ER DET SÅ FARLIG, DA?: Det er ikke få av oss som setter vår lit til femsekundersregelen. Under kan du lese hva forskerne mener om dette. Foto: Colourbox
ER DET SÅ FARLIG, DA?: Det er ikke få av oss som setter vår lit til femsekundersregelen. Under kan du lese hva forskerne mener om dette. Foto: Colourbox

Virker «femsekundersregelen»? Se ekspertens overraskende svar

Spiser du mat du har mistet på gulvet, bør du lese dette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært mange setter sin lit til den såkalte femsekundersregelen.

Mister du en matbit på gulvet, kan du ifølge regel plukke den opp og spise den – hvis den ikke har ligget mer enn fem sekunder på gulvet.

FORSKET PÅ MYTEN: Professor i matvitenskap Paul Dawson. Foto: Clemson University
FORSKET PÅ MYTEN: Professor i matvitenskap Paul Dawson. Foto: Clemson University

Hypotesen, eller skal vi si myten, bak femsekundersregelen er at bakterier fra kjøkkengulvet ikke rekker å sette seg på matbiten hvis du raskt plukket den opp.

Det meste kan forskes på, og professor i matvitenskap Paul Dawson ved Clemson University i Sør-Carolina har sett nærmere på femsekundersregelen.

Nylig publiserte han forskningsrapporten «Explainer: is it really OK to eat food that’s fallen on the floor?».

Tiden er likegyldig

Dawson dekket forskjellige typer overflater med salmonellabakterier, og så lot han brødbiter falle til jorden.

Brødbitene ble liggende i henholdsvis 5, 30 og 60 sekunder. Deretter ble de plukket opp igjen.

– Vi fant ut at mengde bakterier ikke avhenger av hvor lenge maten har ligget på underlaget. Det er likegyldig om den lå der i et par sekunder eller i et minutt. Det handler mest om hvor mange bakterier som er på gulvet maten ble mistet på, sier han til The Mirror.

Professorens forskning viser at det er tryggere å miste maten sin på et gulvteppe enn på fliser eller tregulv. 

Likevel slår han fast at det i de aller fleste tilfellene er trygt å spise mat som har vært en liten tur innom gulvet.

Avhenger av mattype

I 2012 var det forskere ved Manchester Metropolitan University (MMU) i England som lurte på om det var hold i den såkalte tresekundersregelen.

Den går ut på det samme som femsekundersregelen – jo fortere man plukker opp maten du har mistet på gulvet, jo mindre bakterier er det på den.

Forskerne testet kokt pasta, syltetøy, kjeks og tørket frukt, da disse produktene har ulikt innhold av vann. 

Med vilje slapp forskerne ned på gulvet, for så å plukke dem opp etter tre, fem og ti sekunder.

Deretter undersøkte de hvor mange skadelige bakterier fra gulvet som hadde satt seg på maten.

De konkluderte med at mat som har et høyt salt- eller sukkerinnhold, som den salte skinken og brødskiven med syltetøy, er trygt å spise etter å ha vært innom gulvet.

Dette forklarte de med at det er mindre sjanse for at bakterier overlever på disse matvarene.

Tok med seg tarmbakterie

Verre gikk det for den kokte pastaen og den tørkede frukten. Etter bare tre sekunder på gulvet, hadde de tatt med seg tarmbakterien klebiella, som kan føre til blodforgiftning, urinveisinfeksjon og lungebetennelse. 

Kjeksen kom godt ut av det hele. Det ble ifølge forskerne ikke oppdaget «noen spesielle organismer» på den fordi den har lavt vannaktivitetsnivå og lav festeevne.