ALLE HJELPER TIL: Frivillige er samlet i et lokale på Tøyen, hvor de jobber for å hjelpe flyktningene som kommer.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
ALLE HJELPER TIL: Frivillige er samlet i et lokale på Tøyen, hvor de jobber for å hjelpe flyktningene som kommer.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Slik kan du hjelpe flyktningene

Engasjementet for flyktningene er stort. Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Norway» har 47.000 medlemmer, og lokale grupper dannes nå fortløpende over hele landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Torsdag kveld stoppet innsamlingen i påvente av at innsamlingsaksjonen skal få nye lokaler. 

Onsdag kveld var det innsamlingsaksjon, og flere hundre gavmilde Oslo-folk kom innom med bleier, bamser, klær, sko, barnevogner og annet utstyr som nyankomne flyktninger trenger. Torsdag var det en stor sorteringsjobb som måtte gjøres før dørene igjen åpnet klokka 19 i Hagegata 22 . 

Utover kvelden ble pågangen for stor, og flere måtte avvises i døren. Innsamlingen er nå avsluttet, i påvente av nye lokaler.

Mange vil hjelpe 

Facebookgruppen «Refugees welcome to Norway» ble startet 22.august, og har i skrivende stund vokst til mer enn 46.000 medlemmer. 

De holder innsamlinger og hjelpeaksjoner over hele landet, blant annet på Tøyen i Oslo. Målet er å hjelpe flyktninger som er ankommet Norge og har behov for helt grunnleggende ting, og som ikke er på plass på asylmottakene ennå. 

Lageret er nesten fullt allerede.

– Nå trenger vi flere lagerlokaler, dette er bare noe vi har lånt midlertidig.  Det sier Georgie Persson, som er administrator for gruppen i Oslo.

HJELPER TIL: Georgie Persson og Sally Turner.   FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
HJELPER TIL: Georgie Persson og Sally Turner.   FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Engasjementet er overveldende, og de tror nesten ikke det de ser. 

– Se alt dette vi har fått. Folk er så gavmilde! Det er ikke bare gamle ting, det er flotte, nye ting av god kvalitet.

Butikker donerer digre kasser med rene truser, sokker og fleecejakker.

– Dette gir meg tilbake troen på menneskeheten, sier hun rørt, og sier at tårene kommer mange ganger hver dag når de ser hvordan folk åpner hjertene sine. 

De har kontinuerlig kontakt med Politiets utlendingsenhet som ligger like ved. Der er det nå så stort press at flyktninger må overnatte på gulvet i venterommet, og mange eier ikke mer enn det de har på seg. Ikke får de dusjet, og ikke får de skiftet klær. 

Sirlig pakket

Linn H. Landro, en av initiativtakerne til gruppen, er rørt over hvor mye omtanke som er lagt i tingene som kommer inn. Hun viser frem en hel kasse med toalettsaker som er sirlig pakket i poser, med tannbørste, tannkrem, sanitetsbind og deodorant, blant annet.

Linn H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway» FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
Linn H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway» FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Gruppen vokste enormt mye fortere enn hun hadde forestilt seg, og de er derfor i gang med å etablere et styre. Fortløpende vurderes om en person skal ansettes for å kunne holde styr på all logistikken.

«Refugees welcome to Norway» vil derfor raskt etablere seg som en egen organisasjon.  Hittil er det dannet lokallag i 16 fylker. 

Lillegutt er med

Ivon Eaton kom tilfeldigvis over Facebook-gruppen, og tok spontant kontakt for å bidra. Sønnen Oliver (6 mnd)  følger interessert med på alt mamma og de andre flinke hjelperne driver med nede i kjelleren på Tøyen, mens han selv fornøyd pludrer på gulvet.

– Han hjelper ikke akkurat, sier Ivon lattermildt.

– Men jeg er i mammapermisjon, så da passet det fint å komme hit. Se rundt deg, det er tydelig at de trengte hjelp til å sortere. 

Lille Oliver (6mnd) er med mamma på dugnad for flyktningene. FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
Lille Oliver (6mnd) er med mamma på dugnad for flyktningene. FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Hun synes det er fantastisk å oppleve engasjementet blant folk, og begeistret over at det sprer seg så fort til resten av landet. 

Like ved har Cathrine Nordberg dykket ned i en pose med ullklær. Hun har familie som har bodd i Syria, og forteller at de hadde så mange fantastiske opplevelser der.

– Det syriske folk er rause, gjestfrie mennesker. De vil gjøre alt godt for å få gjester til å føle seg velkomne. Nå er det vår tur til å gi noe tilbake, sier hun, før hun kaster seg over en ny pose med klær. 

Vil fortsette

Lokalene på Tøyen har de i seks uker. Organisasjonen har ikke tenkt å gi seg etter det, og leter nå etter steder i nærheten der de kan få plass til mer utstyr.

– Flyktningene kommer hele tiden, og vil trenge hjelp i lang tid fremover. Behovet kommer i alle fall ikke til å bli mindre nå som det blir kaldere, sier Linn H. Landro til TV 2. 

Norsk Folkehjelp etterlyser mer statlig støtte

Norsk Folkehjelp drifter åtte asylmottak og merker enorm pågang fra folk som vil hjelpe både der og ellers.

– Det dukker opp så mange spontane initiativ for å hjelpe flyktningene at vi som jobber faglig med dette feltet knapt kan følge med, sier Tom Hjertholm som er ansvarlig for avdelingen for flyktning og integrering i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Nå etterlyser han og Norsk Folkehjelp større innsats fra myndighetene.

– For å sikre bedre kvalitet i mottakene må de økonomiske rammene økes og myndighetene må være tydelige på hva som er minstekrav for kvalitet i mottak. Samtidig bør det gis mer hjelp til selvhjelp, for eksempel i form av selvbosetting for de som har fått opphold og at asylsøkere må få lov å jobbe, sier Hjertholm.