Derfor jubler Tyskland for flyktningene

Etter livsfarlige og utmattende reiser over hav og langs landeveier blir flyktninger som ankommer Tyskland møtt med ballonger, sang og applaus. 

Da et tog med flyktninger i helgen rullet inn på stasjonen i Munchen, sør i Tyskland, sto det jublende tyskere på perrongen. De holdt ballonger, skilt hvor det sto «Velkommen til oss!» og de sang da flyktningene gikk av toget. 

Kontrasten til det som hadde møtt flyktningene tidligere på reisen var enorm. 

Gjennom sommeren har mennesker på flukt gjentatte ganger sagt at drømmen er Tyskland. Hvorfor drømmer så mange om Tyskland, og hvorfor ønsker tyskerne velkommen?

En rapport fra EU viser at Tysklands folketall vil synke fra 81.3 millioner i 2013 til 70.8 millioner i 2060. 

Samtidig vil antall eldre i Tyskland øke, og andelen i yrkesaktiv alder reduseres. I en rapport fra HWWI, som E24 henviser til, vil hver tredje tysker være pensjonist om tre tiår, samtidig som andelen i yrkesaktiv alder (20-65 år) vil falle til 54 prosent i 2030. 

Den tyske velferdsmodellen er vanskelig å få til å fungere hvis bare halvparten av befolkningen arbeider. 

Vil endre Tyskland

Tysklands statsminister, Angela Merkel, sier den store strømmen av flyktninger vil endre Tyskland i mange år framover. 

NYE LEKER: To syriske barn koser med sine nye kjæledyr som de fikk da de kom av toget fra Budapest til Frankfurt i helgen. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach
NYE LEKER: To syriske barn koser med sine nye kjæledyr som de fikk da de kom av toget fra Budapest til Frankfurt i helgen. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

– Det vi nå opplever, vil oppta og forandre landet vårt i årene som kommer, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin mandag.

– Men vi ønsker at forandringen blir positiv, og det tror jeg vi kan oppnå, sa hun videre.

Bare i helgen kom over 20.000 flyktninger og migranter til Tyskland, og i løpet av året er det ventet tilsammen 800.000.

– Kan ta i mot 500.000 årlig

Tirsdag sier Tysklands visestatsminister, Sigmar Gabriel, at de kan ta imot 500.000 nye flyktninger årlig i flere år framover.

Årsaken er at Tyskland «uten tvil er et økonomisk sterkt land», som han formulerer det, og viser til at Tyskland derfor er villig til å ta imot mesteparten av flyktningene og migrantene som ankommer verdensdelen.

BALLONGGAVE: En syrisk gutt holdt godt rundt ballongene han fikk av frammøtte på togstasjonen som ville ønske han og andre flyktninger velkommen. Foto: Reuters/ Kai Pfaffenbach
BALLONGGAVE: En syrisk gutt holdt godt rundt ballongene han fikk av frammøtte på togstasjonen som ville ønske han og andre flyktninger velkommen. Foto: Reuters/ Kai Pfaffenbach

Gabriel understreker at resten av Europa også må bidra for å håndtere bølgen av migranter og flyktninger som tar seg inn i de 28 EU-landene fra Midtøsten og Afrika.

«Drømmeflyktninger»

I likhet med Tyskland er det flere land i Europa som etterhvert vil oppleve at befolkningen blir eldre og at det fødes for få barn. 

I Danmark blir syriske flyktninger sett på som de mest attraktive. I en oversikt fra tidligere i år kommer det fram at halvparten av danske kommuner som skal ta i mot flyktninger, helst vil ha syrere.

Begrunnelsen er, ifølge Danmarks Radio, at de har høy utdannelse og er motivert for jobb. 

– Vår erfaring er at folk fra Syria har en god arbeidsmoral. De vil ikke leve på støtte fra det offentlige, men vil gjerne forsørge seg selv, sier Morten Weiss-Pedersen i Middelfart kommune, som er en av de danske kommunene som gjerne tar imot syrere. 

– Syria var for inntil få år siden et velfungerende land. De hadde et utdannelsessystem som minner om vårt eget, og de lyktes i stor grad å få bukt med analfabetismen, sier Mette Blauenfeldt i Dansk flyktningehjelp til Danmarks Radio.

«Welcome to Norway»

Facebook-aksjonen «Refugees welcome to Norway» ble startet 22. august i går, og har på kort tid vokst til 80.000 medlemmer. Denne uken vokste den frivillige flyktningehjelpen ut av lokalene, og måtte få nye. 

Til nå har de samlet inn noen tonn med både varme klær, toalettsaker, sko og andre nødvendigheter til flyktningene som nå kommer til Norge.

– Det går som varmt hvetebrød. Vi har gitt bort alt av herrejakker, og folk har donert de fineste ting. Dette er ikke noe loppemarked, det er gjennomtenkt og fullt av omsorg, sier en av initiativtakerne til gruppen, Linn H. Landro.

Line H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway» FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
Line H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway» FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2