Stordalen holder ord – er klar for å huse 1000 flyktninger

Hotellkongen er beredt til å ta imot flyktninger på få timers varsel. 

25. april garanterte Petter Stordalen å huse 1000 flyktninger i sine hoteller, midt under et direktesendt intervju på TV 2 Nyhetskanalen. 

Han lovte å stå fast ved utsagnet sitt dersom Regjeringen ikke fant rom for dem. Nå, snart fem måneder senere, er han like villig til å ta imot flyktningene.

– Mange ganger skal man handle mer etter hjerte enn hue. Da jeg lovet det var det et uttrykk for en fortvilelse og jeg er et følelsesmenneske, jeg var berørt den gangen og jeg er langt mer berørt i dag, sier han til TV 2. 

Har samarbeidet med UDI

Og denne uken tok han kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) for å bekrefte at tilbudet sto ved lag.

– Når det gjelder rom kan vi være oppe å gå i løpet av relativt få timer. Vi tror vi kan huse opptil 300 flyktninger på veldig kort varsel. 

– Kan det være aktuelt å fylle et helt hotell med flyktninger?

– Jeg tror at det er det enkleste, og vi har løsninger for det. Det kan gjelde hotell både i Norge og Sverige, men det får være opp til UDI. 

Stordalen understreker at det er UDI som skal sette føringen for hvordan dette blir gjennomført, og at mye må være tilrettelagt. 

– Dette er mennesker som er traumatiserte, så det er en del ting som må løses så det må være et visst apparat rundt det, sier Stordalen.

Erna er uenig

Stordalens utsagn ble ikke umiddelbart tatt godt imot av statsminister Erna Solberg (H).

– Det er ikke nok at folk kan komme hit og bo på hotell i noen dager. Dette er personer vi må regne med skal bosette seg i Norge, integreres i vanlige hus og i samfunnet. Det kan avhjelpe kortvarig på et sted de første månedene, men det langsiktige er jo ikke at de skal komme hit for å bo på hotell, sa Solberg til TV 2 i april.

Solberg mener engasjementet til Stordalen er godt, men understreker at det allerede sitter mange syrere å venter på et bosted i Norge.

– Vi må da passe på at vi ikke bare tenker på de som skal hentes ut fra Syria og andre steder, vi må også tenke på de som allerede sitter her. Det sitter 1.000 syrere i Norge og venter på bolig i dag, sa hun.

Stordalen donerer 2 millioner

– Noen vil helt sikkert lure på om dette er noe du kan tjene penger på. Gjør du det?

– Det har ikke vært en tanke for oss å tjene penger på det!

Derimot ønsker han og gi bort penger, og gir derfor to millioner kroner til Unicef som er øremerket hjelp til flyktningbarn.

– Det helt fantastisk! Dette er en enorm krise, det er fem og en halv million syriske barn som nå er på flukt fra Syria og helt frem til oss. Vi ser de grusomme scenene som nå utspiller seg på strendene på Middelhavet, så dette er et bidrag som kommer til å bety stor forskjell for barna som er på flukt, sier Bernt Gudmund Apeland, generalsekretær i Unicef.

Han oppfordrer folk, næringslivet og myndighetene til å stille opp i den ekstraordinære flyktningsituasjonen.