Flyktninger sultestreiker i protest, politiet stoppet tog til Vest-Europa

Flyktningene føler seg lurt av ungarske myndigheter som stoppet et tog med flyktninger på vei til Østerrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vel 200 flyktninger nekter å forlate et tog i Ungarn og har barrikadert seg i toget.

De har alle overnattet i toget ved byen Bicske omkring 35 kilometer fra Budapest.

Flyktningene har barrikadert seg på toget som står ved Bicske i Ungarn. Foto: AP
Flyktningene har barrikadert seg på toget som står ved Bicske i Ungarn. Foto: AP

De ble sammen med mange hundre andre flyktninger lokket ombord på toget torsdag i troen på at de fikk lov å dra til Østerrike, men like etter togavgang forsøkte vel 50 politibetjenter å tømme toget og sende alle til en interneringsleir.

Flyktningene har startet en sultestreik i protest mot myndighetenes planer om å sende dem til interneringsleire for registrering.

Flyktningene viser håndskrevne lapper hvor de hevder de vil sultestreike inntil de er fremme i Tyskland. Foto: AP
Flyktningene viser håndskrevne lapper hvor de hevder de vil sultestreike inntil de er fremme i Tyskland. Foto: AP

Frustrasjonen og skuffelsen er stor blant menneskene som trodde de endelig var på vei til Vest-Europa.

Det var til dels hjerteskjærende scener i Ungarn torsdag kveld da flyktninger som hadde kjempet seg inn på det de trodde var det første toget fra Budapest til Vest-Europa, ble forlatt med en følelse av å bli lurt ettersom politiet stanset toget og prøvde å flytte dem til en flyktningeleir.

Toget skulle passere grensen fra Ungarn til Østerrike da store politistyrker stoppet det ved jernbanestasjonen i den ungarske landsbyen Nagyszentjanos.

Flyktningene ble tatt ut av toget til tross for at de fleste skal ha gyldig billett og reisedokumenter. I tillegg hevder flyktningene at de allerede er registrert.

Sultestreiker

Politiet ønsket å ta med seg vel 25 flyktninger i en buss til en leir i nærheten, men fortvilte flyktninger nektet å la seg flytte av politistyrkene og gå inn i bussen.

Istedet satte de seg ned og startet en spontan sultestreik i et desperat forsøk på å endre myndighetenes planer.

– Vi får ikke lov å gå på badet eller på toalett. Vi har vært her i seks timer og sitter bare å venter. Vi kommer ikke til å spise, sier en flyktning som kaller seg Batoul til AP.

Stoppet etter 4 mil

Etter flere dager med kaos rundt togstasjonen i Budapest fikk flyktningene entre stasjonen torsdag, og da det første toget til Østerrike skulle til å gå var det lettelse hos de som hadde klart å karre seg inn i vognene.

Men etter kun 40 kilometer tok reisen til Vest-Europa brått slutt da politistyrkene stod og ventet på toget i kveldsmørket.

Rasende flyktninger

Skuffelsen var enorm og mange var rasende over å føle seg lurt av de ungarske myndighetene.

– Dette er ikke rettferdig. Vi har kjøpt gyldig billett og så stopper de oss her. Nå blir vi her inntil de setter oss fri, dette er imot menneskerettighetene, sier flyktningen Batoul som hevder han kommer fra Aleppo i Syria.