Statsminister Erna Solberg: – Vi betaler ikke løsepenger!

STATSMINISTERENS KONTOR, OSLO (TV 2): Regjeringen har siden januar vært kjent med at en norsk statsborger er kidnappet i Syria – i kveld dukket det opp bilder av mannen i sosiale medier.

Norske Ole Johan Grimsgaard i 40 årene er kidnappet og holdes som gissel i Syria.

Det bekrefter statsminister Erna Solberg onsdag kveld i en pressemelding.

– Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av Utenriksdepartementet, med deltakelse fra politiet og forsvaret, har jobbet med saken i lengre tid. Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen.

Statsministeren inviterte til presseorientering om saken onsdag kveld, og avlyste samtidig NRKs valgdebatt fra Drammen.

Har du informasjon om denne saken? Tips TV 2s journalister her

Varslet i januar

– ISILs brutalitet har ingen grenser, og nå har den rammet en av våre egne, sa Solberg til pressen.

Hun sa videre at regjeringen har vært kjent med kidnappingen siden januar i år, og at mannen skal ha vært gissel hos flere ulike grupperinger siden da.

Alt tyder på at det er IS som står bak, ifølge statsministeren.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg bekreftet på en pressekonferanse onsdag at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg bekreftet på en pressekonferanse onsdag at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX

– Vi mener det er riktig å bekrefte en del opplysninger i denne saken, sier Solberg.

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger. Da norske myndigheter ble varslet om kidnappingen ble det umiddelbart satt krisestab under ledelse av Utenriksdepartementet og med deltakelse fra politiets krise- og gisselforhandlertjeneste, E-tjenesten, Kripos, PST og Politidirektoratet.

Krisestabens arbeid pågår for fullt, og alle relevante krefter er mobilisert, samt samarbeid med en rekke land og aktører i regionen, ifølge statsministeren.

Se hele pressekonferansen øverst

Betaler ikke løsepenger

– Vår mål er å få vår statsborger hjem. Men la meg være veldig tydelig. Dette er en svært krevende sak.

Statsministeren sier det er tungt å ta innover seg den belastningen både mannen og hans familie nå er utsatt for.

– Dette er en sak som regjeringen tar svært alvorlig. Vi kan ikke og vil ikke gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt som gissel.

Hun legger til vi også er forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrororganisasjoner.

– Dessverre vil den oppmerksomheten terrororganisasjonen nå får her hjemme i Norge, være nettopp det de ønsker. Dette er en sak som utfordrer oss som nasjon. Her står vi mot krefter som ikke kjenner annet språk enn vold og hat.

– Viktig å stå sammen

Statsministeren fortsatte med å snakke om hvordan IS' brutalitet har drevet millioner på flukt fra hjemmene sine og har kostet tusenvis av mennesker livet.

– ISIL må stoppes, og Norge både bidrar og vil fortsette å bidra i denne kampen.

– Bilder som vi har sett i kveld har vi sett før. Nå er det en norsk familie som opplever frykt og redsel for en av sine. Så mer enn noen gang blir det viktig å stå sammen og stå opp for det vi tror på. Takk.

Statsminister ønsket ikke svare på spørsmål etter pressekonferansen, og det ble tidlig gjort klart at det er mye myndighetene ikke kan si eller kommentere i saken. 

Brende avbryter sitt program

Også utenriksminister Børge Brende bryter med sine planer og reiser hjem fra sitt besøk i Serbia i kveld.

– Dette er en sak vi har fulgt siden slutten av januar, da vi ble klar over at en norsk statsborger var tatt som gissel i Syria, trolig av ISIL, sier Brende til TV 2.

Utenriksministeren hadde en samtale med statsminister Erna Solberg i kveld, og de ble enige om at det var fornuftig at Brende nå reiser hjem.

– Det er svært komplisert. Vi har jobbet tett med andre relevante enheter i Norge, som statsministeren redegjorde for, og internasjonalt. Men ISIL som organisasjon er jo som vi kjenner til utenfor enhver virkelighet. Så dette har vært en veldig krevende sak, i mange måneder.

– Har det komplisert saken at det nå blir offentlig kjent?

– Vi tar til etterretning at noen har gjort den offentlig kjent. Det er vel de som holder gisselet som har gjort det. De krever løsepenger, og det er jo som kjent noe vi ikke betaler ut, sier Brende.

Han legger til at de gjør det de kan, men understreker at det er en svært komplisert sak.

Arbeiderpartiets fulle støtte

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier statsminister Erna Solberg (H) har partiets fulle støtte i håndteringen av saken om nordmannen som er tatt til fange i Syria.

– Statsminister Erna Solberg har Arbeiderpartiets fulle støtte i håndteringen av den krevende gisselsituasjonen. Vi står sammen om målet om å få den norske statsborgeren trygt hjem, sier Støre til NTB.