Aston Martin DB5 har vært James Bond sin mest omtalte bil, den er også svært populær blant de tidligere Bond-damene. Foto: Montasje/Kenneth Dokkeberg.
Aston Martin DB5 har vært James Bond sin mest omtalte bil, den er også svært populær blant de tidligere Bond-damene. Foto: Montasje/Kenneth Dokkeberg.

Damene har talt: Dette er tidenes James Bond-bil!

Hvordan vet vi det? Jo, vi har snakket med dem!

Lordens blogg er fylt med personlige betraktninger, et lite sideblikk på noe av alt det spennende som skjer i bilverdenen. 

Denne gangen handler det om tidenes Bond-bil, og intervju med seks Bond-damer.

For å ta det første først. Jeg var sykt interessert i James Bond i mine yngre dager, og meldte meg en gang på til «Kvitt eller dobbelt» i temaet. I dag er interessen på et mer "normalt" nivå, men da muligheten kom for å intervjue seks av syv Bond-damer i Oslo, lot jeg ikke muligheten gå fra meg (den syvende damen skulle vært Carey Lowell fra "Licence to kill", men hun ble forsinket). 

De kunne jo også svare på det gamle diskusjons-spørsmålet: Hva er tidenes Bond-bil? For hvem er bedre egnet til å svare på det, enn damene som var med i filmene?
Her er deres synspunkter, pluss litt mimring fra filmene.

Luciana Paluzzi

Spilte skurkedamen Fiona Volpe i «Thunderball» (1965)

– I filmen kjører jo karakteren min en lyseblå Ford Mustang, og det var en flott og elegant bil. Den var også enkel å kjøre, i motsetning til motorsykkelen du ser meg på i filmen. Jeg hadde aldri kjørt motorsykkel før, og etter en halvtime med kjøreleksjoner ville de ha meg til å gjøre scenen. Det gikk ikke så bra. Jeg akset i stedet for å bremse, som førte til at jeg plutselig raste mot en vegg. Jeg slapp alt, og sykkelen falt på meg idet vi traff bakken.

Luciana Paluzzi på sin BSA under filming av 'Thunderball'.
Luciana Paluzzi på sin BSA under filming av "Thunderball".

– Regissøren kom opp og kjeftet på meg: «Se hva du har gjort med sykkelen!» Han brydde seg ikke om at skinndressen og undertøyet mitt hadde revnet. Men etter det nektet jeg å kjøre mer motorsykkel, så stuntfolket fikk overta. I filmen ser du jo også Bonds Aston Martin DB5 i starten, og jeg må nok si at den for meg er tidenes Bond-bil.

Alt med puls snur seg etter denne

Martine Beswick

Spilte i «From Russia with love» (1963) og «Thunderball» (1965)

Martine Beswick i 'Thunderball'.
Martine Beswick i "Thunderball".

– Jeg var jo usedvanlig tynn og blek da jeg fikk rollen til «Thunderball», så jeg fikk beskjed om å dra til Karibien i to uker, og spise mye mat. Det var en fin start på en fin filmproduksjon. Når det gjelder tidenes Bond-bil, så vil nok de fleste si Aston Martin DB5. Det er en fantastisk bil, og jeg har også en venn som har en slik bil. Men hvis du husker «Thunderball» var det en nydelig lyseblå Mustang i filmen. 1965 var jo det store året for Mustangen, og det er min favoritt som tidenes Bond-bil.

Britt Ekland

Spilte i «The Man with the golden gun» (1974)

– Det er jo en del bilkjøring i min film, men selv om du ser meg i bagasjerommet på Scaramangas bil (AMC Matador), gjorde vi de scenene i studioet i Pinewood. Det var bare å gå inn i bagasjerommet, filme litt, også gå ut igjen. Selve biljakten var ikke jeg tilstede under, og jeg var ikke i Hong Kong eller Thailand.

– Men jeg dro til Macau, og der var jeg så redd for at noe skulle skje med meg, at jeg kjøpte en Swiss Army Knife. Nå skjedde det selvsagt ingenting, men siden det har jeg hatt utallige sånne kniver med meg. Etter 9/11 har det blitt vanskelig, så jeg har måttet gi fra meg haugevis av dem.

Britt Ekland kjørte MG i 'The man with the golden gun'.
Britt Ekland kjørte MG i "The man with the golden gun".
I 'Thunderball' kjører Fiona Volpe en 1965 Mustang Convertible, og er tidenes Bond-bil ifølge Martine Beswick som spilte i filmen.
I "Thunderball" kjører Fiona Volpe en 1965 Mustang Convertible, og er tidenes Bond-bil ifølge Martine Beswick som spilte i filmen.

– Som tidenes Bond-bil må jeg jo si Aston Martin DB5. Da jeg var gift med Peter Sellers hadde vi en blå DB5. Han solgte den billig til Lord Snowden, som ga den til sin sønn. Men det er en vanskelig bil å kjøre, spesielt girkassen. Jeg liker å kjøre med manuelt gir, men den var vanskelig å gire med. Da jeg fylte 70 kjørte jeg forresten fra London til Stockholm med min Mini Cooper, med en overnatting. En fin måte å pushe seg selv på.

En lekker bilnyhet fra uventet hold

Maryam D’Abo

Spilte i «The living daylights» (1987)

– Det var jo en flott biljakt i filmen, men det aller meste av den ble gjort i studio for min del. Derimot måtte jeg ut i kulden og snøen når vi skulle filme at jeg og Bond fortsetter flukten, etter at Astonen er ødelagt. Da rømmer vi på en cello, og vi brukte tre dager på å filme det.

– Det var vanskelig, for jeg måtte kontrollere kursen til celloen. Hele tiden var det små eksplosjoner som skulle forestille maskingeværsalver, og det hjalp heller ikke at Timothys side av celloen ble mye tyngre med ham oppå, så det var vanskelig å styre den.

– Tidenes Bond-bil er utvilsomt Aston Martin DB5. Jeg har alltid likt biler fra 50 og 60-tallet, med runde harmoniske linjer, som MG og Aston Martin. Jeg kan ikke fordra moderne biler, med sine kantete markerte linjer.

Carole Ashby

Spilte i «Octopussy» (1983) og «A view to a kill» (1985)

– Jeg spilte i Roger Moores to siste filmer på 80-tallet. Det var en helt annen tid, hvor menn var menn, og kvinner var kvinner. Noen vil nok si at vi jenter ble brukt, men jeg brukte det for alt det var verdt. Det var en herlig tid, og jeg synes kjønnskampen har gått altfor langt i dag.

I 'The spy who loved me' kunne Bonds Lotus Esprit S1 kjøre under vann, og den er Carole Ashby sin favoritt.
I "The spy who loved me" kunne Bonds Lotus Esprit S1 kjøre under vann, og den er Carole Ashby sin favoritt.

– Dessuten er jo alt så alvorlig i filmene nå, hvor er one-linerne som Roger Moore var så flink til? Tidenes Bond-bil er et svært godt spørsmål. Det må bli Lotusen som kunne kjøre under vann i «The spy who loved me». Da snakker vi ingen grenser, og sånt liker jeg!

Tonia Sotiropoulou

Spilte i «Skyfall» (2012)

– Jeg hadde en bitteliten rolle i «Skyfall», det er vel en ett-minutts scene, men jeg kan uansett si at jeg var en Bond-jente. Å komme fra et lite land som Hellas, og gå inn i en Bond-film, var min lykkedag. Tidenes Bond-bil blir for meg Aston Martin DB5. Jeg likte godt hvordan de knyttet bilen i filmen sammen med den gamle historien om Bonds barndomshjem oppe i Skotland. En nydelig bil, rett og slett.

Konklusjon

4 av 6 Bond-damer velger Aston Martin DB5 som tidenes Bond-bil. Da er det ingen tvil om den saken lenger! 

Seks blide Bond-damer i Oslo. Fra venstre: Luciana Paluzzi, Martine Beswick, Britt Ekland, Maryam D'Abo, Carole Ashby og Tonia Sotiropoulou. Foto: Kenneth Dokkeberg
Seks blide Bond-damer i Oslo. Fra venstre: Luciana Paluzzi, Martine Beswick, Britt Ekland, Maryam D'Abo, Carole Ashby og Tonia Sotiropoulou. Foto: Kenneth Dokkeberg

En av verdens tøffeste blir ny