SPILLER FOR FLYKTNINGENE: Kritikerroste OMVR spiller på TV 2s dugnad for syriske flyktninger tirsdag kveld. FOTO: ORHAN KURSEVIC / PRESSE
SPILLER FOR FLYKTNINGENE: Kritikerroste OMVR spiller på TV 2s dugnad for syriske flyktninger tirsdag kveld. FOTO: ORHAN KURSEVIC / PRESSE

«Norges nye soulhåp» var selv flyktning: – De kan bli en stor ressurs for Norge

OMVR en av artistene som opptrer når TV 2 sparker i gang en nasjonal dugnad for flyktningene fra Syria.

«Norges nye soulhåp» OMVR, hvis egentlig navn er Omar Mohamed Ahmed, er klar som en av artistene på scenen når TV 2 sparker i gang en nasjonal dugnad for de syriske flyktningene tirsdag klokken 22.00. 

27-åringen forteller til TV 2 at han ikke hadde et snev av tvil da han ble spurt om å være med. 

– Jeg har prøvd å engasjere meg på veldig mange måter når det gjelder flyktningene fra Syria. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre. Og da er det bare viktig å stille opp på de tingene man kan stille opp på. Så jeg ble veldig glad da de spurte, sier han engasjert. 

– Som artist har man også et lite ansvar for å bruke stemmen sin til noe annet enn bare morsomme ting. Det er viktig å belyse noen alvorlige temaer, fortsetter sangeren.

Bli med på den nasjonale dugnaden på Facebook! 

Flyktet fra Libya til Norge

En vel så viktig årsak til at Omar engasjerer seg i flyktningsituasjonen, er at han selv kom til landet somaliske familie, som flyktet fra Libya.

– Jeg var ikke et år engang, og husker ikke mye av det. Men selv om det på én måte er fjernt for meg, er det nært. Når mamma og pappa, tanter og onkler måtte flykte, er det klart at det blir nært, forteller han.

– Hva synes familien om at du bidrar i denne saken? 

– Jeg tror de synes det er veldig viktig. De er veldig opptatt av å bidra og sånne ting. Mamma jobber med flyktninger i Risør – og det er noe fint at hun jobber med nettopp det i kommunen de kom til som flyktninger selv. 

Følg dugnaden live i tv2.nos livesenter!

– Flyktningene er ressurssterke mennesker

BLID FØRSTEKLASSING: Omar vokste opp i Aust-Agder, etter at familien flyktet til Norge da han var rundt ett år gammel. Her er han avbildet da han startet på barneskolen. Foto: Privat (gjengitt med tilltatelse)
BLID FØRSTEKLASSING: Omar vokste opp i Aust-Agder, etter at familien flyktet til Norge da han var rundt ett år gammel. Her er han avbildet da han startet på barneskolen. Foto: Privat (gjengitt med tilltatelse)

27-åringen, som for øvrig sikret seg en platekontrakt med Universal Music i vinter, håper at nordmenn innser at flyktningene er mennesker som deg og meg. 

– Det er viktig å tenke på at de på et tidspunkt kan bli en stor ressurs. Og ikke bare tenke at det koster penger. De er ressurssterke mennesker, de også! Jeg leste at de fleste av dem er vaksinert. De fleste av dem har gått grunnskole. De har et veldig godt utgangspunkt, mener han. 

Omar om Aylan-bidlet: – Det setter seg fast

Bildene fra krigen i Syria, og etterdønningene med flyktende mennesker, har vært mange. Bildet av druknede Aylan (3) har kanskje vært det som har satt størst preg på både medier og publikum. 

– Jeg skjønner at folk synes det er forferdelig å se de bildene, sier Omar.

– Første gangen jeg så de bildene av gutten som hadde druknet ... Det er bare noe som setter seg fast. Jeg tenker at bildene er én ting, men det er ikke til å komme bort fra at vi har en sak som er større enn det ene bildet. Vi har en ansvar. Vi trenger bilder som dette for å sette inntrykk. Vi er mennesker og vi er følelsesmennekser. Man blir emosjonelle av sånne ting, og jeg tror det er viktig. At vi er emosjonelle i saken, og at vi ikke bare tenker med lommeboka og hjerne. La oss heller bruke hjertet, oppfordrer han.

Se første del av «Redd flyktningene – gi håp» tirsdag klokken 22.00 på TV 2. Du kan se alle programmer relatert til flyktningene på TV 2 Sumo.