HELTENE FRA 2012-VM: Eline Brustad (sølv i juniorrittet), Oskar Svendsen (gull på juniortempoen) og Edvald Boasson Hagen (sølv på seniorfellesstarten) sørget for Norges beste sykkel-VM målt i antall medaljer i Valkenburg, Nederland, for tre år siden. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix. Montasje: TV 2.
HELTENE FRA 2012-VM: Eline Brustad (sølv i juniorrittet), Oskar Svendsen (gull på juniortempoen) og Edvald Boasson Hagen (sølv på seniorfellesstarten) sørget for Norges beste sykkel-VM målt i antall medaljer i Valkenburg, Nederland, for tre år siden. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix. Montasje: TV 2.

Rekord-trioen fra 2012 utfordres: – Med stang inn tar vi fem medaljer i sykkel-VM

Norge har medaljesjanser i nesten hver eneste gren. Se hvor, når og hvordan de kan tas i TV 2s medaljeguide her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Hushovds VM-gull fra 2010, Norges foreløpig eneste på fellesstarten for herrer, står for de fleste igjen som høydepunktet fra VM på sykkel - uavhengig av år.

Men mens det ble med den ene medaljen i Geelong, Australia, i 2010, tok Norge hele tre medaljer to år senere. 

Med en bred tropp og favoritter i flere grener i årets mesterskap i Richmond, USA, er det flere som snakker høyt om et lignende drømmescenario når VM tråkkes i gang søndag ettermiddag. 

Se Ole Kristian Stoltenbergs vurdering av de norske medaljesjansene gren for gren lenger nede i artikkelen!

7 av 11 norske medaljer tatt de siste fem årene
– Med stang inn tar vi fem medaljer, men vi kan fort ende opp uten en eneste og likevel ha gjort et godt mesterskap. Jeg er jo alltid litt forsiktig, så jeg går for to norske medaljer. Medalje til Alexander Kristoff på fellesstarten, og en medalje på en av fellesstartene for juniorene. Det er et utrolig tøft nivå i VM, men når det er sagt så kan det hende jeg burde ha sagt at vi kommer til å ta tre medaljer..., sier Ole Kristian Stoltenberg.

TV 2s sykkelekspert ser medaljesjanser i så godt som samtlige grener, men er også klar over at det ikke er hver dag Norge tar medaljer, og attpåtil flere, i et verdensmesterskap på sykkel.

Gjennom historien har Norge tatt 11 individuelle medaljer i VM - 12 om man vil telle med Edvald Boasson Hagens lagtempobronse fra 2013, den eneste grenen i VM hvor rytterne konkurrerer for sine vanlige lag, og ikke landslag.  

Tre av disse 11 kom altså i 2012, da Eline Gleditsch Brustad tok sølv i kvinnenes fellesstart for juniorer, Oskar Svendsen tok gull på juniortempoen, og Boasson Hagen tok sølv i herrenes fellesstart. 

Etter det mesterskapet ble ordene «Norge» og «stor sykkelnasjon» for første gang for alvor brukt i samme setning av flere eksperter, og tre medaljer i de foregående to mesterskapene har bevist at den påstanden har en viss grad av dekning og ikke bare ble sagt i affeksjon.

– Vi kan gjøre et godt mesterskap uten å ta medaljer også, men om vi skulle klare to er vi i alle fall for en ordentlig sykkelnasjon å regne. Men det blir utrolig tøft, sier Stoltenberg.

Medaljeguiden
VM i Richmond, Virginia, går over åtte dager og har 12 øvelser på menyen.

I 11 av disse (lagtempoen for herrer er unntaket) har vi norske deltakere, og totalt har Norge en tropp bestående av 23 utøvere på plass i USA.

Under følger en oversikt over hvem som konkurrerer i hva, tidspunkt for øvelsene, TV 2s sendetider, og Stoltenbergs vurdering av de norske mulighetene.

Søndag 20. september: Lagtempo, kvinner og menn (på TV 2 Sportskanalen fra 17.20)
Norske deltakere: Miriam Bjørnsrud (Raumer Rytter SK/Hitec Products), Emilie Moberg (Halden CK/Hitec Products), Cecilie Gotaas Johnsen (CK Victoria/Hitec Products)

– Team Hitec er ikke det aller beste lagtempolaget, så topp ti er nok realistisk. De var veldig fornøyde med femteplass i Energiewacht Tour-lagtempoen i april og ble nummer ni i lagtempoen i det siste verdenscuprittet i Sverige i august, så topp ti i VM blir de nok fornøyde med. Lagene å se opp for helt der fremme er vel Velocio-SRAM, Boels Dolmans og Rabobank-Liv.

Mandag 21. september: Tempo, kvinner junior
Norske deltakere: Ingvild Gåskjenn (Horten OCK), Susanne Andersen (Stavanger SK)

– Jeg er litt usikker på nivået på kvinnenes juniortempo og hvem som kommer til å stille opp, men Andersen kan kjøre gode tempoer. Hun har vært litt syk i oppkjøringen, men har hun fått litt overskudd kan det godt bli topp ti på henne her.

Mandag 21. september: Tempo, menn U23 (på TV 2 Sportskanalen fra 17.25)
Norske deltakere: Truls Engen Korsæth, Lillehammer CK/ Team Joker

– Korsæth er kjøresterk og en god temporytter, men medalje kan bli vanskelig. Kan vi håpe på en topp ti-plassering?

Tirsdag 22/9: Tempo, menn junior
Norske deltakere: Torjus Sleen (Tønsberg CK), Tobias Foss (Lillehammer CK)

– Foss kan kjøre gode tempoer, men jeg er usikker på om medalje kan gå. Men på den andre siden ville det ikke ha overrasket meg. Jeg tror det er realistisk å si at han kan være i nærheten av medaljene.

Tirsdag 22. september: Tempo, kvinner elite (på TV 2 Sportskanalen fra 21.15 og gratis på tv2.no fra 19.20)
Norske deltakere: Cecilie Gotaas Johnsen (CK Victoria/Hitec Products)

– Gotaas Johnsen er jo voksen og ikke til stede for å samle erfaring, men jeg er redd hun er for langt unna toppen i denne disiplinen til å hevde seg. Om hun klarer å havne på den øvre halvdelen av resultatlisten vil det være bra.

Onsdag 23. september: Tempo, menn elite (på TV 2 Sportskanalen fra 18.50
Norske deltakere: Vegard Stake Laengen (Asker CK/Team Joker), Andreas Vangstad (Kristiansand CK/Team Sparebanken Sør)

– Begge er litt unge, og er derfor her kanskje mest for å få litt erfaring. På resultatlistene for tempoer i år har vi måtte bla litt for å finne de beste norske, men begge kan absolutt prestere bra i kampen mot klokka. Men det er nok veldig langt opp til medaljene. Topp 20 for en av de ville ha vært kanonbra. 

Fredag 25. september: Fellesstart, kvinner junior
Norske deltakere: Ingvild Gåskjenn (Horten OCK), Susanne Andersen (Stavanger SK)

– Både Andersen og Gåskjenn er veldig gode. Førstnevnte er den beste spurteren av de, og hun kan fort ta medalje. Absolutt. Dessverre har hun vært litt småsyk i forkant, men forhåpentligvis setter det henne ikke altfor mye tilbake. 

Fredag 25. september: Fellesstart, menn U23 (på TV 2 Sportskanalen fra 18.35)
Norske deltakere: Daniel Hoelgaard (Sandnes SK/Team Joker), Anders Skaarseth (Lillehammer CK/Team Joker), Fridtjof Røinås (Grimstad SK/Team Sparebanken Sør), Truls Engen Korsæth (Lillehammer CK/Team Joker), Odd Christian Eiking (Bergen CK/Team Joker), Markus Hoelgaard (Sandnes SK/Team Coop-Østerhus)

– Å kopiere første-, tredje- og femteplass fra i fjor blir jo en umulig oppgave. Men her kan det likevel bli medalje, til tross for at de tre (Bystrøm, Skjerping og Holst Enger) nå er proffer. Vi har klart å fylle på veldig bra. Laget er med i medaljestriden før rittet, men jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal forvente. Løypen skal jo passe Daniel Hoelgaard bra, men det kommer litt an på hvordan de legger opp taktikken. Flere av guttene, Eiking, Skaarseth og Korsæth blant andre, kan prege rittet, så spørs det bare om de får være med på moroa. Jeg mener at disse U23-rittene skal kjøres litt offensivt og ikke være som seniorrittene. Derfor håper jeg også at laget ikke bare har en plan a. Eiking, Skaarseth og Korsæth kan alle kjøre fra i hver sin bakke og har kjørestyrke, så forhåpentligvis får de anledning til å vise seg frem.

Lørdag 26. september: Fellesstart, menn junior
Norske deltakere: Lars Saugstad (Ringerike SK), Sedrik E. Ullebø (Sogn CK), Tobias Foss (Lillehammer CK), Torjus Sleen (Tønsberg CK), Hans Kristian Rudland (Lillehammer CK)

– Foss har jo vært den store stjernen på dette laget, men gutten kan jo ikke spurte. Han er prisgitt at rittet blir tøft, og han kan bli vanskelig å hente om han kommer seg løs. Han kommer stort sett sist i hver gruppe han spurter i, men det er liten tvil om at han er en klasserytter. Det laget der kan absolutt kjempe om medaljer. Det er et godt juniorlag. 

Lørdag 26. september: Fellesstart, kvinner elite (på TV 2 Sportskanalen fra 18.50)
Norske deltakere: Miriam Bjørnsrud (Raumer Rytter SK/Hitec Products), Emilie Moberg (Halden CK/Hitec Products), Cecilie Gotaas Johnsen (CK Victoria/Hitec Products), Ingrid Lorvik (CK Victoria/Hitec Products)

– Topp ti ville være vidunderlig, og det er jo det Moberg har uttalt er målet. Men vi skal «bygge» damene videre inn mot VM i Bergen i 2017 og få til noe der, og det blir nok for tøft med medalje allerede i år. 

Søndag 27. september: Fellesstart, menn elite (på TV 2 fra 14.30)
Norske deltakere: Alexander Kristoff (Stavanger SK/Team Katjusja), Edvald Boasson Hagen (Lillehammer CK/MTN-Qhubeka), Lars Petter Nordhaug (Tønsberg CK/Team SKY), Sven Erik Bystrøm (Stavanger SK/Team Katjusja), Vegard Breen (Eidsvoll SK/Lotto Soudal), Vegard Stake Laengen (Asker CK/Team Joker)

– Kristoff er fokuset og mannen vi skal gå «all in» på. For første gang på lenge har vi også seks mann og et lag som kan bidra ordentlig. Med formen til Kristoff og den seiersrekken han har så må vi jo tro på medalje. Vi bør ta medalje. Vi skal faktisk ha en medalje!