MØTTE MANNSKAPET: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte mandag Kripos i forbindelse med det norske skipet Siem Pilot, som Kripos har det operative ansvaret for. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTTE MANNSKAPET: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte mandag Kripos i forbindelse med det norske skipet Siem Pilot, som Kripos har det operative ansvaret for. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forlenger redningsoppdraget i Middelhavet

Regjeringen har besluttet å forlenge oppdraget i Middelhavet med tre måneder, og lover økt bevilgning til oppdraget i høstens statsbudsjett.

– For det første har Frontex bedt Norge om å forlenge oppdraget med, i første omgang, tre måneder når gjeldende kontraktsperiode avsluttes i november. Det kommer vi til å imøtekomme. For det andre vil regjeringen, når statsbudsjettet legges fram, foreslå å øke bevilgningen slik vi kan forlenge bidraget ytterligere dersom det er ønskelig fra Frontex sin side, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg kom med nyheten da hun mandag ettermiddag møtte mannskaper fra det norske skipet Siem Pilot som deltar i EUs fellesoperasjon i Middelhavet.

– Historiene og bildene fra Middelhavet bekrefter at dere gjør en forskjell. Uten deres innsats hadde flere mistet livet på veien til Europa, sier Solberg.

– Fabelaktig jobb

Selv om det fortsatt gjenstår formelle avklaringer for 2016-bidraget, er Solberg klar på at regjeringen ønsker å fortsette den norske innsatsen for å redde liv i Middelhavet. Derfor vil Norge gå i nærmere dialog med EU om forlengelse av bidraget.

Statsministeren sier til TV 2 at hun synes det er gripende å høre hvordan mannskapet har operert, hvilke situasjoner de har vært utsatt for og hva de har hjulpet til med.

– Det er en bekreftelse på at de gjør en fabelaktig jobb, sier Solberg.

Givende å hjelpe til

Lise Dunham, som har kommet hjem etter en periode som styrkesjef på skipet, fortalte blant annet om episoden der de kom over en båt med 49 døde flyktninger stuet i et lasterom. Dunham sier det er tøft, men samtidig er de glade for å kunne hjelpe til.

– Den største utfordringen er antallet migranter som vi har med å gjøre her. Jeg snakket litt om det siste oppdraget der det var 4000 i Middelhavet som ville bli reddet på samme dag. Kapasiteten på Siem Pilot er i utgangspunktet 800, så vi ser vi har en jobb å gjøre med å få tatt om bord flest mulig, rett og slett.

– Hvor mange har dere berget så langt?

– Nå er vi oppe i cirka 6500 på hele perioden. Vi har hatt ganske mange redningsoperasjoner siden vi startet.

Mandag ettermiddag bekrefter Storbritannias statsminister David Cameron at landet skal bosette 20.000 syriske flyktninger i løpet av de neste fem årene.

(©NTB/TV 2)