SPANDERER: Petter Stordalens hotell på Gardermoen sender ikke faktura for de hundre gjestene de hadde i helgen. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB Scanpix.
SPANDERER: Petter Stordalens hotell på Gardermoen sender ikke faktura for de hundre gjestene de hadde i helgen. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB Scanpix.

Stordalen tar ikke betalt for å huse flyktninger 

– Vi er bare glade for å kunne hjelpe mennesker i nød, sier hotelldirektør Stig Kristiansen. 

I april lovte Petter Stordalen at han skulle tilby hotellrom til opp til 1000 flyktninger. Før helgen ble planene satt i verks, og lørdag flyttet 50 asylsøkere inn på Stordalens hotell på Gardermoen, i påvente av å bli registrert ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo mandag. 

– Ikke et pr-stunt

Hotelldirektør på Quality Airport Hotel Gardermoen, Stig Kristiansen,  sier til TV 2 mandag at de ikke kommer til å sende noen regning til den norske stat for å ha avlastet i en vanskelig situasjon. 

– Penger har aldri vært et tema for oss. Vi fikk en forespørsel og da ville vi hjelpe. Det er andre som har tatt opp pengespørsmålet, men dette styrer vi selv. 

– Dere får kritikk i sosiale medier fra folk som mener dette er et pr-stunt? 

– Dette er mennesker som er i nød og som trenger hjelp. Jeg fikk en telefon fra hovedkontoret med spørsmål om vi hadde rom og kapasitet til å ta i mot femti flyktninger fra lørdag til søndag, og en ny gruppe fra i går til i dag. Det hadde vi, og da hjelper vi til. 

Ekstra bemanning

Kristiansen forteller at han måtte kalle inn ekstra bemanning i helgen på alle avdelinger, men at de ansatte stilte seg bak dette og ville være med å bidra. Han sier han ikke har rukket å tenke på hvordan kostnadene skal føres, og hvilke poster utgiftene skal tas fra. 

– Burde ikke den norske stat ha råd til å dekke utgiftene dere har hatt i forbindelse med flyktningene? 

– Det har jeg ingen formening om nå. Vi er glade for å kunne hjelpe til. Alternativet for flyktningene hadde nok vært å sove på et hardt gulv på et venterom. 

Kristiansen sier at flyktningene som kom til hotellet var takknemlige og ydmyke. De var glade for å kunne sove i en god og myk seng. Det var både barn, unge og gamle blant flyktningene. 

Hotelldirektøren sier at han ikke vet om det blir aktuelt å huse flyktninger videre. 

Etter utsjekk fra hotellet blir asylsøkerne fraktet til Tøyen for registrering. Deretter går ferden videre til Refstad transittmottak nord i Oslo.