Hurra for et morsomt prosjekt! Et hus med verdens fineste utsikt, store vinduer, et lite og upraktisk kjøkken og et tilstøtende soverom som kan tas inn i det fremtidige kjøkkenallrommet,

Drømmeprosjekt for oss, og spennende for den hyggelige familien som nettopp har kjøpt huset. Vi er ganske sikre på at dette er et supert prosjekt for designer Oscar Naarud.

Kjøkken og vaskerom før veggen blir revet. Foto: Tid for hjem/TV 2
Kjøkken og vaskerom før veggen blir revet. Foto: Tid for hjem/TV 2

Oscars plan

Et verksted. Det er det som skal være inspirasjonen til dette kjøkkenet, tenker han. Et kjøkkenverksted. Med masse arbeidsflater, verktøy lett tilgjengelig, passe med plass mellom stasjonene og dagslys i overflod. Lett å rydde, lett å rigge til. Og med en trivelig spiseplass i den delen av rommet som tidligere var soverom.

Arbeidet

Vi legger gulv, brede parkettbord i eik. Foto: Tid for hjem/TV 2
Vi legger gulv, brede parkettbord i eik. Foto: Tid for hjem/TV 2

Det startet som vanlig med forsiktig riving kjøkkeninnredning – slik at den kan gjenbrukes – og mer uforsiktig riving av tidligere vaskerom, vegger, diverse flater og
annet løst og fast. Det går for seg. Det bråker. Det støver. Ikke rart at det går temmelig fort, for det er deilig å bli ferdige med akkurat denne biten av oppussingen.

Deretter river vi opp litt gulv for å flytte vannrør fra den ene siden til den andre siden av rommet, og retter av gulvet slik at de tidligere rommene får samme høyde og brukbart underlag for parkett. Gunnar legger opp rør for alt nytt elektrisk, vi gipser og sparkler vegger og tak, og det er klart for et helt nytt uttrykk.

Så liten plass tar en benkeventilator! Koketopp foran og ventilator i benken bak. Foto: Tid for hjem/TV 2
Så liten plass tar en benkeventilator! Koketopp foran og ventilator i benken bak. Foto: Tid for hjem/TV 2

Se produktene som ble brukt til dette prosjektet

Materialer

Halvor jobber med kjøkkenfrontene. Foto: Tid for hjem/TV 2
Halvor jobber med kjøkkenfrontene. Foto: Tid for hjem/TV 2

Oscar ønsker det hele ganske enkelt. Brede parkettbord i eik. Kjøkkenfronter i ask finerplater. Samme finerplater på vegg bak den lange kjøkkenbenken og hvite fliser fra benk til tak på vindusveggen der vask og koketopp skal være. Og for ikke å forstyrre de fine vindusflatene som er her, blir det montert benkeventilator i forbindelse med koketoppen i stedet for vegg eller takhengt ventilator. En fin løsning. Ingen ventilator når du ikke trenger den; ett trykk og den kommer opp av benken når du trenger den.

Spiseplassen skal også ha et enkelt uttrykk. Understell til bord og benk skal lages hos smeden og pulverlakkeres sort. Bordplate i rustikke planker, tekstilputer til benk og noen løse kvalitetsstoler.

«Pegwall» verktøyplate langs kjøkkenbenken! Foto: Tid for hjem/TV 2
«Pegwall» verktøyplate langs kjøkkenbenken! Foto: Tid for hjem/TV 2

Kjøkkenet

Grønt, sort, hvitt, trefarge og messing. Foto: Tid for hjem/TV 2
Grønt, sort, hvitt, trefarge og messing. Foto: Tid for hjem/TV 2

Alle skrogene til kjøkkenet er denne gangen fra Kvikk, og frontene lager vi på Snekker Halvors verksted. Det høres så enkelt ut, men det er mange dører og skuffefronter, en ganske stor jobb. Men ikke så vanskelig – for dem som kan det.

Benkeplaten er en lys Silestone-plate, ekstra dyp ved vask og komfyr. Og det er en ganske lur ting. Vi pleier ofte legge til 10 centimeter på benkeplaten slik at den blir 70 centimeter dyp i stedet for 60 centimeter som er det vanlige. På den måten kan vi plassere benkeskapene litt ut fra veggen og få plass til alt av rør og elektrisk bak skapene i stedet for å måtte skjære ut for dette i skapstammene.

Verktøyveggen

To fornøyde malere – vi liker fargen! Foto: Tid for hjem/TV 2
To fornøyde malere – vi liker fargen! Foto: Tid for hjem/TV 2

Dette er en fin idé, synes jeg, Oscars hulleplate bak den lange kjøkkenbenken. Et verksted har gjerne småhullete trefiberplater i forbindelse med arbeidsbenken, huller du kan sette diverse oppheng i der du måtte ønske det, og på den måten henge opp verktøy du ofte bruker akkurat der du har bruk for det. Så også her.

En stor finerplate går langs hele den lange benken, og i den har vi boret en haug med hull. Her kan man henge opp saker med kroker i og man kan plassere runde pinner som støtte for små hyller eller annet der man måtte ha lyst til det. Men dimensjonen på hullene er selvsagt ikke standard kosteskaft dimensjon, dermed må Andreas lage passende pinner selv. Men pytt, man finner da bare opp en pinnemaskin?

Jeg tror Andreas elsker denne typen utfordringer. Finne metoder til å løse de rareste ting. Og denne gangen har han altså konstruert en slags dreiemaskin etter prinsippet av en blyantspisser. Og den virket! Gratulerer, Andreas.

Farger og belysning

Grønt, sort, hvitt og trefarget. Det er det eneste som er lov denne gangen. Og Oscar er streng. Eller litt messing går også. Vola blandbatteriet og håndtakene til kjøkkenfrontene i messing. Veggene som ikke er hvite fliser får en nydelig dus grønnfarge, matt som bare det. Står flott til den hvite fliseveggen og fremhever treverket i interiøret.

Belysningen består av funksjonell arbeidsbelysning i arbeidsområdene og en mer skulpturell iøynefallende sak over spisebordet. Den er egentlig bare noen enkle Ikea-lamper som er sprayet sorte og satt sammen ved hjelp av Gunnars spesialkonstruksjon. En god idé! Sorte ledninger forsterker det skulpturelle uttrykket.

Ferdig!

Det ble et superfint kjøkken. Her tror jeg det er moro å både lage mat og ha gjester. Men kanskje aller finest er det å liste seg opp en søndagsmorgen, som førstemann, og sitte med kaffekoppen i stillhet og orden og se dagen gry. Vi er glade for at den lille familien likte resultatet. Tusen takk for oss!

Se hvilke produkter som ble brukt til dette prosjektet