Evakuerer området under Mannen: – Ekstrem fare for at noe kan skje

RAUMA/OSLO (TV 2): Raumabanen er stengt på grunn av rasfaren. Sivilforsvaret og politiet vokter området.

Politiet har evakuert beboerne under fjellet Veslemannen i Rauma på grunn av store bevegelser i fjellet etter store nedbørsmengder. 

Til sammen ni personer har forlatt husene sine.

SIVILFORSVARET: Sivilforsvaret bidrar med vakthold i området ved Mannen natt til lørdag. FOTO: KRISTIAN HAUG HANSEN  / TV 2
SIVILFORSVARET: Sivilforsvaret bidrar med vakthold i området ved Mannen natt til lørdag. FOTO: KRISTIAN HAUG HANSEN / TV 2

– Der er lagt ned et ferdsels- og oppholdsforbud i området. Vi blir her gjennom natten sammen med Sivilforsvaret for å passe på at det blir overholdt, sier operasjonsleder Vebjørn Bale i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til TV 2 i 23.30-tiden.

Raumabanen er stengt mellom Dombås og Åndalsnes på grunn av rasfaren.

Ifølge meteorologene kan det komme 15-25 millimeter regn frem til lørdag kveld. 

Ni personer evakuert

Det er tre husstander med til sammen ni personer som er evakuert. I tillegg er 350 sauer og andre husdyr i sikkerhet. 

Kommunen har satt krisestab, som nå er samlet på rådhuset på Åndalsnes. 

– Vi har fått kontakt med alle som er i området, og forsikret oss om at de har et sted å være i natt, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Ifølge ordføreren er beboerne preget av usikkerheten, og mange håper at fjellet nå skal komme. 

– De er slitne, for det tærer på. Vi vet ikke om det skal skje noe denne gangen heller, sier han. 

– Ekstrem fare

«I forbindelse med de store nedbørsmengdene som nå er kommet har bevegelsene fortsatt å øke. I øvre deler er det nå en døgnhastighet på 5 til 6 cm. Ut fra de økte bevegelsene de siste timene og nedbørprognosene det neste døgnet har fjellskredovervåkingen heva farenivået til rødt (Ekstrem).» skriver NVE på sine nettsider

– Det er nå det vi anser som ekstrem fare for at det kan skje noe ved Mannen, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad til TV 2.

MANNEN FREDAG: Dette bildet viser fjellet mannen fredag, ifølge bildebyrået NTB Scanpix. FOTO: Gedde-Dahl Ekseth / NTB scanpix
MANNEN FREDAG: Dette bildet viser fjellet mannen fredag, ifølge bildebyrået NTB Scanpix. FOTO: Gedde-Dahl Ekseth / NTB scanpix

Følger situasjonen nøye

Farenivået ble hevet på bakgrunn av målinger og vurderinger gjort fredag. 

– Vi følger situasjonen nøye og informerer andre myndigheter om situasjonen fortløpende, sier kommunikasjonsdirektøren

– Nedbør er utslagsgivende

Sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra sier det først og fremst er store mengder nedbør som er årsaken til de store bevegelsene.

– Det har økt spesielt i den øvre delen av fjellet, hvor det de siste timene har vært hastigheter på 5-6 centimeter.

Han sier beredskapsteamet som overvåker mannen nå følger med kontinuerlig. Bevegelsene er nesten like store som de var i fjor høst. Også da ble folk i området evakuert.

– Det var oppe i syv centimeter bevegelse i fjor høst, og vi er ikke der ennå. Men det er ikke langt unna. Nedbør er utslagsgivende for hva som kommer til å skje. Det er meldt mer nedbør, og vi ser ofte økt bevegelse i fjellet ti til 12 timer etter nedbøren, sier Blikra.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

TV 2 oppdaterer saken.