Sønderknust tante: – Guttene skrek «pappa, ikke dø»

Tanten til tre år gamle Aylan som ble skylt i land på en strand i Tyrkia, forteller om dramaet som utspant seg i flyktningbåten.

Abdullah Kurdi, faren til tre år gamle Aylan som druknet på vei til et liv i fred og frihet, har reist hjem for å begrave sin kone og to sønner i hjembyen Kobani i Syria.

Bildene av den døde treåringen på en strand i Tyrkia gikk verden rundt og har blitt selve symbolet på flyktningkrisen som utspinner seg.

Abdullahs søster, Tima Kurdi, forteller gråtkvalt brorens historie etter å ha snakket med ham.

– Han forsøkte virkelig å gjøre alt for å redde dem. Han hadde dem i armene, da de ble dratt under, sier hun.

– Guttene skrek: «pappa, ikke dø», da så min bror at den eldste gutten som han hadde i venstre arm var borte. Så han tenkte at han måtte redde den andre, Aylan, men det var for sent, sier hun gråtende.

Se hele intervjuet øverst i saken.  

Aylan, broren Galip og deres mot omkom på veien mot et bedre liv. FOTO: PRIVAT / SCANPIX
Aylan, broren Galip og deres mot omkom på veien mot et bedre liv. FOTO: PRIVAT / SCANPIX

Aylans far, Abdullah Kurdi, sier til CNN at familien er i dyp sorg. Han forteller at målet for den fatale reisen var Sverige.

Også Aylans fem år gamle storebror Galip og moren Rehan (35) var blant de tolv flyktningene som omkom da båten de satt i, kantret i sjøen mellom Tyrkia og Hellas.

Fredag forlot Abdullah Kurdi (40) den tyrkiske byen Bodrum. Med seg hadde han kistene med sine to døde barn og kone, og han ble fulgt av andre familiemedlemmer. Gravfølget ble eskortert av tyrkiske sikkerhetsstyrker fram til grensen til Syria.

Deretter fortsatte de reisen mot Kobani, den kurdiskdominerte byen nord i Syria. Kolonnen med journalister og fotografer, samt en rekke aktivister som også fulgte gravfølget, ble imidlertid stanset ved grensen.

Før han reiste, sa Kurdi i et intervju med avisen Mirror at han håper familiens skjebne kan bli starten på slutten på flyktningkrisen.

– Jeg håper bildene av min døde sønn forandrer alt. La dette bli siste gangen, sier han til avisen.

(NTB / TV 2)