En liten familie har kjøpt seg sitt første hus. Flott beliggenhet, og en deilig stue. Skikkelig slitte og utdaterte flater, en drøm for vår nye, danske designer Morten. 

Han blir glad når vi viser ham rommet, og han fortsetter å være akkurat like glad gjennom hele prosjektet.

Stor forandring med nytt stort vindu! Foto: Tid for hjem/TV 2
Stor forandring med nytt stort vindu! Foto: Tid for hjem/TV 2

Mortens plan

Som sagt så elsker han dette rommet, de to store vinduene i front, høyt under taket og fine proposjoner. Men han liker ikke at veggen som peker mot vest ikke har annet enn et lite vindu. Så det første han igangsetter er å få satt inn et vindu på samme størrelse som frontvinduene på vestveggen. Og for en forskjell! Plutselig har man hele naturen tettere på og virkelig fine lysforhold.

Nytt eikegulv på vei. Foto: Tid for hjem/TV 2
Nytt eikegulv på vei. Foto: Tid for hjem/TV 2

Videre ser Morten for seg en ganske stram løsning med få materialer. Møbler skal bygge i samme materiale som gulvet, Den nye peisveggen og hele bakveggen skal ha samme betonglook, småmøbler skal lages i stål, og ellers skal rommet være hvitt.

Se listen over hvilke produkter Tid for hjem brukte

Slik ble hjørnene på parkettmøblene laget. Foto: Tid for hjem/TV 2
Slik ble hjørnene på parkettmøblene laget. Foto: Tid for hjem/TV 2

Arbeidet

Vi river det gamle slitte parkettgulvet. Det har fått nok juling i tidens løp. Vi gipser taket og alle veggene. Denne gangen bruker vi en ny type gipsplater; Habito heter de, og dette er plater som er produsert med tilsetning av glassfiber og de er blitt til under høyere trykk slik at de inneholder mindre luft enn vanlige gipsplater. Dette gjør dem slagfaste og du kan feste saker på veggen med vanlige skruer. Noe tyngre enn standard plater og litt vanskeligere å skru, men man venner seg til det. Så kommer en drøy dag med sparkling, og en halv dag med pussing før det er klart for finish.

Gunnar sjekker lampene som nå er pulverlakkerte. Foto: Tid for hjem/TV 2
Gunnar sjekker lampene som nå er pulverlakkerte. Foto: Tid for hjem/TV 2

På gulvet legger vi et Fjordal eikegulv, ganske mørkt og gråbrunt på fargen. Lett å legge i et rom som ikke byr på så mange krinkelkroker. Samme materiale skal vi også bruke på møbelbygging: Spisebord, sofabord og arbeidspult.

Det er Andreas som er møbelsnekker denne gangen, og han har gjort en kjempejobb med å pønske ut hvordan alt skal settes sammen. Det er ikke bare bare å bruke parkettbord til møbler nemlig. Alle hjørner skal se fine ut, det betyr at alle hjørne- og kantbord på gjerdes slik at de møtes i en spiss og man ikke ser «innmaten» av parketten. Han bygger stammer av kryssfiner og kler den pent med parkett, og forsterker med stål lister der det er nødvendig.

Einar er fornøyd med betongfinishen på veggene. Foto: Tid for hjem/TV 2
Einar er fornøyd med betongfinishen på veggene. Foto: Tid for hjem/TV 2

Arbeidspulten lager han i sort Valchromat. Toppen har luker, og under dem er det plass for skrivesaker, ladere, og annet som er kjekt å ha der man vil utføre litt kontoraktiviteter. Eller spille spill på laptoppen…

Belysning

Morten designer er opptatt av at man skal finne linjer i rommet som skal harmonere.

Steinen ved peismuren. Foto: Tid for hjem/TV 2
Steinen ved peismuren. Foto: Tid for hjem/TV 2

Derfor skal det lages en hel røys med lamper som skal festet på ulike steder i det skrå taket, disse skal ha varierende lengde slik at underkanten er nøyaktig like høyt på veggen alle steder. Stakkars Gunnar. Dette er et arbeid som krever grundig oppmåling og pinlig nøyaktighet. Og det er kanskje ikke så lett når han skal sage til ganske store firkantede metallrør som altså skal utgjøre lampene. Men han får det til! Lamperørene blir pulverlakkert hvite på lakkeringsverksted.

Nattarbeid med spilevegg. Foto: Tid for hjem/TV 2
Nattarbeid med spilevegg. Foto: Tid for hjem/TV 2


Einars glede

Etter å ha sparklet og pusset i et par dager gleder Einar seg helt oppriktig til å ta fatt på betonglookveggene. Produktet heter Beton Ciré, og skal påføres gipset vegg og den nye pipemuren. Ja, for murer Jørgen har bygget om hele peis- og pipekonstruksjonen slik at den nå er en jevn flate fra gulv til tak og med en ny innsats plassert mot et ytterhjørne.

Vel, Einar storkoser seg der han og Jørgen påfører denne betongmassen, det har nemlig en viss kunstnerisk frihet dette, overflaten blir slik han velger at den skal være. Etter hvert som veggene tørker ser vi en spennende flate med masse liv, og den glade designer Morten er bare et eneste stort smil.

Mer glad designer

Morten har tegnet diverse småmøbler. Hyller, lavt bord, og en diger «blomstervase» som vi har fått Geir smed til å lage. Morten blir så glad for å se hvor fine de er blitt, og da blir vi også glade for at han er glad, og sånn fortsetter det. Høydepunktet blir kanskje når han får se hvor fin steinen han har valgt til hjørnet av peisen er blitt. Steinen fant han utenfor huset, fikk fraktet til noen som kan sage stein, og tilbake kom den ferdigkappet slik at den ser ut som den vokser ut av peismuren.

Jo, en glad ting til, den gigantiske vasen i stål skal jo ha en blomst, og «blomsten» sager han fra naboens tre (han har fått tillatelse), og storartet fornøyd blir han når han ser denne grenen i vasen. Du verden for en søt fyr. Inspirerende å jobbe med.

Mot kveld

Så rusler siste dagen mot sen kveld, mye er nesten ferdig, men det tar alltid tid å få de siste detaljene på plass. Det er jo det som er ytterst og øverst som synes, og det er jo ofte det siste som blir ferdig. Og i denne gjengen vinner yrkesstoltheten over snarveier, så da blir vi ikke ferdig før alle er ferdig.

Resultatet

Ja, resultatet er en staselig stue med en stor raus grå vinkelsofa foran vinduene. Sofaen er fra Bolia. Bak sofaen har vi montert et «metallgitter» som romdeler mot spiseavdelingen. Og den består av bord i parkettmateriale, noen løse stoler og en herlig sittenisje. Det er fredelig å sitte inne i nisjen, flotte puter laget av møbeltapetsereren og polstret bakvegg. En god idé!

Og de unge huseierne ble kjempeglade. Enda en glad ting.

Se listen over hvilke produkter Tid for hjem brukte

Fornøyd programleder og kunstner-designer! Foto: Tid for hjem/TV 2
Fornøyd programleder og kunstner-designer! Foto: Tid for hjem/TV 2