Hva rengjør mobilen din best?

TV 2 Hjelper deg har testet ut en fuktig mobilfiberklut, Antibac og en fancy mobilrenser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi tar med oss mobilen over alt – ja, til og med på toalettet! Og da kan det være behov for å tørke av mobilen en gang i blant. For mobilen kan være en smittekilde ifølge smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus.

– Vi har jo spredning av omgangssyke og forkjølelse og det kan godt tenkes at mobilen er et mellomledd der, sier Lingaas.

Lurer du på hvor mye bakterier som finnes på mobilen? Se TV 2 hjelper deg på torsdag kl 20.30.

Men hvordan rengjør du mobilen best? Trenger du en dyr dings eller kan Antibac eller en fuktig mikrofiberklut gjøre samme nytten?

Overraskende resultat

Vi tok med oss tre godt brukte mobiler til smittevernoverlege Egil Lingaas på Rikshospitalet for å få tatt en stikkprøve. Ved hjelp av en hygienetest, en såkalt ATP-måler, har vi målt verdier på mobilene både før og etter at de ble rengjort på tre forskjellige måter.

En av mobilene ble tørket av med en Antibac-våtserviett, en med en fuktig mikrofiberklut, mens den siste mobilen ble lagt inn i en ny gadget fra USA som per i dag kun kan kjøpes på nettet. Phonesoap skal ifølge reklamen drepe alle bakterier på mobilen i løpet av noen få minutter ved hjelp av UVC-stråling. Det eneste du trenger å gjøre er å legge mobilen inn i boksen og lukke den igjen i noen minutter.

Hygieneprøven vår viser at Phonesoap ikke rengjør mobilen godt nok. Hygieneprøven av mobilen som ble rengjort med Antibac var i utgangspunktet så ren at det ikke er mulig å konkludere om Antibacen har noen virkning. Stikkprøven viser derimot helt klart at en fuktig mikrofiberklut rengjør mobilen svært effektivt.

– Ja, nesten 80 prosent reduksjon, sånn omkring der, sier Lingaas om resultatet etter bruk av mikrofiberkluten.

Phonesoap lever ikke opp til forventningene til TV 2 Hjelper deg.  FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
Phonesoap lever ikke opp til forventningene til TV 2 Hjelper deg.  FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Skal drepe alle bakterier

Fordi Phonesoap ifølge reklamen skal drepe alle bakterier (og ikke rengjøre) tok vi en ekstra stikkprøve av smittevernoverlegens egen mobil for å se om mobilrenseren hadde noen effekt. Det ble tatt bakterieprøver av mobilens forside og bakside, både før og etter at den hadde blitt lagt i boksen.

Resultatet av stikkprøven viste at forsiden av mobilen hadde langt mindre bakterier. Mens på mobilens bakside hadde bakteriekoloniene blitt halvert. Phonesoap hadde likevel ikke klart å fjerne bakterier fra mobilen helt – slik reklamen lover.

– Det er ikke noe dramatisk vidundermetode akkurat, sier Lingaas.

Vår stikkprøve avslører altså at en fuktig mikrofiberklut er alt du trenger for å få rengjort mobilen.

– La mobilen ligge i boksen lengre

Salgsansvarlig for Phonesoap, Madeline Mitchell, skriver til oss i en mail at forskjellige tester kan gi ulike resultat, men at selskapet prøver å finne en balanse for å klare å drepe bakterier på en rask måte. Hun anbefaler derfor kundene om å la mobilen ligge lenger i boksen, enn det som sies i reklamen, for å oppnå et best mulig resultat. Ifølge Mitchell selges Phonesoap til sykehus i USA og sykehusene blir anbefalt å rengjøre mobilene i 15 minutter i boksen for å kunne drepe et høyere antall bakterier.