KIDNAPPET: Terrororganisasjonen Islamsk Stat har kidnappet norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.  FOTO: FACEBOOK / PRIVAT
KIDNAPPET: Terrororganisasjonen Islamsk Stat har kidnappet norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. FOTO: FACEBOOK / PRIVAT

Studievenn av norsk IS-fange: – Var alltid dratt mot det ekstreme

Den kidnappede mannen var kjent for ekstreme holdninger på 1990-tallet, ifølge en tidligere studiekamerat.

TV 2 var onsdag kveld i kontakt med en mann som studerte med den kidnappede nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad tidlig på 1990-tallet. Den gang var det kjent at han sympatiserte med Arne Myrdal og hans gruppe Folkeaksjonen mot innvandring, forteller studievennen.

– Han ble dratt mot det ekstreme. Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria og på Facebook kaller han seg identitarist, sier mannen, som har truffet den kidnappede mannen ved noen anledninger siden studiedagene.

Identitarisme er et høyreorientert tankesett som har fokus på en gruppes etniske og kulturelle identitet. Tilhengerne er også svært kritisk til den vesteuropeiske samtiden.

Måtte beklage

Folkeaksjonen mot innvandring er ifølge organisasjonens egen nettside en tverrpolitisk opplysningsorganisasjon som arbeider for å stoppe den fremmedkulturelle masseinnvandring til Norge.

Grimsgaard-Ofstad var på 90-tallet involvert i flere sammenstøt med Blitzungdommen, og ble sett på som vært kontroversiell blant sine medstudenter, forteller den tidligere studiekameraten.

Selv hevdet han at han ikke var rasist, men at han ville bevare den norske kulturen i det norske samfunnet. Senere tok han avstand fra sin medvirkning i FMI. I 1995 beklaget Dagbladet at avisen hadde omtalt ham som rasist og Arne Myrdal-sympatisør.

Løsepenger

Under en pressekonferanse sent onsdag kveld sa statsminister Erna Solberg (H) at mannen har vært kidnappet siden januar. Nordmannen sitter nå som IS' gissel i Syria.

– Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sa statsministeren.

Grimsgaard-Ofstad figurerer sammen med en kidnappet kineser på det siste nummeret av IS' propagandamagasin. I teksten står det at den norske fangen er «oppgitt av hans regjering, som ikke har gjort det som står i deres makt for å kjøpe hans frihet».

Under pressekonferansen onsdag kveld gjorde Erna Solberg det klinkende klart at regjeringen ikke utbetaler løsepenger.

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger. Da norske myndigheter ble varslet om kidnappingen, ble det umiddelbart satt krisestab. Dette arbeidet pågår for fullt, og alle relevante krefter er mobilisert, samt samarbeid med en rekke land og aktører i regionen, sa Solberg.

PST bekrefter at de fikk vite om kidnappingen og startet etterforskning i begynnelsen av februar.

Telemarksavisa har vært i kontakt med et familiemedlem onsdag kveld.

– Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier familiemedlemmet som er bosatt i Porgsrunn, til avisen.

– Dårlig tegn

Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, sier det ikke er noen tvil om at saken er alvorlig.

– Det er et dårlig tegn for hans situasjon at IS har valgt å gjøre dette offentlig, sier Lurås til TV 2.

– Hva ønsker de når de slipper denne nyheten i sitt eget propagandaorgan?

– Det kan tyde på at de ikke lenger anser det som sannsynlig at de vil klare å få inntekter, altså løsepenger fra gisselet, og at de sånn sett ønsker å benytte ham i propagandaøyemed for sin egen del ut fra hvordan de ser sine interesser.

– Håpet er mellommenn

Dette mener også professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen. 

– IS skriver at «Norge har slått sine hender av denne mannen», det betyr trolig at de ikke har noe håp om å få løsepenger for denne mannen. Det høres også ut som IS har kjøpt han fra noen andre, sier Vikør.

Han mener også at det at Norge er krigførende part gjør sjansene for å overleve mindre.

– Håpet er at det dukker opp noen mellommenn, sier han.