene, for beste vignett, beste produksjonsdesign, beste kostyme, beste lyd- og spesialeffekter og lignende.

I tillegg har Peter Dinklage (46) vunnet prisen for beste birolle for sin tolkning av Tyrion Lannister i 2011. Utover det, har prisen for beste dramaserie, samt priser for rolleprestasjoner, latt vente på seg. 

Einar Aarvig har flere teorier på hvorfor den populære serien ikke vinner.

– Serien er kanskje rett og slett for stor. Det er ingen serier som har fått så mye oppmerksomhet som Game of Thrones, og kanskje er komiteene mer opptatt av å vise fram mindre kjente serier. Det er ingen tvil om at serien ikke er avhengig av prisene for å lykkes, sier Aarvig.

Sliter med fantasy-stempelet

NOMINERT TIL BESTE BIROLLE: Peter Dinklage i rollen som Tyrion Lannister i en rolle fra serien. FOTO: HELEN SLOAN / HBO
NOMINERT TIL BESTE BIROLLE: Peter Dinklage i rollen som Tyrion Lannister i en rolle fra serien. FOTO: HELEN SLOAN / HBO

Samtidig er det ingen tvil om at fantasy-sjangeren ikke alltid blir tatt helt på alvor.

– Fantasy-stempelet kan være en av grunnene. Samtidig er dette en serie som ikke bare er fantasy, men også en serie om menneskelighet. Den krever avansert skuespill, sier Aarvig, og der får han støtte av internasjonale filmeksperter:

– Ja, serien har drager og zombier, og fantasyserier får vanligvis ikke så mye Emmy-kjærlighet. Men de har gjort det Lost gjorde for mange år siden: De har tatt en «fanboy»-serie og gjort den verdsatt og elsket av massene, sier E! Onlines kommentator Ellen Dos Santos.

Det har stormet rundt serien den siste tiden. Siste sesong har avviket mye fra bokserien, og akkurat som lovet lyktes serieskaperne å sjokkere fansen med både voldtekter og en sjokkerende sesongavslutning. Men Aarvig tror ikke seriens kontroversielle uttrykk er grunnen til de manglende prisene.

– Sopranos var også veldig kontroversiell, men de vant mange priser, sier filmeksperten.

Nominert til rekordmange priser

Natt til mandag vil det vise seg om dette blir året der Game of Thrones tar hjem de gjeveste prisene. De er nominert til blant annet de prestisjetunge prisene for beste dramaserie, beste regi, beste birolle for Peter Dinklage, Emilia Clarke og Lena Headey, og beste manus.

– Game of Thrones er den beste kandidaten til å vinne. Om 15 år snakker vi ikke om Orange is the New Black, men Game of Thrones kommer ikke til å bli glemt, sier Aarvig.

Også filmekspert Tom O'Neil, bak nettsiden Gold Derby, setter pengene sine på Game of Thrones i år.

NOMINERT: Emilia Clarke, her i rollen som Daenerys Targaryen i serien.  (HBO via AP)
NOMINERT: Emilia Clarke, her i rollen som Daenerys Targaryen i serien.  (HBO via AP)

– Årets tema er at Game of Thrones endelig vil vinne. Dette kan bli den mest populære Emmy-utdelingen noen sinne, fordi fan-favorittene når opp, sier han til CBS News.

Allerede vunnet åtte priser

Kristofer Hivju kan fortelle at det allerede er jubel i leieren – serien har allerede vunnet åtte priser i den første delen av prisutdelingen, der mer bransjespesifikke og tekniske priser deles ut. 

Der stakk serien av med priser for blant annet sminke, kostyme, beste casting, beste lydmix, spesialeffekter og stunt-koordinasjon.

– Det var ekstra moro med prisen for beste stunt-koordinasjon for en episode jeg slåss mye i. Vi legger inn ekstreme ressurser og tid, så da er det gøy at det blir lagt merke til. Det er veldig stas! sier Hivju.

– Men serien er jo uansett så stor – trenger dere prisene?

– Ja, det har stor betydning at vi vinner priser. Det gir oss ny energi på settet. Alle har jo et ønske om å bli sett! sier han.

I natt følger vi prisutdelingen direkte her på TV2.no. Chat med oss i vårt direktesenter og se hele sendingen, inkludert rød løper, direkte!