TSA-LÅS: Dette bildet viser en TSA-lås. Ved hjelp av en 3D-printer kan nesten hvem som helst lage en kopi av universalnøkkelen.  FOTO: NORGAL / COLOURBOX
TSA-LÅS: Dette bildet viser en TSA-lås. Ved hjelp av en 3D-printer kan nesten hvem som helst lage en kopi av universalnøkkelen. FOTO: NORGAL / COLOURBOX

Nå kan alle med en 3D-printer få full tilgang til den LÅSTE kofferten din

Amerikansk storavis gjorde vanvittig nøkkeltabbe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du har fløyet til eller fra en amerikansk flyplass i løpet av de siste årene, er sjansen ganske stor for at du kjenner til de såkalte TSA-låsene. Svært mange kofferter er i tillegg utstyrt med slike låser fra fabrikk. 

Det som er spesielt med låsene, er at de har et eget nøkkelhull. De kan derfor åpnes ved hjelp av en universalnøkkel.

På denne måten kan Transport Security Administration (TSA), som har ansvaret for sikkerheten ved amerikanske flyplasser, kontrollere innholdet i kofferten din uten å ødelegge den.

Lager egen universalnøkkel

Men det er langt flere enn bare TSAs personell som har tilgang til innholdet i kofferten din. Nå viser det seg at nærmest hvem som helst kan kopiere universalnøklene. Det eneste man trenger er en 3D-skriver, melder flere utenlandske medier, deriblant britiske The Guardian

En 3D-printer gjør det mulig å lage en fysisk del i plast ved hjelp av en datafil. 3D-skrivere har de siste årene blitt mer vanlige, og selges blant annet av norske nettbutikker. 

Delt på internett

Bakgrunnen for nøkkeltabben er en artikkel i Washington Post fra november 2014. Artikkelen handler om hva som skjer med bagasjen din etter at den er sjekket inn. Saken beskriver hva som skal til før TSA-personalet velger å åpne kofferten din.

Det store problemet var at artikkelen også inneholdt et usladdet nærbilde av universalnøkklene. Bildet ble senere slettet fra artikkelen, men da var det allerede for sent, skriver The Guardian. Ved hjelp av bildet, ble det laget filer som gjorde det mulig å 3D-printe alle de syv nøklene på bildet. Filene ble senere lastet opp på internett. 

Brukeren som lastet opp tegningene hevder at vedkommende ikke forventet at filene skulle fungere. Men denne videoen fra Twitter viser en av nøklene i bruk:

Til Wired forklarer Bernard Bolduc at han brukte fem minutter på å skrive ut nøkkelen. 

– Jeg gjorde ingen modifikasjoner, sier han til magasinet. 

– Lettere å dirke enn å finne nøkkelen

Professor i datavitenskap ved Universitetet i Pennsylvania, som også har kunnskap om låsdirking, understreker at TSA-låsene ikke var spesielt sikre i utgangspunktet. Lekkasjen representerer derfor ingen stor sikkerhetskrise, mener han. 

– Jeg synes faktisk at det går raskere å dirke opp TSA-låser enn å lete etter nøkkelen noen ganger, sier han til Wired.

En sikkerhetsforsker involvert i «nøkkelprosjektet» understreker også at låsene er langt fra robuste. 

«Enhver låsedirker vet at TSA-godkjente låser er søppel. Men hvis du ikke vil at  bagasjen din skal bli brutt opp, er dette de eneste alternativene (men noen ganger kutter de av låsene likevel). Selv om det er kjent blant lås-entusiaster hvor svake TSA-låsene er, er den gjennomsnittlige reisende stort sett ikke klar over dette», har Adrian Crenshaw skrevet på denne nettsiden.

– Ingen sikkerhetstrussel

TSA har kommentert saken overfor nettavisen The Intercept, og ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om nøkkel-tabben. 

– Den rapporterte evnen til å lage nøkler til TSA-godkjente koffertlåser fra et digitalt bilde, er ikke en trussel mot luftfartssikkerheten, skriver talsmann Mike England i en epost. 

– Innsjekket bagasje er underlagt TSAs elektroniske screening og manuelle inspeksjon. I tillegg er det rapportert at uvedkommende som har nøkler ikke gjør koffertene mer usikre mens de er under TSAs kontroll. Faktisk er de fleste kofferter ikke låst når de sjekkes inn før flyturen, utdyper han.