LYKKELIGE: Marna Haugen og Ørjan Burøe  ankommer Vixen Blog Awards i 2013. Den sykelige sjalusien var på dette tidspunktet et tilbakelagt stadie. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
LYKKELIGE: Marna Haugen og Ørjan Burøe ankommer Vixen Blog Awards i 2013. Den sykelige sjalusien var på dette tidspunktet et tilbakelagt stadie. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Ørjan Burøe innrømmer å ha vært sykelig sjalu

Komikeren sjekket telefonen til kona hver gang hun var i dusjen. I dag lever han godt med sin største frykt, å miste henne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ørjan Burøe (41) innrømmer på sin egen blogg, å ha vært sykelig sjalu på kona Marna Haugen (33) i de første årene de var sammen.

Nå tar han et oppgjør med tilstanden han selv beskriver som en sykdom.

– Sjalusi er ikke en tilstand men en sykdom. Jeg vet alt om hva det vil si å være sjalu, jeg var tross alt den verste selv, skriver Burøe på bloggen sin.

– Ting er bra nå, men jeg ser på sjalusi som en alkoholisme, og det er noe man må jobbe med hver dag på lik linje som en tørrlagt alkoholiker.

Nå skal kona til utlandet

Foranledningen til det personlige og ærlige blogginnlegget er at Marna, bedre kjent som Komikerfrue, skal ut og reise.

– Marna skal på tur til utlandet, og da gledet jeg meg på hennes vegne, noe jeg ikke ville gjort før, og det fikk meg til å tenke at jeg skulle skrive om det nå, sier Burøe til TV2.

Sjekket konas telefon

Burøes sjalusi gikk så langt at han sjekket alt rundt konas kommunikasjon med andre.

– Når hun gikk i dusjen kunne jeg kaste meg over mobilen hennes i et desperat forsøk på å finne noe som ikke skulle være der. Det kunne være en enkelt tekstmelding hvor det stod «flott da ses vi kl 16. Mvh Knut», som satte hjulene i gang. Da googlet jeg telefonnummer, sjekket på å Gulesider, fant et navn, sjekke det opp mot facebook osv, skriver komikeren i blogginnlegget.

Fant han ikke ut hvem det var hun hadde fått tekstmelding fra, gikk han rundt og tenkte på det helt til han ikke klarte å la være å spørre henne om hvem den ukjente personen var.

Skamfullt og fælt

I ettertid ser Burøe tilbake på perioden hvor han var sykelig sjalu, og blir både skamfull og flau.

– Det verste er det punktet hvor hun sier unnskyld for mine syke tanker. Hvor du skjønner hun beklager noe jeg har diktet opp. Når du skjønner det i ettertid, så er det ganske skamfullt og fælt, sier han til TV2.

På bloggen skriver han:

«Problemet mitt var at jeg ofte kunne forsvare min sjalusi. Jeg kunne forklare henne et eller annet dumt hun hadde gjort for lenge siden og blåse det opp til en greie slik at det hørtes fornuftig ut for henne når jeg forklarte hvorfor jeg reagerte sånn og sånn. Jeg var så flink, manipulerende og overbevisende at hun noen ganger til og med sa unnskyld til meg.»

Kom opp med egen kur

Burøe hevder ikke å være psykolog, men klarte selv å komme opp med en kur for egen lidelse. Han lagde seg en liste over tre ting han ville endre ved seg selv.

«06.05.2006: 1. Ikke sjekke mobilen. 2. Ikke spørre hvem hun har møtt. 3. Be henne gå på byen med venninner» 

– Det tøffeste med hele listen var faktisk ikke å gjennomføre den, men å skrive den ned. Hver gang jeg tok opp lappen kjente jeg en slags skam og kvalme over meg selv, innrømmer han.

Lever fint med sin største frykt

Marna og Ørjan har vært sammen i 12 år nå, og sjalusien er et tilbakelagt stadium.

– Jeg har lært meg å leve med det som har vært min største frykt -at jeg kan miste henne. Når jeg kom til det punktet hvor jeg aksepterte at det kunne skje var det mye enklere å fokusere på å ha det fint sammen, skriver han på bloggen.

Han velger også å dele dette nå, siden han er trygg på seg selv og tror det kan hjelpe andre i samme situasjon.

– Jeg tenker det er noe som angår mange. I mitt tilfelle handler det om å være ærlig, ikke ærlig om hvilke klesbutikker jeg handler i og sånt, men heller å være personlig, sier han til TV2.

Får støtte av kona

Marna visste ikke at ektemannen hadde tenkt å legge ut blogginnlegget før det var publisert, men støtter han fullt og helt.

– Dette er noe vi har snakket mye om, så at han velger å skrive om det, synes jeg er fint. Det er fint at det blir delt, for det er mange som lever i liknende forhold. Kanskje noen kan kjenne seg igjen, og føle seg litt truffet, sier hun til TV2 før hun legger til.

– Vi har aldri hatt det bedre enn vi har det nå, så da kan han helt fint dele det nå.