KAN BLI SEEDET I MESTERLIGA-KVALIKEN NESTE SESONG: Om Rosenborg blir seriemester kan klubben bli seedet i Mesterliga-kvaliken neste sesong.
KAN BLI SEEDET I MESTERLIGA-KVALIKEN NESTE SESONG: Om Rosenborg blir seriemester kan klubben bli seedet i Mesterliga-kvaliken neste sesong.

Dette betyr Europa-suksessen for de norske lagene

Norge klatrer på UEFA-rankingen, men det blir få endringer neste sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden 1999 har norske lag vært direktekvalifisert for Mesterligaen. Den gang gikk Rosenborg rett inn i Mesterligaen, mens serietoer Molde automatisk gikk inn i 2. kvalikrunde i Mesterligaen.

Molde slo ut henholdsvis CSKA Moskva og Mallorca i kvalifiseringsrundene. I sesongen 1999/2000 hadde Norge for første og foreløpig eneste gang to lag i Mesterligaen.

Kan passere Danmark
15 år senere er situasjonen helt annerledes. Norge var før årets sesong ranket som nummer 26 etter flere år med svake resultater i Europa. Kun de 12 beste nasjonene får direkteplass til Mesterligaen. 

Denne sesongen har suksessen til Molde og Rosenborg sørget for at Norge foreløpig har klatret til 24. plass på rankingen.

Se rankingen her!

Med gode resultater kan Norge (17.000) passere Danmark (17.350), Hviterussland (18.500) Israel (18.650) og Sverige (19.375). Slik det ser ut nå, er det beste Norge kan håpe på en 20. plass på rankingen.

Kan komme direkte til 2. kvalikrunde i Europaligaen
En eventuell 20. plass gir ingen store fordeler for norske lag i Europa. Cupvinneren fra nasjonene som er ranket fra 18. -23. plass etter sesongen kommer direkte inn i 2. kvalifiseringsrunde (Q2) i Europaligaen 2017/18.

Neste sesong vil Norge, som i år, få tre lag i 1. kvalifiseringsrunde (Q1) i Europaligaen. Serievinneren vil komme inn i 2. kvalifiseringsrunde til Mesterligaen (Q2). Den umiddelbare effekten av den norske Europa-suksessen nå er at neste års cupvinner i Norge (sannsynligvis) kommer inn i 2. kvalifiseringsrunde (Q2) i Europaligaen i sesongen 2017/18.

Det høres kanskje ikke ut som noe å juble for, men rankingen tar hensyn til norske resultater i Europa de siste fem sesongene.

Ingen merkbar endring før topp 15
Norge har allerede fått sin beste sesongscore på UEFAs ranking siden 2007-08. Både Rosenborg og Molde har fem kamper hver til å forbedre den. For at det skal bli den beste norske sesongen i Europa noensinne må Molde/RBK til sammen ta 8 poeng til (NB: 2p for seier – 1 for uavgjort) i denne sesongs Europaliga. Da vil Norge få 7.000 UEFA-poeng i 15/16.

Om den norske suksessen ikke får en umiddelbar effekt, kommer poengene godt med i fremtiden. Norge gjorde det svakt i Europacupen i 2011/12-sesongen. Da tok vi kun 2.300 UEFA-poeng. Den sesongen erstattes med våre prestasjoner neste år. 

Det er imidlertid et godt stykke opp til 15.plassen, som den Norge må opp på for å få merkbar bedring: Med topp 15 får vi: Serievinner inn i Q3 (Mesterligaen), serietoer inn i Q3 (Mesterligaen), to Europaliga-lag i Q3 og ett i Q2.

TV 2-kommentator Jørn Sundby understreker at de norske lagene må prestere over flere år for å klatre til 15. plass.

– For å komme opp på 15.plass må Norge trolig opp på minst 25.000 poeng, trolig noe mer. Noe som betyr at vi trenger rundt 16-17.000 poeng til sammen i år og neste år. Det er absolutt mulig, men betyr at RBK/Molde bør ta 10-12 poeng til (NB: 2p for seier – 1 for uavgjort) i år – og vi må gjøre en like god sesong neste år. Altså: tøft, men ikke umulig.

Steget opp til 12. plass, som gir lag rett inn i Mesterligaen, er tøffere. Etter neste år mister Norge de 4.900 UEFA-poengene fra 2012-13-sesongen. Sesongene 2013/14 (2.600 poeng) og 2014/15 (2.200 poeng) vil fortsette å ri Norge som en mare i årene fremover.

Norge trenger over 30.000 UEFA-poeng for å nå topp 12. Det betyr altså at med 7.000 i år – og fem slike sesonger etter hverandre (i snitt), så er Mesterliga-plassen i boks!

Kan bli seedet neste sesong
Puh! Henger du med fortsatt? Betyr altså Europa-suksessen til de norske lagene nå (bortimot) ingenting?

Det som kanskje er mer spennende på kort sikt er seedingen. RBK og Molde var useedet i Q4 i Europaligaen i høst. Med 4-5 poeng til i høst (2 for seier – 1 uavgjort) så vil Rosenborg og Molde være sikret å bli seedet hele veien fram til Europaligaen neste sesong. Færre poeng kan også godt holde, det kommer an på andre lag, hvilke som går videre osv.

For Molde vil det være svært viktig å karre seg opp på en 4. plass i Tippeligaen, som trolig gir Europaliga (med mindre Sarpsborg 08 vinner cupfinalen). Molde har en svak sesong (0.496) som går ut etter neste sesong. Om Molde kommer i Europaligaen neste år vil de kunne bedre sin seeding kraftig. Om de ikke kvalifiserer seg til Europa så står Molde nærmest på stedet hvil.

Det er også spennende å se på Rosenborgs sjanser i Mesterligaen neste år. RBK blir garantert seedet i Q2. Det er Q3 som er spennende. I år måtte man over 20.000 for å bli seedet. Det var ny «rekord». I 14/15 var det 17.000, i 13/14 var det 13.000 og rundt det samme i 12/13. Rosenborg har pr. i dag 12.400 poeng.

Se hele listen her!

Det er dessverre umulig å si nøyaktig hvor mange poeng som trengs for å bli seedet her, men hvert poeng teller. Om RBK skulle klare å vinne et par hjemmekamper og plukke en uavgjort til, så vil man komme opp på en poengscore et sted mellom 18.000 og 19.000.

Om man nærmer seg 20.000 så er man et langt steg på veien mot å bli seedet i Q3, som er en nøkkelrunde, siden man med seier i denne runden er sikret plass i gruppespill (taper i Q4 går inn i EL gruppespill).

Flere andre lag kan bli seedet
En annen positiv effekt av den norske innsatsen denne sesongen er at «minimumsummen» for norske lag øker. Grunnkoeffisienten bedres kraftig, noe som gjør at alle norske lag trolig blir seedet i Q1 i Europaligaen neste sesong.

Strømsgodset (og trolig Odd) vil også kunne bli seedet i Q2, mens VIF, Viking, Stabæk vil bli useedet i Q2 og dermed risikere tøffere motstand her. Det regnes som en klar fordel for en nasjon om det er de samme lagene som deltar i Europa år etter år.

England kan miste Mesterliga-plass
En annen ting som er veldig interessant å følge med på denne sesongen er England mot Italia. England er blitt passert av Tyskland og ligger nå på tredjeplass på nasjonsrankingen. Italia var imidlertid klart bedre enn England forrige sesong (5.500 poeng bedre). Om Italia er mer enn ca. 4.000 poeng bedre enn England denne sesongen mister England en Mesterliga-plass fra 2017/2018-sesongen. England vil da kun få tre lag i Mesterligaen. To lag vil kvalifisere seg direkte, mens nummer tre i Premier League må spille kvalifisering. Dette er forutsatt at Tyskland holder seg foran England.