Dette er en ganske fin leilighet som fire studerende gutter deler. Den ligger fint og sentralt til. Ulempene er veldig mye skråtak som gjør det vanskelig å utnytte gulvarealet, og selvfølgelig 5. etasje uten heis... Kanskje derfor de to unge huseierne valgte å sende søknad til Tid for hjem?

Vanskelig rom å møblere, luftesjakten til høyre. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Vanskelig rom å møblere, luftesjakten til høyre. Foto: TID FOR HJEM/TV 2

Drømmen er nemlig et større kjøkken og bedre plassutnyttelse. De har allerede gjort litt rivearbeid; en skillevegg og en dør forsvant på en fest. Nå er håpet at vi kan få bort luftesjakten.

Hardt arbeid, men nå er rommet mye større! Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Hardt arbeid, men nå er rommet mye større! Foto: TID FOR HJEM/TV 2

Det er designer Karin som har fått denne utfordringen, og hun synes rommet er vanskelig. Det er ikke så mange valgmuligheter med hensyn til møblering, og midt i rommet står denne pipelignenede murkonstruksjonen…

Andreas legger nytt gulv i Ask. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Andreas legger nytt gulv i Ask. Foto: TID FOR HJEM/TV 2

Vi undersøker saken og det viser seg at det er en gammel luftesjakt som ikke lenger er i bruk. Den irriterer beboerne i alle etasjene nedover, men for at de skal kunne fjerne den må man begynne på toppen. Og det gjør vi.

Se listen over produktene Tid for hjem brukte

Einar maler. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Einar maler. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Egenlaget kjøkkenøy. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Egenlaget kjøkkenøy. Foto: TID FOR HJEM/TV 2

Karins plan

Karin vil rive mursjakten og utvide oppholdsrommet. Så vil hun lage nytt kjøkken med mer benkeplass enn det det gamle har. Hun vil utnytte plassen foran kjøkkenvinduene med grunne underskap; de kan inneholde mye, men opptar liten gulvplass. Hun vil ikke ha overskap da det vil forstyrre lysinnslippet. Heller åpne hyller i røffe materialer.

Arbeid med innebygget oppbevaring under skråtaket. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Arbeid med innebygget oppbevaring under skråtaket. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Alle gråfargene Einar skal lage overganger med. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Alle gråfargene Einar skal lage overganger med. Foto: TID FOR HJEM/TV 2

Stuemøbleringen skal følge samme plan som den gamle, men det skal bygges oppbevaring under skråtakene. Denne plassen er ikke mulig å utnytte til annet.

I tillegg til alt dette vil hun at vi skal lage en liten arbeidsøy i tilknytning til kjøkkenet. Til å arbeide på og ellers med barkrakker til.

Riving

En skikkelig bråkete, tung jobb å fjerne luftesjakten i murstein – og en ordentlig sjauejobb å få alt rivingsmaterialet ned i containeren fem etasjer lenger ned. Jammen bra at huseierne stilte med arbeidskamerater fra sjøkrigsskolen! Det der er vi rett og slett blitt for gamle til.

Men kjekt å få murkolossen bort, rommet blir mye større uten den. Deretter river vi gammelt laminatgulv, det er nemlig et stort hull i gulvet nå når luftesjakten er borte. Her må det nytt gulv og Karin velger et lyst parktettgulv i ask. Fint.

Kjøkkenet

Denne gangen går vi for et kjøkken fra Kvikk, det har en fin trestruktur i kjøkkenfrontene. Stekovn og oppvaskmaskin er innebygget, men kjøleskapet – en sort lekkerbisken fra Smeg – er frittstående.

Benkeplaten er en mørk Silestone-plate, ser ryddig ut og tåler en støyt. Heldig for oss at det var byggearbeider med kjempekran på andre siden av veien, slik fikk vi heist platen opp og slapp å bære den de fem etasjene. Også denne gangen monterer vi benkeventilator – det er flott å ha muligheten til å innrede et kjøkken uten overskap og uten ventilator på veggen.

Karin er glad i fliser, og de hun har valgt denne gangen er veldig fine, synes jeg. Enkle grå sekskantede fliser med et enkelt, grafisk mønster. De kan settes sammen på flere måter, og vi velger et rolig utrykk, avbrutt av sekskantede speilfliser som vi har fått laget hos glassmesteren.

Kjøkkenøyen lager vi selv. Understellet har vi fått sveiset hos smeden, og bordplaten lager vi av kryssfinerplater som vi behandler med Beton Cirè. Hyllene består av perforerte metallplater. Samme plater som vi bruker på de åpne hyllene over kjøkkenbenken.

Buet oppbevaring

Under de to store skråtakene lager vi innebygget oppbevaring. Karin har ideen om buede overganger til taket – en fin ide, men noe komplisert å lage. Men Andreas får det til. Skrogene blir bygget i mdf og den buede fronten lager han i bøybar mdf. Denne blir deretter sparklet og pusset før Einar kommer med malesakene sine.

Farger og maling

Karin har valgt to ulike gråfarger til veggene. De blir brukt på hver sine flater for å framheve formene i rommet. Ganske effektfullt. Men til skråveggene, der de buede skapene er, skal Einar lage en slags «forløpning», det vil si at en masse gråfarger skal gå over i hverandre; mørkt nederst og så lysere oppover. Slett ingen enkel jobb! Men det blir nå fint, da.

Møblering

Under vinduet får guttene rause sofaer og masse puter. TV-en blir plassert inne i skapet vi har laget. Sammen med gulvtepper og bord med metallunderstell, blir dette en veldig trivelig oppholdsplass! Puffer utgjør ekstra sitteplasser.

I spisekroken lager vi et bord ved hjelp av en bordplate og sorte metallbukker. Enkle benker og stoler i sort metall. Ganske fleksibelt og lett å flytte på om man vil.

Ferdig

Det var mye bæring, både opp og ned, og jeg tror kanskje vi ikke kommer til å pusse opp i femte etasje uten heis flere ganger; det stiller helt spesielle krav til logistikk. Men vi ble ganske spreke på slutten av uken, det må vi ta med! Og guttene? De fikk nytt kjøkken og oppholdsrom og ryktene sier at de fremdeles er kjempefornøyde. Takk for oss!

Se listen over produktene Tid for hjem brukte

Fornøyd designer Karin i den rause sofaen. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
Fornøyd designer Karin i den rause sofaen. Foto: TID FOR HJEM/TV 2
LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK