<span data-lab-bold="bold" class="bold">T</span><span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1465">V 2 møtte besteforeldrene til avdøde Aylan (3):</span>

– Jeg ba dem komme tilbake, men de prøvde en siste gang

Besteforeldrene advarte familien gjentatte ganger om å legge ut på den farlige ferden fra Tyrkia til Hellas.
Vi advarer mot sterke inntrykk i videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet av tre år gamle Aylan Kurdi som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, har gjort inntrykk på en hel verden.

Båten som familien satt i, kantret utenfor kysten av den tyrkiske feriebyen Bodrum i går, og både Aylan, den to år eldre broren Galip og moren Rehan døde.

Advarte mot å dra sjøveien

TV 2 møtte i dag besteforeldrene til de to guttene i den krigsherjede byen Kobani i Syria. De forteller at de flere ganger advarte mot å legge ut på den farlige ferden over havet.

– De prøvde flere ganger å dra sjøveien, men de kunne ikke. Vi fikk høre at mange drukner i sjøen, og jeg ba dem komme tilbake. De sa de skulle komme tilbake i morgen, men så prøvde de en siste gang, forteller Abdullah Kurdi, som er faren til avdøde Rehan.

Familien flyktet fra Kobani da terroristene i IS angrep byen i september i fjor.

– De ønsket å bo i Kobani, men de var redde for IS. Før de dro, bodde de her hos oss. De ville bygge et hus til seg selv, men fikk det ikke til. Da sa svigersønnen min at kanskje de kunne reise til Hellas og tjene litt penger for å bygge et hus. Men nå er alt tapt, sier bestemor Fatima Misto.

Besteforeldrene fikk vite om tragedien gjennom naboene.

– De sa de hadde havnet i vannet. Jeg fikk sjokk da jeg mottok nyheten, sier bestefaren til TV 2.

Begraves i hjembyen

Den eneste som overlevde den fatale ferden var guttenes far Abdullah. Han skjønte først at den ene sønnen var død. Da han prøvde å lete etter de to andre i familien, skjønte han raskt at også de var døde. 

I morgen kommer den sønderknuste faren tilbake til hjembyen for å begrave sine kjære.

– Barna mine var de vakreste barna i hele verden. De brukte å vekke meg om morgenen for å leke med dem. Nå er de borte, alle sammen, sier faren fortvilet.