DELT MYE: Bildet har blitt delt over 78.000 ganger, men mannen poserer ikke for IS – han kjempet mot dem. Foto: Skjermdump / Facebook
DELT MYE: Bildet har blitt delt over 78.000 ganger, men mannen poserer ikke for IS – han kjempet mot dem. Foto: Skjermdump / Facebook

«Terrorflyktningen» tok av på Facebook – viste seg å være løgn

78.000 personer har delt bildet, men flyktningen skal aldri ha vært medlem av terrororganisasjonen Islamsk Stat. 

I stedet kjempet mannen som er avbildet både med våpen, og på Kos i Hellas som flyktning, mot terrororganisasjonen. 

Bildemontasjen som ble publisert av en britisk mann på Facebook har fått nesten 7500 likerklikk, 2800 kommentarer, og blitt delt hele 78.000 ganger. I teksten står det «Husker dere denne mannen? Poserende for ISIS i fjor – nå er han "flyktning". Er vi lettlurte eller?».

– Jeg har kjempet mot alle

Men Laith Al Saleh, som mannen heter, poserte på ingen måte for den fryktede terrororganisasjonen. 30-åringen, som kommer fra storbyen Aleppo i Syria, ble intervjuet av nyhetsbyrået AP på Kos i midten av august. 

Med arr fra krigen i ansiktet forteller han om hvordan han ledet en divisjon i Aleppo bestående av rundt 700 opprørere i Free Syrian Army (FSA) under borgerkrigen. 

Her er Laith Al Saleh avbildet på vei om bord på fergen fra Kos til Athen i midten av august.  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Her er Laith Al Saleh avbildet på vei om bord på fergen fra Kos til Athen i midten av august.  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

FSA er en av de største opprørsgruppene i den syriske borgerkrigen, og har kjempet mot både Assad-regimets hær og terrororganisasjonen Islamsk Stat i løpet av borgerkrigen. Opprørsgruppen er ikke terrorlistet av FN, slik IS er. Mer enn 250.000 mennesker har mistet livet siden den blodige borgerkrigen startet i 2011. 

– Rundt 70 prosent av byen er ødelagt. I Syria vil Al Qaida ha tak i meg, Daesh (en annen betegnelse på terrororganisasjonen IS, journ. anm.), myndighetene – jeg har kjempet mot alle. Jeg bryr meg ikke. Noen er redde, det er ikke jeg, sa 30-åringen til AP i august.

Angrende synder

Bildemontasjen skal første gang ha blitt trykket av det anerkjente amerikanske magasinet The Atlantic tidligere i år. Der blir Saleh beskrevet som tidligere opprørsleder, på vei til Nederland som flyktning. 

BBC Trending har også sett nærmere på påstandene som spres på Facebook, og snakket med briten som spredte bildet. Han forteller at han hentet bildet fra Twitter, og beklager at han ikke gjenga historien korrekt. 

– Jeg kopierte bildet i god tro. Jeg kan bare beklage for skaden og krenkelser jeg har forårsaket.

Han hevder han skulle skrive en beklagelse på Facebook også, men at han er utestengt fra nettsamfunnet. 

Også den ungarske TV-kanalen M1 viste bildene av Saleh og hevdet han tidligere hadde vært medlem av IS. Dette er gjengitt av RT, som skriver at han er en av to tidligere IS-medlemmer som har kommet til Europa som flyktninger. 

– IS trenger våpenføre menn hos seg selv

Ifølge leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, bruker ikke IS mye ressurser på å sende terrorister til Europa.

– Jeg tror man skal være oppmerksom på at det kan være en og annen som er plantet av disse radikale gruppene. Men jeg tror ikke det er et stort antall. IS, for eksempel, trenger det de har av våpenføre menn på sine egne territorium, og jeg tror ikke de vil bruke veldig store ressurser på å infiltrere Europa, sier Lurås til TV 2. 

– Kan føre til bitterhet

Lurås tror derimot at det er veldig viktig å være klar over utfordringene som kan komme. 

– Det er i stor grad med utgangspunkt i tidligere innvandringsgrupper i Europa vi har sett radikaliseringen og terroristpotensiale. Behandlingen de utsettes for gjennom Europa kan føre til bitterhet hos flyktningene, og på sikt kan de kanskje lettere bli rekruttert til ekstreme organisasjoner. 

– Men dette er mennesker som flykter fra IS. Hvorfor skal de sympatisere med dem?

– Det er ikke bare fra IS de flykter. Mange flykter fra andre opprørsgrupper, og fra en generell håpløshet i Syria og Irak. De fleste som flykter er relativt sekulære, men man vet ikke hva som skjer på sikt med dem selv eller barna deres. Vi har ingen garantier for at folk ikke endrer sympatier og oppfatninger etterhvert.