STERKE FØLELSER: Årets kirkevalg har vært omfattet av stor interesse. I Fagerborg reagerte flere på oppførselen til en funksjonær. FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK / ÅPEN FOLKEKIRKE
STERKE FØLELSER: Årets kirkevalg har vært omfattet av stor interesse. I Fagerborg reagerte flere på oppførselen til en funksjonær. FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK / ÅPEN FOLKEKIRKE

– Funksjonær spurte om vi skulle stemme på «homolista»

En valgfunksjonær forlot stemmelokalet etter et opptrinn under kirkevalget i Fagerborg i Oslo mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere reagerte på vedkommendes oppførsel. Lars Martin Mediaas skulle avgi stemme i kirkevalget da han ble vitne til det som skjedde.

– Det var bare én stemmeseddel igjen på Åpen folkekirke da jeg skulle stemme. Funksjonæren ville ikke hente flere stemmesedler og ikke kopiere flere. Det viste seg at det var flere stemmesedler i lokalet, og da de kom på plass, spurte funksjonæren om vi var sikre på at vi skulle stemme på «homolista», sier Mediaas til TV 2.

Tok jakka og gikk

Flere av velgerne reagerte på opptredenen og ba om vedkommendes navn for å rapportere hendelsen. Funksjonæren ville ikke oppgi navnet sitt, og da foreslo flere at han skulle forlate stemmelokalet.

– Det godtok funksjonæren uten videre, vedkommende tok jakka og gikk, forteller Mediaas.

Ifølge Mediaas fikk to velgere ikke stemt på grunn av hendelsen, som skjedde ved 20.30-tiden mandag.

Bekrefter klager

Hendelsen ble omtalt på Twitter og er rapportert til Kirkerådet. Det er Den norske kirke som er ansvarlig for gjennomføringen av kirkevalget. Gry Friis Eriksen, valgkoordinator for Oslo bispedømme, er kjent med at det har kommet klager på funksjonæren.

– Hva som skjedde med funksjonæren, vet jeg ikke, sier Eriksen til TV 2.

Hun understreker at alle funksjonærer har vært på kurs og vet hvilke regler som gjelder. Bispedømmerådet vil følge opp hendelsen.

– Hvis det har vært uregelmessigheter, så er det beklagelig og vi følger det opp. Vi ser på dette som en beklagelig enkelthendelse, sier Gry Friis Eriksen.

Må evalueres

Nestleder Marianne H. Brekken i Åpen Folkekirke sier det ikke er akseptabelt med uregelmessigheter i valget.

– Det er for tidlig å si om dette er en enkeltepisode eller et mønster, men det er ting som må forbedres til neste gang, sier Brekken til TV 2.

Åpen folkekirke har også fått rapporter om manglende avlukker i valglokalene. Brekken sier det er viktig at alle slike ting rapporteres til Den norske kirke og tas opp i evalueringen av valget.

Viktig valg

Årets kirkevalg har blitt framstilt som et veiskille i Den norske kirke. For første gang stilte flere lister til valg. Det store spørsmålet har vært om homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Åpen folkekirke representerer den liberale fløyen som åpner for at alle kan gifte seg i kirken.

Valgresultatet er først klart 24. september, men Åpen folkekirke har fått tilbakemelding om stor valgdeltakelse og bred støtte.

– Vi er veldig spente på resultatet, sier Marianne H. Brekken.