HJERTESKJÆRENDE: Bildet av lille Aylan som lå død på stranda berører alle. FOTO: DHA/PRIVAT
HJERTESKJÆRENDE: Bildet av lille Aylan som lå død på stranda berører alle. FOTO: DHA/PRIVAT

Familien ville gi Aylan (3) en trygg framtid

Den lille gutten med blå bukse og rød genser hadde flyktet fra krigsrammede Kobani i Syria.

Aylan Kurdi var tre år gammel. Moren hadde kledd på ham en blå bukse, rød genser og sko med borrelås før de skulle ta sjøveien over til Europa og et nytt liv. 

Sammen med familien hadde han flyktet fra den syriske byen Kobani som ligger helt inntil grensen til Tyrkia. De hadde en drøm om å finne et fredelig liv i Canada hvor de hadde familie, skriver den canadiske avisa Ottawacitizen.com.

To brødre omkom

Men noe gikk galt. Båten de satt i forliste. Både Aylan (3), hans to år eldre storebror, Galip (5), og deres mor druknet. 

De hjerteskjærende bildene av treåringen som ligger død i vannkanten på den den tyrkiske stranda, sier mye om flyktningenes skjebne.

DRUKNET: Aylan ble funnet død på stranda i Tyrkia onsdag. FOTO: STRINGER/TURKEY /DHA
DRUKNET: Aylan ble funnet død på stranda i Tyrkia onsdag. FOTO: STRINGER/TURKEY /DHA

– Dette var noens lille gutt, dette var noens sønn. Han hadde en bestemor, en bestefar, en mor og en far og søsken. De ville jo at han skulle få et bedre liv, komme bort fra elendigheten, bort fra utryggheten. Det er jo alldeles hjerteskjærende, sa generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til TV 2 etter å ha sett bildene onsdag.

Det er vanskelig å se bildene uten å bli berørt. Blant annet på TV 2 Nyhetenes Facebookside går diskusjonen hvorvidt det er riktig av medier å publisere slike bilder.

Bilde av virkeligheten

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther skjønner at enkelte reagerer, men at det er viktig å gi et så korrekt bilde av virkeligheten som mulig.

FLYKTET: Aylan og Galip druknet i sitt forsøk på å flykte til Europa. FOTO: PRIVAT
FLYKTET: Aylan og Galip druknet i sitt forsøk på å flykte til Europa. FOTO: PRIVAT

– Når det gjelder bruk av sterke bilder på tv, så er vi normalt varsomme. Vi må her rette oss etter både vær varsom-plakaten og medietilsynets vannskilleregler, som handler om at sterke bilder ikke bør vises på dagtid og tidlig kveld, sier Årsæther.

Han sier også det er viktig at medier bruker tid og ressurser på flyktningekatastrofen.

– I Syria-konflikten har vi tidligere vist svært sterke bilder, blant annet fra barn som er rammet av gassangrep og andre grusomheter.

– Akkurat de bildene vi viste i går er en del av en særdeles sterk i historie. Vi mener det er viktig at det norske folk får et så korrekt bilde av virkeligheten som mulig. Jeg skjønner at enkelte kunne reagere, men vi advarte mot sterke bilder og jeg mener saken ble presentert i en kontekst som tilsier at vi kunne publisere denne historien. Vi gjorde en grundig vurdering og mener den er riktig. Tidligere i august kunne vi lese at politikerne våknet litt ekstra da de kunne følge våre reportasjeteam i Syria, Middelhavet og Makedonia. Det vi nå er vitne til vil være vår tids store utfordring og utrolig viktig at media bruker tid og ressurser på.

Guttenes far vil hjem

Guttenes far, Abdullah, overlevde. Hans søster i Canada sier alt han nå ønsker er å reise tilbake til Kobani med sin døde kone og to sønner for å begrave dem. 

Familien er kurdere, og hjembyen Kobani er en av de verst krigsrammede byene i Syria. Terrorgruppen IS har henrettet hundrevis av sivile. Senest i juni ble 164 sivile, de fleste kurdere, skutt og massakrert av IS-krigere.

Kvinner og barn var blant de sivile ofrene. Mange av dem ble funnet døde i hjemmene sine eller i byens gater, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Kurdi-familien møtte på de samme to problemene som tusenvis av andre flyktninger har gjort. FN i Tyrkia vil ikke registrere de som flyktninger, og Tyrkia ville ikke gi dem utreisepapirer. Dermed måtte fluktruten bli den illegale og korte sjøveien fra strendene i Tyrkia til den greske ferieøya Kos.

Det var 17 personer om bord i gummibåten som kantret ca. 30 minutter fra turistbyen Bodrum i Tyrkia. De 12 som omkom, derav Aylan og Galip samt tre andre barn, nådde aldri Europa. 

Minst 2600 mennesker har druknet på vei over Middelhavet hittil i år. Trolig er tallet mye høyere.