Deilig tilbehør til norske oster i verdensklasse

Wenche hadde besøk av to ostesmakere som hadde med seg eksklusive og prisbelønte norske oster. Til osten ble det krydderkokte plommer og eple, rosin og nøtteboller!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krydderkokte plommer 

Slik gjør du:

Del 10-12 plommer i fire og ta ut steinen.
Smelt 1 ts smør i en stekepanne, tilsett plommene, 1-2 ss brunt sukker eller honning og 2-3 dl eplemost.
Legg i 1 splittet vaniljestang og 2 hele anis.
Kok opp og la trekke i 10-12 min.

NORSK OST: Prisbelønte norske oster i verdensklasse.  Foto: TV 2
NORSK OST: Prisbelønte norske oster i verdensklasse.  Foto: TV 2


Muslibrød

Et brød med nøtter og tørket frukt som passer ekstra godt til alle ost.

Dette trenger du:

Bløtlegging:

  • 200 g havregryn
  • 200 g sammalt hvete, grov
  • 150 g tørket aprikos i biter
  • 100 g gresskarkjerner
  • 6 dl vann

Hoveddeig:

  • 500 g hvetemel
  • 100 g fullkornshvetemel , fibra
  • 10 g salt
  • 2 dl vann
  • ½ pk. gjær
  • 50 g hakkede valnøtter
  • 50 g hakkede hasselnøtter

Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå i 30 min i romtemperatur.
Ha resten av ingrediensene, unntatt nøttene, i bakebollen med det utbløtte melet.
Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på lav hastighet, i ca. 10 min.
Tilsett nøttene mot slutten av eltingen.
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i 1-2 timer.
Ta deigen ut på et lett melet bakebord.
Del i to like store emner og form til boller eller brød, og legg på et bakepapir.
Dekk til og la etterheve i ca. 30 min.
Sett et stekebrett inn i stekeovn på full varme.
Når ovnen er varm, ta ut stekekebrettet, "dra" bakepapiret med boller/ brød forsiktig over på stekebrettet.
Senk temperaturen til 220 grader og stek bollene på midterste rille i 10-15 min for boller. Brød stekes ved 200 grader i 30-40 min.
Avkjøl på rist.

Kilde: brodogkorn.no, «Grovt – sunne og gode kvardagsbrød»