Alan (3) begravet i dag:
– Hvil i fred min sønn, du fikk aldri oppleve et godt liv

KOBANI (TV 2): Abdullah Kurdi (40) er tilbake i Syria for å begrave sin kone og to sønner som druknet da de forsøkte å komme seg fra Tyrkia til Hellas tirsdag. Planen var å reise til Sverige.

Abdullah Kurdi, far til tre år gamle Alan som druknet på vei til et liv i fred og frihet, ankom fredag hjembyen Kobani i Syria.

Med seg hadde han kistene til sin avdøde kone og to sønner.

Bildene av den lille treåringen som ligger død i vannkanten på en tyrkisk feriestrand, har ført til sterke reaksjoner over hele verden. Også Alans fem år gamle storebror Galip og moren Rehan (35) omkom da båten de satt i, kantret i sjøen mellom Tyrkia og Hellas.

Fredag forlot Abdullah Kurdi (40) den tyrkiske byen Bodrum. Med seg hadde han kistene med sine to døde barn og kone, og han ble fulgt av andre familiemedlemmer.

BEGRAVELSE: Abdullah og andre pårørende samlet i Kobani fredag. FOTO: SANTIAGO VERGARA / TV 2
BEGRAVELSE: Abdullah og andre pårørende samlet i Kobani fredag. FOTO: SANTIAGO VERGARA / TV 2

Gravfølget ble eskortert av tyrkiske sikkerhetsstyrker fram til grensen til Syria.

Deretter fortsatte de reisen mot Kobani, den kurdiskdominerte byen nord i Syria. Men ifølge nyhetsbyrået AFP ble følget stanset da de forsøkte å ta seg inn i byen.

Før han reiste, sa Kurdi i et intervju med avisen Mirror at han håper familiens skjebne kan bli starten på slutten på flyktningkrisen.

– Jeg håper bildene av min døde sønn forandrer alt. La dette bli siste gangen, sier han til avisen.

Tredje forsøk

Familien, som var bosatt i Damaskus, flyktet i fjor. Først til Kobani som ligger helt inntil grensen til Tyrkia, deretter krysset de grensen til Tyrkia.

Der har de bodd hos slektninger og gjort to tidligere forsøk på å krysse havet mellom Tyrkia og Hellas, før de tirsdag igjen tok sjansen.

I nattemørket kantret den overfylte gummibåten og uten redningsvester var de to barna sjanseløse.

FLYKTET: Familien flyktet fra borgerkrigen i Syria. FOTO:  PRIVAT
FLYKTET: Familien flyktet fra borgerkrigen i Syria. FOTO:  PRIVAT

– Jeg vil ikke at dere skal dø

Kona klamret seg fast til ham.

– Jeg holdt henne, men barna gled ut av armene mine. Vi forsøkte å holde oss fast i den kantrede gummibåten, men luften gikk ut av den. Det var mørkt og det var skrik overalt. Jeg kunne ikke høre skrikene fra barna mine eller kona, forteller Abdullah.

Torsdag stod hans søster bosatt i Kanada, Tima Kurdi, frem på TV og fortalte om hvordan tragedien hadde utspilt seg foran øynene til hennes bror.

– Han grep begge barna og forsøkte med all makt å holde dem oppe mens han ropte, pust, pust, jeg vil ikke at dere skal dø, sier Tima Kurdi.

Hvil i fred

Den eldste gutten skal ha druknet først.

– Han så at Galip var død og fortalte meg at «han måtte bare slippe ham». Så oppdaget han at det var blod i øynene til Alan. Da lukket han de og sa «hvil i fred min sønn», forteller hun.

Båten tok av fra den tyrkiske turist- og badebyen Bodrum natt til tirsdag og turen hadde vart i 20 minutter før en stor bølge fikk den overfylte gummibåten til å kantre.

– Han forteller at sjøen var rolig da de tok av og at Alan var så oppstemt for å skulle reise. Han sa til barna at de skulle ha det gøy. Da de spurte om hvor de skulle sa han at de skulle til Europa, sier Tima.

Betalte 30.000 kroner

Til sammen har familien betalt vel 30.000 norske kroner til smuglere for de tre forsøkene på å krysse den korte strekningen fra Bodrum til den greske øya Kos.

– Jeg ønsket et bedre liv for dem, derfor flyktet vi fra Syria. Nå håper jeg bildet av min sønn kan forandre alt. Vi ønsker verdens oppmerksomhet så de kan forhindre at dette skjer igjen. Vi ønsker at verden skal se dette, i landet som vi flyktet til for å unnslippe borgerkrigen i hjemlandet vårt, sier Abdullah til Daily Mail.

Skulle til Sverige

Han forteller til CNN at planen var å komme seg til Hellas og deretter reise til Sverige.

Nå beskriver han situasjonen som håpløs.

– Alt jeg drømte om er borte. Jeg vil begrave mine barn og sitte ved deres grav til jeg dør. De fikk aldri oppleve et godt liv, de fortjente ikke å dø.

Fire personer er pågrepet i forbindelse med kantringen, mistenkt for menneskesmugling.