UNDER PRESS: Per-Mathias Høgmo og Norge spiller skjebnekamp mot Bulgaria torsdag. Nå blir landslagssjefen fredet uansett hvordan EM-kvaliken ender for Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UNDER PRESS: Per-Mathias Høgmo og Norge spiller skjebnekamp mot Bulgaria torsdag. Nå blir landslagssjefen fredet uansett hvordan EM-kvaliken ender for Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

NFF freder Høgmo: – 100 prosent tillit uansett

– Ledelsen er krystallklar på at dette er et langsiktig prosjekt, sier Høgmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sofia/Bergen (TV 2): Spørsmålene rundt Per-Mathias Høgmos fremtid som landslagssjef har allerede begynt å komme. Hva skjer med Høgmo dersom det ikke blir billett til EM eller playoff?

Ingenting, slår 55-åringen fast.

Får ikke sparken
– Ledelsen er krystallklar. Dette er et langsiktig prosjekt. Fire år. Det forholder jeg meg til. Dessuten er ikke det et Per-Mathias Høgmo-prosjekt alene. Det er et prosjekt for norsk fotball hvor vi har valgt en strategi, sånn er det, sa Høgmo på onsdagens pressekonferanse i Sofia.

– Tror du at du overlever selv om det ikke blir playoff?

– Ja, svarer Høgmo til TV 2.

Det er en uttalelse Norges fotballforbunds president stiller seg bak.

– Får Høgmo fortsette, selv om det ikke blir playoff?

– Ja, 100 prosent tillit uansett, sier Yngve Hallén til TV 2.

– Hvorfor det?

– Vi har ikke vært i et mesterskap siden 2000. Vi visste at det ville ta tid, og vi har derfor satt et langsiktig mål. Det er at Høgmo skulle få fire år.

– Hadde et fireårsperspektiv
Etter det TV 2 kjenner til skal Høgmos fremtid ha vært et tema i forbundsstyret. Der skal det ha vært bred enighet om å fortsette med Høgmo minst frem til VM i Russland i 2018.

– Vi hadde et fireårsperspektiv fra da Høgmo ble ansatt. Da har han to år igjen nå. Det er viktig at vi prøver å stable brikkene på rett måte slik at det blir naturlig at vi er med i mesterskap fremover. Samtidig har både vi og han sagt at det er en naturlig ambisjon å kvalifisere seg til EM 2016, sier Hallén.

TV 2s fotballekspert, Mini, har tidligere ment at prosjekt Høgmo bør avvikles dersom det blir tap borte mot Bulgaria og nok en kvalikfiasko for det norske landslaget. 

– Alt står på spill. Taper vi der, er vi ferdige. Da kommer vi ikke til noe mesterskap med dette laget. Da er prosjekt Høgmo, som startet for to år siden, totalt mislykket, sier Mini.

Spillerne står bak Høgmo
I spillergruppen møter Høgmo støtte før skjebnekampen. Bærebjelken Stefan Johansen gir landslagssjefen full tillit.

– Jeg er veldig positiv til det som skjer på landslaget. Dette er en fotball som kommer til å utvikle oss. Vi er en gjeng med masse unge spillere, som har de beste årene foran oss. Så jeg ser ingen grunn til å endre på det. Vi blir bare bedre og bedre, sier Johansen.

– Forhåpentlig klarer vi å kvalifisere oss til et mesterskap nå, og morgendages kamp blir ekstremt viktig der.

Også førstekeeper Ørjan Nyland strekker ut en hånd i støtte til Høgmo.

– Vi må huske på at vi ikke har vært i et mesterskap på lenge. Det blir for rart og for tidlig å skulle gjøre noe annet og kvitte seg med treneren. Vi spillere vil selvfølgelig også helst ha resultater umiddelbart, men vi må gi det mer tid, sier Ørjan Nyland til TV 2.

– Jeg har ikke hørt noe om noen som er misfornøyd med Høgmo eller noe grums. Han er en fin type, har bra humør og skaper glede i gruppen.

Norge har en meget tøff oppgave foran seg. Høgmo & Co. ligger på tredjeplass i gruppen og møter Bulgaria til nøkkelkamp torsdag. Et tap kan fort betyr farvel til håpet om å klare en tredjeplassen som gir playoff.

Slik er status i Norges gruppe i EM-kvaliken!