Rødt-leder Bjørnar Moxnes og hans forsvarer Harald Stabell. FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN / SCANPIX
Rødt-leder Bjørnar Moxnes og hans forsvarer Harald Stabell. FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN / SCANPIX

Rødt-lederen frikjent for å ha lekket hemmelig rapport

Bjørnar Moxnes slipper straff for offentliggjøringen av Oslo kommunes hemmeligstemplede rapport om den såkalte Lindberg-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen falt tirsdag ettermiddag, under et døgn etter at kommunevalget er gjennomført

Kommunen offentliggjorde først en kraftig sladdet versjon av rapporten, men Moxnes og Rødt la ut en annen versjon med langt flere opplysninger på sine nettsider i fjor.

Moxnes ble dermed anmeldt av samtlige av partiene i Oslo, med unntak av sitt eget og SV. Da han ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner i mars, nektet han å vedta dette, og måtte møte i retten. Saken var berammet over tre dager, under to uker før valgdagen.

Moxnes var tiltalt for å ha brutt straffelovens forbud mot å bryte taushetsplikt. Saken gjaldt flere konkrete forhold, blant annet hvordan sykehjemsetaten hadde opptrådt i saken.

– I den relativt utfyllende beskrivelsen av hvordan sykehjemmet og sykehjemsetaten fulgte opp de ansatte, kommer det frem klar kritikk mot saksbehandlingen. Å verne forvaltningen mot kritikk faller utenfor virkeområdet for forvaltningsloven paragraf 13, mener tingretten.

Retten mener videre at opplysningene Moxnes og Rødt offentliggjorde ikke kunne være omfattet av taushetsplikten etter offentlighetsloven. Dermed kan det heller ikke straffes å offentliggjøre dem. Hovedregelen i Norge er at alle kommunale og statlige dokumenter skal være offentlige, og at det kreves en særskilt hjemmel i lov for å sladde dem.

Rødt gjorde et isolert sett godt valg i Oslo, og kapret tre mandater i bystyret.