Forsker tror på valgskred for homoliberale i kirkevalget

Oslo (NTB) Oppmøtet til årets kirkevalg var langt større enn ved forrige kirkevalg i 2011. Det vil Åpen Folkekirke tjene på, tror forsker.

STERKE FØLELSER: Årets kirkevalg har vært omfattet av stor interesse.  FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK / ÅPEN FOLKEKIRKE
STERKE FØLELSER: Årets kirkevalg har vært omfattet av stor interesse.  FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK / ÅPEN FOLKEKIRKE

– Vi har indikasjoner på at valgdeltakelsen var høyere, sier seniorrådgiver Anders Backer-Grøndal Eide i Kirkerådet til Dagen.

Han understreker at tallene for valgdeltakelse ikke er klare. Disse tallene offentliggjøres torsdag. I valghåndboken fra Kirkerådet ble det i år anmodet om å trykke opp minst dobbelt så mange stemmesedler som ved valget i 2011, da oppslutningen var 13,5 prosent.

Forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning, er ikke overrasket over at valgdeltakelsen ser ut til å ha økt ved dette valget.

– Under forutsetning av at dette faktisk stemmer, er det ikke tvil om at det har vært en offentlig debatt som har mobilisert folk. Det gjelder sannsynligvis ikke bare kjernekirkegjengerne, men også de man kan kalle kulturkristne, sier Segaard til avisen.

– Debatten har ikke bare dreid seg om det mange oppfatter som kristne eller kirkepolitiske spørsmål, men også menneskerettighetsspørsmål knyttet til homofile og lesbiske, sier hun. (©NTB)