– Det er relativt stor økning i bevegelsene i fjellet. Noen få timer i natt var det bevegelse på 16 centimeter i døgnet., sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra i NVE.  FOTO: NVE / NVE
– Det er relativt stor økning i bevegelsene i fjellet. Noen få timer i natt var det bevegelse på 16 centimeter i døgnet., sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra i NVE.  FOTO: NVE / NVE

Aldri målt mer bevegelse i Mannen

RAUMA (TV 2): Bevegelsene i øvre del av Veslemannen har natt til søndag vært opp mot 16 centimeter i døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag er farenivået ved Mannen fortsatt rødt, og bevegelsene ved Veslemannen har økt betraktelig natt til søndag. 

OVERVÅKER FJELLET: Pressekonferanse om situasjonen ved Mannen. Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra orienterte pressen.
Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
OVERVÅKER FJELLET: Pressekonferanse om situasjonen ved Mannen. Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra orienterte pressen. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

– Det er relativt stor økning i bevegelsene i fjellet. Noen få timer i natt var det bevegelse på 16 centimeter i døgnet. Søndag formiddag, er det nede i 5-6 centimeter igjen, som er litt mer enn det vi hadde lørdag, sier sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra på en pressekonferanse søndag.  

Rekordmåling 

Målingene viser at det nå er større sannsynlighet for et lite skred fra den øvre delen av Veslemannen, men det er usikkerhet knyttet til om nedre del av fjellet vil destabiliseres som følge av det. 

Et mindre ras fra øvre del av Veslemannen kan bli på mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter. Det er omtrent en tredjedel av fjellområdet Veslemannen. 

FÅ SISTE NYTT OM MANNEN I VÅRT LIVESENTER.

Målingene natt til søndag er de største som noen gang er målt siden overvåkingen av fjellet startet september 2014. 

– Det er stor sannsynlighet for at det kan gå skred uten at det tar med seg resten av fjellet. Det vil fremdeles være et stor skred, men vil ikke nå bebyggelse. Usikkerheten er spesielt knyttet til hva som vil skje med resten av fjellpartiet når øvre del har gått, sier Blikra. 

Det har også vært bevegelser i den nedre delen av Mannen. Den høyeste målingen natt til søndag var cirka 0,5 centimeter i døgnhastighet. Det varte i kun noen timer, før bevegelsene ble mindre. 

Skyldes nedbør

Det har regnet mye i området både torsdag, fredag og lørdag. Nedbøren gir et stort utslag på bevegelsene i fjellet. 

– Bevegelsene skyldes mer nedbør enn forventet, det har vært 33 mm nedbør sist døgn. Bevegelsene i øvre del har etter dette avtatt noe, men er fremdeles høy, sier Blikra. 

Søndag har nedbøren avtatt, og det er meldt oppholdsvær utover dagen. 

Saken oppdateres.