Ror for VM-gull med to knekte ribbein

VM-finale virket fjernt for Birgit Skarstein (26) halvannen uke før mesterskapet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lac d´Aiguebelette (TV 2):

– Det er rett og slett en belastningsskade. Vi balanserer jo litt på kanten av hva kroppen tåler, og denne gangen bikket jeg over, forklarer Birgit Skarstein til TV 2 og viser frem den store støttebandasjen hun har på magen.

To dager før VM-troppen satte kursen mot Frankrike pådro hun seg tretthetsbrudd i to ribbein og hun var langt unna VM-form.

– Jeg ble kvalm av smertene. Samtidig ble jeg kvalm av nervøsitet, fordi jeg skjønte jo at dette ikke var bra i det hele tatt. Jeg måtte bare gå og legge meg, var helt grå i ansiktet og kunne egentlig ikke gjøre så velidg mye. Jeg ble ganske redd ikke sant, fordi å i det hele tatt tenke på å skulle ro noe løp da virket ganske fjernt, forteller hun ærlig.

Den regjerende verdensmesteren i pararoing fikk beskjed om å hvile så mye som mulig, og var kun på vannet to ganger de siste ti dagene før finalen - forsøksheatet og semfinalen.

– Det gjør vondt å puste
Med hjelp fra laget rundt henne har den sprudlende trønderen trosset smertene, og klart å kvalifisere seg til VM-finalen.

– Med tanke på de forutsetningene som var er det en kjempeseiere å være her i dag, og vite at jeg er kvalifisert. Bare en drøy uke etter at jeg var såpass dårlig, sier hun.

Samtidig er det ikke tvil om at hun hemmes av skaden.

– Det gjør vondt å puste, og egentlig det meste jeg gjør er vondt. Det er jo absolutt ikke ideelt å være i et VM å ha såpass vondt, for du har egentlig mer enn nok med å gjøre løpene ordentlig. du trenger ikke det i tillegg. Samtidig har jeg et utrolig godt team her med fysiterapeuter, trenere, leger fra olympiatoppen og ikke minst lagkamerater som er veldig tilstede og bidrar, understreker hun.

Til tross for smertene var det aldri noe alternativ for Skarstein å stå over mesterskapet i Frankrike.

– Det var jo aldri aktuelt å gi seg før jeg hadde prøvd, og derfor var det første løpet i VM nesten det mest spennende. For det var det som kom til å avgjøre om jeg i det hele tatt kunne konkurrere, forklarer hun.

Der overbeviste Levanger-jenta ved å lede forsøksheatet sitt fra start til mål. I semfinalen ble hun nummer to, men sparte på kreftene til torsdagens finale.

– Hun har jernvilje
Moren Sigrun er ikke overrasket over at datteren, som vi først ble kjent med gjennom TV 2-serien «Ingen grenser», har klart å overkomme et nytt hinder.

– Hun er en fighter altså! Hun har jernvilje, så hun kommer til å gi alt un kan i finalen. Garantert, forsikrer Sigrun Røkkum overfor TV 2.

Selv om datteren ikke vil tenke på gullkampen har hun likevel ikke gitt opp å kopiere bragden fra VM i Amsterdam i fjor.

– For meg så er det viktigste å gjøre et så godt løp som jeg kan i finalen, også må jeg ta det for det det er. Det er en seier i det hele tatt å komme til A-finalen, men jeg skal gjøre så godt jeg kan i kampen om gullet, forsikrer Skarstein.

Kampen om VM-gullet starter 16.40 torsdag ettermiddag.