Derfor er så mange på flukt til Europa

Siden i sommer har Europa opplevd en eksplosiv økning av mennesker som flykter fra krig og terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 14.000 flyktninger og migranter krysset i helgen grensen mellom Østerrike og Tyskland, og 2.500 er ventet til Tyskland fra via Østerrike mandag, opplyser lokale myndigheter i Bayern.

Østerriksk politi opplyser ifølge NTB at de ikke gjennomfører grensekontroller, men at de vil trappe opp kontrollen av mistenkte menneskesmuglere. Landets statsminister krever at det holdes et ekstraordinært EU-toppmøte for å løse flyktningsituasjonen i Europa.

EU-kommisjonen forbereder nå en bindende fordeling av i alt 160.000 asylsøkere EU-landene imellom, for å lette presset på Hellas, Italia og Ungarn.

241 hadde falske papirer

Ferske tall fra EUs grensebyrå Frontex, som samordner EU-landenes kontroll og overvåking av grensene, illustrerer hvordan dagens flyktningkrise skaper en historisk utfordring for EU: Bare i andre kvartal i år er det registrert like mange ulovlige grensekryssinger i Vest-Balkan som det var totalt for 2013 og 2014.

Det var nesten 57.000 ulovlige grensekryssinger fra april til juni, men av de anslagsvis 52.000 menneskene som krysset grensene i regionen brukte bare 241 falske reisedokumenter, skriver Frontex i rapporten.

Det er flyktningene fra konfliktsonene Syria, Afghanistan og Irak som utgjør de største gruppene, ifølge FN. Den østlige ruten gjennom Hellas, Balkan og Ungarn er flyktningenes hovedvei inn i Europa. Kriserammede Hellas har alene tatt imot over 230.000, og ber nå EU om krisehjelp for å takle situasjonen. Tyskland venter 800.000 asylsøkere i år. Bare i forrige måned ble det registrert over 100.000 der. 

  • Minst 130.000 syrere har i år søkt om asyl i Europa: Av en befolkning på 22 millioner har fire millioner syrere flyktet til nabolandene etter en fire år lang borgerkrig der Russlands allierte, Assad-regimet, har bombet med tønnebomber og kjemiske våpen. Samtidig er situasjonen i flyktningleirene i nabolandene forverret. Russland er tilsluttet FNs flyktningkonvensjon, men i helgen toet president Vladimir Putin igjen sine hender. Han mener ifølge Deutsche Welle at USA og NATO selv har skyld i krisen i Midtøsten og Nord-Afrika. 
  • Minst 78.000 afghanere har i år søkt om asyl i Europa: Etter at NATO-styrkene forlot Afghanistan i fjor, har kampene mellom Taliban og regjeringsstyrkene flyttet seg til tettbebygde områder. Dette har sendt enda flere på flukt til Iran, Pakistan og Tyrkia. Ifølge Frontex befinner det seg rundt tre millioner afghanere i Iran, 2,5 millioner i Pakistan og 40.000 i Tyrkia.
  • Minst 61.000 irakere har i år søkt om asyl i Europa: Fremferden til den brutale terrorgruppen IS, som vokste frem i 2014, er en viktig årsak til at folk flykter.
  • Minst 22.000 eritreere har i år søkt om asyl i Europa: Dikatoren Afwerki får tusenvis til å flykte hver måned fra Eritrea, som har mindre pressefrihet enn Nord-Korea.