Etter over 10 år som hørselshemmet, fikk Kasper (11) skrudd på lyden

– Det var følelsesladd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg digger CI. CI er kult! Jeg er heldig for jeg kan slå av lyden hvis du maser for mye, mamma. 

Sitatet tilhører 11 år gamle Kasper Aarud fra Larvik. For et halvt år siden fikk han operert inn digital hørsel (CI), som gjør det mulig for døve personer å oppfatte lyd. 

Kasper er en av seks døve eller hørselhemmede vi følger i dokumentarserien Ut av stillheten på TV 2 onsdag klokka 22:00.

Hang langt etter jevnaldrende

Da Kasper var fire og et halvt år fant foreldrene Monica (47) og Øyvind Aarud (47) ut at sønnen var nesten døv på det ene øret, og hadde kraftig nedsatt hørsel på det andre. De første årene i uvitenhet gjorde at Kasper allerede hang mange år etter jevnaldrende barn. 

Kasper fikk høreapparat, og klarte seg fint i hverdagen, men han slet mye med språket og hang etter på skolen. Foreldrene bekymret seg over sønnens framtid. I tenårene og som voksen er det helt andre sosiale settinger som gjelder, enn for barn. Kunne Kasper takle dem? 

Et vanskelig valg

Etter en utredning på Rikshospitalet for et år siden bestemte foreldrene seg for at sønnen skulle få CI. 

– Valget var vanskelig. Det var mange tanker og følelser. Vi var nok litt usikre helt frem til operasjonen, sier Monica. 

Når man opererer inn CI, vil resthørselen i de aller fleste tilfeller forsvinne helt. Hva om CI ikke skulle fungere for Kasper? Da hadde de tatt fra han den lille hørselen han hadde. 

På venstre øret var Kasper nesten døv, mens han på høyre var sterkt tunghørt. Han hørte greit med høreapparat, men hang etter når det gjaldt språk og forståelse.

– Vi tenkte at det var viktig å gjøre dette nå, med tanke på språkutviklingen og det han allerede har tapt i forhold til språket. Vi kunne ventet til han ble større, slik at han selv kunne vurdert hva han ønsket, men dette fikk vi høre ikke var å anbefale, da tilpasningen til CI, blir vanskeligere jo eldre man blir, sier Monica til TV2.no. 

Spennende og følelsesladd tid

Etter operasjonen fulgte to lange måneder med venting før lyden skulle bli satt på. 

– Lydpåsettelsen var veldig spennende og ikke minst følelsesladd. Det var vanskelig å forklare Kasper at han ikke fikk et normalt lydbilde/hørsel med en gang, men at det vil ta lang tid å venne seg til lyden fra CI, forteller moren. 

Tilrettelagt skolehverdag

Valget om hvorvidt Kasper skulle få CI var vanskelig, men foreldrene har ikke angret. Han går på en skole med andre hørselshemmede barn, og får hverdagen sin tilrettelagt der etter sine behov. 

– Kasper slapper veldig av sammen med andre som bruker tegnspråk. Da trenger han ikke å konsentrere seg så mye for å få med seg det som blir sagt. Vi håper jo at CI-en skal gjøre at han vil fungere bedre og slappe mer av sammen med hørende barn.

Sliter i lek med hørende barn

Ifølge moren Monica sliter Kasper fortsatt i lek med hørende barn.  

– Det har blitt noen tårer, forteller moren. 

På ski- og friidrettstreningen blir han ofte gående for seg selv, for når andre snakker seg imellom er det vanskelig for Kasper å følge med. 

– Litt hvisking og tisking er det også noen ganger, og da blir han selvsagt lei seg og trekker seg ut av leken. Han kan komme hjem og si at nå vil han ikke leke mer, forteller hun. 

Ser lyst på fremtiden

For en ukes tid siden var Kasper på seksmåneders-kontroll på Rikshospitalet. Mamma Monica forteller at alle testene viste forbedring på oppfattelse av språk og lyd. 

– Det var en veldig stor lettelse for oss foreldre. Det er en lang vei igjen, men dette tyder på at det kommer til å gå bra.

Ut av stillheten på TV 2 onsdag klokka 22:00 eller når du vil på TV 2 Sumo (krever abonnement)