Vi har spurt de som har forhåndsstemt hva de stemte – sjekk resultatet!

TNS Gallup har utført en meningsmåling for TV 2 som aldri tidligere har blitt gjort i Norge.

Dette er en helt ny type måling. Så langt TV 2 kjenner til, er det aldri tidligere blitt gjort en slik måling, i alle fall ikke i Norge.

TNS har spurt over 5000 personer om de har forhåndsstemt. De siste personene ble intervjuet lørdag kveld, altså før valglokalene åpnet.

Noen partier som SV, MDG og Rødt har normalt en høyere andel forhåndsstemmer enn valgresultatet, mens Senterpartiet alltid har en lavere andel enn valgresultatet.

For de store partiene ligger andelen forhåndsstemmer vanligvis ganske nær valgresultatet.

HVEM FÅR FORTSETTE?: Ordførerne Rita Ottervik (Ap) i Trondheim, Fabian Stang (H) i Oslo og Terje Søviknes (Frp) i Os vil alle fortsette i jobben. FOTO: SCANPIX/ MONTASJE
HVEM FÅR FORTSETTE?: Ordførerne Rita Ottervik (Ap) i Trondheim, Fabian Stang (H) i Oslo og Terje Søviknes (Frp) i Os vil alle fortsette i jobben. FOTO: SCANPIX/ MONTASJE

Resultatet i meningsmålingen er sammenlignet med forhåndsstemmene som ble avgitt ved valget i 2011.

Det er de store partiene er de som gå mest tilbake på denne målingen.

Størst er tilbakegangen for Høyre. Sammenlignet med forhåndstemmer ved valget i 2011, går de tilbake 3,5 prosentpoeng til 23,3 prosent. Ap går tilbake nesten like mye, 3,3 prosentpoeng, og ender på 30,2. 

Frp går tilbake 1,8 prosentpoeng til 10,1.

Miljøpartiet De Grønne går kraftig frem blant dem som har sagt at de har forhåndsstemt. De går frem 5,8 prosentpoeng til 6,8 prosent og er dermed det fjerde største partiet.

Også SV og Rødt har betydelig fremgang sammenlignet med forhåndsstemmene i 2011. SV ender på 6,1 prosent (+1,3) mens Rødt får 3,7 prosent (+1,9).

For de andre partiene er endringene mindre. Venstre ender på 6,0 (+0,2), KrF får 5,2 prosent (-0,2) mens gruppen Andre ender på 3,6 (-0,3). Sp ender på 5,0 som er det samme som i 2011.