VAKTHOLD: Politi og Sivilforsvaret holder vakt ved denne veien, slik at ingen kan komme inn i det rasutsatte området. FOTO: Kaja Kirkerud / TV 2
VAKTHOLD: Politi og Sivilforsvaret holder vakt ved denne veien, slik at ingen kan komme inn i det rasutsatte området. FOTO: Kaja Kirkerud / TV 2

Rødt farenivå ved Mannen: 
– Det vil komme flere forvarsel enn det vi så i natt

ÅNDALSNES (TV 2): Bevegelsene i fjellet Mannen er fortsatt store, og ekspertene er usikre på hvordan situasjonen vil utvikle seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rasfaren ved fjellet Mannen er fortsatt svært stor. 

På en pressekonferanse i Åndalsnes lørdag ettermiddag opplyste sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, at farenivå rødt opprettholdes ved Mannen i Rauma kommune. 

FÅ SISTE NYTT OM SITUASJONEN VED MANNEN I VÅRT LIVESENTER:

Tre scenarier 

– Vi opprettholder farenivået så lenge bevegelsene er som de er nå. Det er noe mindre bevegelse enn fredag, men fortsatt nærmere fire centimeter bevegelse i øvre del av fjellet. Det er også bevegelser i nedre del av fjellet, sier Blikra. 

Han sier fjellområdet nå kontinuerlig overvåkes. Blikra legger vekt på at det er en del usikkerhet knyttet til rådene de skal gi, selv om usikkerheten er snevret inn fordi målingene er bedre.

– Det har kommet en del nedbør i dag, men vi må vente å se om det kommer flere reaksjoner, sier Blikra. 

Ifølge geologen er det tre scenarier for hva som kan skje videre.

– Situasjonen kan fortsette som nå. Det kan også komme mer nedbør og hastigheten kan øke, men vanskelig å si om det er nok til at det kan komme et ras. Det tredje scenarioet er at det kan bli tørrere og bevegelsene blir mindre, sier sjefsgeolog Blikra.

Blikra sier at et eventuelt ras ikke vil komme plutselig. 

– Det kommer mer forvarsel enn det vi har sett i natt, sier Blikra. 

Tærer på de evakuerte 

Ordfører Lars Olav Hustad sier kommunen har hatt et møte med de ni personene som ble evakuert fredag. 

– Vi har sjekket at de har det de trenger, og de har hatt en grei natt. De har det etter forholdene bra. Men den uavklarte situasjonen tærer på, sier ordfører Hustad, sier Hustad. 

Kommunen sier dialogen med de evakuerte er tett. Ordføreren understreker at målingene av fjellet er bedre enn i fjor høst. 

– Det kan bety at det blir hyppigere flytting inn og ut for de evakuerte, sier ordfører Hustad. 

Politi og Sivilforsvaret har stadig vakthold i det rasutsatte området. 

– Det er oppholdsforbud i området. Ingen skal inn i området, sier lensmann i Rauma, Andreas Hustad.