Ikke alle husker denne fra James Bond, men den spilte en stor rolle i en film.  Foto: www.rallyruth.com
Ikke alle husker denne fra James Bond, men den spilte en stor rolle i en film.  Foto: www.rallyruth.com

Ukjent James Bond-bil – til salgs i Norge

Husker du denne?

I 1973 kom den første James Bond-filmen med Roger Moore som Agent 007. "Live and let die" ble en stor hit, og byr på tidenes beste Bond-låt, samt den beste båtjakt noensinne festet til det hvite lerret. 

Oppildnet av suksessen gikk man direkte i gang med en ny Bond-film, "The man with the golden gun". I USA dominerte GM, Ford og Chrysler bilindustrien, med AMC (American Motors Corporation) som outsideren. Selskapet herjet i Trans-Am serien med sin knalltøffe Javelin på tidlig 70-tall, men modellsalget generelt kunne vært bedre. 

"Den flygende mursteinen"

Man hadde tatt en stor sjanse med kompaktbilene Gremlin og Hornet i 1970, og selv om de solgte greit, trengte selskapet å nå ut til flere. Muskelbilæraen var død, så Javelin var død etter modellåret 1974, det samme var flaggskipet Ambassador. Matador hadde dukket opp i 1971, med reklameslagordet "What's a Matador?" Den ble ingen hit, og var kjent som "den flygende mursteinen" i Nascar pga.sin dårlige aerodynamikk. Designet var også rimelig grått og trist. 

Men til modellåret 1974 fikk både sedan og stasjonsvogn en markant designforandring, med det resultat at 1974-1978 modellene er kjent som andre generasjon Matador. To-dørs hardtop modellen ble på sin side erstattet av en dramatisk ny Coupe-versjon. Den så lekker ut fra alle vinkler, og ble kåret til "Best styled car of 1974" av Car and Driver. 

Stilig interiør i matchende grønnfarge. Faksimile fra www.finn.no.
Stilig interiør i matchende grønnfarge. Faksimile fra www.finn.no.

Slik blir Teslas nye storselger

Matador Coupe i "Mannen med den gylne pistol"

For å ytterligere øke publisiteten rundt den nye Matador Coupe, kontaktet AMC produsentene av den nye James Bond-filmen som skulle ha premiere i desember 1974. For en ikke kjent sum fikk AMC solid produktplassering i en forrykende biljakt-scene i Thailand.

Skurken Francisco Scaramanga kjører nemlig avgårde i sin brune AMC Matador Coupe. James Bond løper til fots, men oppdager tilfeldigvis en AMC-forhandler. Inne i en rød Hornet sitter Sheriff J.W.Pepper, (som hadde blitt en så stor hit i forrige Bond-film, at man fikk ham med en gang til), og Bond hopper raskt inn i førersetet på bilen. De to tar opp jakten på Scaramangas Matador, mens en liten sverm av lokale politibiler følger på (overraskende nok AMC Matador fire-dørs versjoner).

Slik unnslapp Scaramanga i 'Mannen med den gyldne pistol'. I en brun AMC Matador Coupe med 'fiffig' ekstrautstyr.
Slik unnslapp Scaramanga i "Mannen med den gyldne pistol". I en brun AMC Matador Coupe med "fiffig" ekstrautstyr.

Det hele kulminerer i filmhistoriens beste bilhopp noensinne. Bonds røde Hornet hopper over en ødelagt bro i en perfekt 360 graders loop. Det hele ble gjort i ett opptak, men ble dessverre litt ødelagt av en barnslig lydeffekt som ble lagt oppå. Etter det dramatiske hoppet oppdager imidlertid Bond at skurken gjør sin Matador Coupe om til et fly, med vinger og det hele. Dermed unnslipper han. Enn så lenge...

Nå blir denne 66.000 kroner billigere

Grønn Matador i Norge

I Norge finnes det en solid kjerne med AMC-entusiaster, og Matador Coupe finnes det en del av. Det er ikke hver dag du finner en til salgs, men akkurat nå ligger det ute en grønn 1974-modell. 

Bilen står i Søgne, og er ifølge selger påkostet mye opp gjennom årene. Etter mange års bruk trenger den likevel en liten oppfriskning. Det blir oppgitt å være en lekkasje i simmerring på converteren, og lakken har flasset litt enkelte plasser. Motorstørrelse virker derimot å være litt uklart. Den står nemlig oppført med 5,9-liter (som er den vanlige 360-motoren) i faktaboksen, men i teksten står det at det er en 401 (som var den største motoren på 6,6-liter). 

Klikk her for å se annonsen på bilen:

Selger ønsker seriøse henvendelser, og antyder en pris på 75.000 kroner. For den summen får du et tidløst og elegant design, samt en direkte link til James Bond. Det er det ikke så mange andre biler til denne prisen som kan tilby! 

Nytt bilmerke tøffer seg med ny bilmodell

Med linjer ulikt alt annet, er Coupe-utgaven av Matador virkelig noe for seg selv. Faksimile fra www.finn.no.
Med linjer ulikt alt annet, er Coupe-utgaven av Matador virkelig noe for seg selv. Faksimile fra www.finn.no.