Mengden is på Polhavet svinger gjennom året. Vanligvis er utbredelsen størst i mars, og minst i september. 

IS PÅ POLHAVET: Så mye is er det på Polhavet nå. Rekordåret 2012 er tatt med, sammen med gjennomsnittet for 1991-2010. FOTO: NSIDC /  FOTO: NSIDC /
IS PÅ POLHAVET: Så mye is er det på Polhavet nå. Rekordåret 2012 er tatt med, sammen med gjennomsnittet for 1991-2010. FOTO: NSIDC / FOTO: NSIDC /

I år begynte smeltingen 25 februar, og i mars var det rekordlite is i nord. Nå som høsten og kulden nærmer seg, er det 1,35 millioner kvadratkilometer mer åpent hav enn normalt.

– Slik det ser ut nå kommer utbredelsen til å være den tredje laveste vi har sett når vi når årets minimum i midten eller slutten av september, skriver USAs National Snow & Ice Data Center NSIDC.

Lite is skaper problemer for hvalrossen.

HVALROSS: Hannene kan veie mer enn 1200 kilo. Støttennene kan bli en meter lange, og brukes til å knuse is, rote etter muslinger nede på bunnen,  og som våpen når dyrene sloss. FOTO: WIKIPEDIA /
HVALROSS: Hannene kan veie mer enn 1200 kilo. Støttennene kan bli en meter lange, og brukes til å knuse is, rote etter muslinger nede på bunnen, og som våpen når dyrene sloss. FOTO: WIKIPEDIA /

Tvinges på land

Hvalrossen lever nær kysten, og holder til på isflak. De finner muslinger på grunt vann, og jakter etter fisk, sel og små hvaler.

HVALROSS: En flokk hvalross ligger tett sammen på Round Island i Alaska i mai 2015. FOTO: AP /
HVALROSS: En flokk hvalross ligger tett sammen på Round Island i Alaska i mai 2015. FOTO: AP /

Siden det ikke finnes isflak å hvile på tvinges dyrene nå på land, forteller avisen The Guardian. Den 23. august oppdaget innbyggerne i landsbyen Point Lay i Alaska en enorm flokk på en smal øy utenfor kysten.

Enorm flokk

Hvalross er sosiale dyr som ofte flokker seg sammen. Det er ikke uvanlig å finne 2000 dyr tett sammen. Men nå er flokken i ferd med å bli enorm. 

Det er ikke første gang dette skjer, det har samlet seg stadig større flokker på øyene ved Point Lay siden år 2000. I fjor lå det 40.000 dyr på strendene.

SAMLER SEG: i 2014 begynte hvalrossene å samle seg  i september.  FOTO: NOAA / AFP
SAMLER SEG: i 2014 begynte hvalrossene å samle seg i september. FOTO: NOAA / AFP

Omkommer

Så mange dyr tett sammen er stressende for hvalrossene.

Det skal lite til før det blir panikk i flokken. Det går lett ut over ungene, som risikerer å bli trengt til døde av de ett tonn tunge voksne dyrene.

– Hvalross flykter dersom de ser, hører eller lukter mennesker, og er spesielt sensitive for endringer i motorstøy, forteller Andrea Medeiros hos miljømyndigehene til The Guardian.

Rutefly blir nå dirigert slik at de ikke passerer øyene, og småfly blir bedt om å holde avstand.