Tungetaleren Marita (47) kan bli Bergens nye ordfører

Helbredet ved bønn  Taler i tunger  Liker ikke alkohol  Har aldri sett Brann  Israelvenn

Den politiske situasjonen i Bergen tilspisser seg før valget 14. september. Det er uhyre jevnt mellom rødgrønn og borgerlig fløy, og i midten sitter Kristelig Folkeparti og strekker ut en åpen hånd til både Høyre, Frp og Arbeiderpartiet.

Etter alle solemerker vil den fargerike Trude Drevland kastes som ordfører og bli erstattet av KrFs ordførerkandidat, Marita Moltu (47), skriver Bergens Tidende.

– Vi observerer jo at vi er interessant for både Høyre, Ap og Frp. Det er en fin posisjon for oss å være i. Vi lukker ikke dørene igjen for noen før vi har sett valgresultatet og vi ser hva vi kan få ut av en forhandling. Jeg er forberedt på å bli ordfører, jeg er klar, sier Moltu til TV 2.

– For oss er KrF en ønsket samarbeidspartner, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup til BT. Han har tidligere lokket KrF med både ordførerpost og innflytelse dersom partiet støttet Ap.

Bergenserne vet hva de har i Trude Drevland, men hva får de med Marita?

Hun er egentlig fra Sandnes, men har bodd i Bergen de siste 20 årene. Har bakgrunn fra Statoil i Stavanger før hun tok intern flytting til selskapets Bergens-kontor. Valgte å ta sluttpakke for noen år siden. Er medlem i frimenigheten Credokirken, tidligere Levende Ord bibelsenter i Bergen. Gift og har to døtre på 12 og 14 år, begge går på kristen privatskole. Har sittet i bystyret for KrF de siste to periodene. Er nå gruppeleder for bystyregruppa til partiet.

– Jeg har alltid vært kristen. Min familie har pinsebakgrunn og jeg gikk selv på søndagsskole. Credokirken er en frimenighet på samme måte som pinsebevegelsen. Jeg har aldri stått i statskirken fordi jeg aldri er barnedøpt. Jeg er voksendøpt, troende døpt. Jeg bestemte meg da jeg var 14 år og døpte meg vel et år senere, forteller hun.

Familien er mann og kvinne

Hun er ikke sikker på om Statskirken bør bestå slik den er i dag, men på spørsmål om hva hun selv mener om vigsel av homofile er hun sikker.

– Det er skrevet i bibelen at Adam og Eva ble ført sammen for at de skulle være sammen. Og familien er mellom mann og kvinne. Det er mitt standpunkt. Samtidig har jeg respekt for andre, at de ønsker å leve mann og mann, kvinne og kvinne. Der må vi skille. Jeg har ingenting imot homofile eller lesbiske.

Forlot byrådet etter brudd med Høyre og Frp

Kristelig Folkeparti har slitt ut mange skopar i maktens korridorer i Bergen. Siden 1975 har partiet hatt en hånd på rattet, men i juni i fjor skar byråds-samarbeidet med Høyre og Frp seg fullstendig i spørsmålet om bybanen skulle gå over Bryggen eller ikke.

– Da var det gått såpass langt at vi måtte ut av byrådet. Vi kunne ikke sitte lenger når vi ikke kunne stole på at avtaler ble holdt. Vi var veldig uenige, du kan si det slik at vi kranglet ja. Men nå er det lagt bak oss og jeg tror vi kan snakke sammen om bybanen etter valget og klare å komme frem til en god avtale.

Helbredet av Den hellige ånd

Marita hadde en stund både ektemann og svigermor plassert i posisjoner i KrF i Bergen. I offentligheten har hun markert seg med kristenkonservative standpunkter, privat er hun helbredet av Den hellige ånd. 

– Det var egentlig en liten ting i forhold til alvorlige sykdommer, men jeg hadde ofte en halsbetennelse som var plagsomt for meg. Jeg ble bedt for i et møte, og det bare forsvant uten at jeg kan forklare hva som skjedde. Jeg har faktisk ikke hatt halsbetennelse etterpå.

Vil du kalle det et mirakel? 

– Altså, noe skjedde. Når jeg vet at jeg slet med halsbetennelse som egentlig ikke var synlig på utsiden, så er det et vitnesbyrd for meg i hvert fall. Jeg er i alle fall bombesikker på at det skjedde noe der og da, når de ba i Jesu navn.

Følte du det?

– Ja, plutselig så var det borte. Det var ikke noen voldsom følelse der og da, men jeg kjente jo fysisk at den betennelsen var borte og jeg har ikke hatt det siden. Jeg har også selv sett at mennesker har blitt helbredet og det er fantastisk.

Vil ikke ha sprøyterom

KrF er kjent for hjertesaker, og for Marita betyr det omsorg for spesielt de rusavhengige. Men noe sprøyterom i Bergen vil hun ikke ha.

– Sprøyterom er ikke løsningen på narkotika-problemet. Vi må gripe fatt i det som kan hjelpe de rusavhengige, behandlingsløsninger og rask saksbehandling. Det skal ikke være enkelt å få tak i narkotika. Det er ulovlig. Jeg er ikke sikker på at vi klarer å bekjempe det. Det tror jeg faktisk ikke. Men vi må ikke gi opp.

Taler i tunger

Marita mener selv at hun er litt for beskjeden og at hvis hun blir ordfører så må hun øve seg på utestemmen sin. Men tungen kan også brukes til andre ting.

Vil du bli Norges første tungetalende ordfører?

– Kanskje, kanskje det. Jeg kan tale i tunger ja. Det er jo et bønnespråk, ikke så komplisert. Det er en opplevelse vi har fått, så det er ikke noe mystisk med tungetale som folk tror.

Men hva er det?

– Hvis du leser bibelen så er det et språk der du taler det som Den hellige ånd vil. Du ber det som Den hellige ånd vil at du skal be. Det handler jo om den åndelige verden som folk ikke ser. Der du er med på å be det som er Guds vilje og Gud vil bare godt med alle mennesker.

Er det mulig å forstå dette språket?

– I noen tilfeller så har mennesker forstått ting. Det er veldig vanskelig å forklare egentlig. Du kan be på et annet språk, men jeg kan ikke tyde det jeg sier. Og jeg kan be når jeg vil i tunger og ja, det kan ha en betydning. Du lar deg lede av Den hellige ånd og du kan bli brukt på den måten til å be Guds vilje.

Har aldri sett Brann

Det spørs om ikke Bergens stolthet, fotballaget Brann, kan trenge en hjelp fra oven i sin streben etter å nå toppen igjen. Dessverre, eller kanskje heldigvis, har byens trolige nye ordfører aldri sett laget spille i virkeligheten.

– Nei, jeg har aldri sett en Brann-kamp, det har jeg litt dårlig samvittighet for. Men jeg er veldig glad når Brann vinner. Det holder for meg å høre resultatet. Jeg er med i heiagjengen, men har fremdeles til gode å komme på Brann stadion.

Kan du navnet på en Brann-spiller?

– Erik Soleklepp er jo, eh… Huseklepp, Huseklepp, der sa jeg feil nei nei nei. Huseklepp, jeg har faktisk jobbet med faren hans, så han heier jeg ekstra på.

– Palestinerne vil utslette Israel

Styreleder for Credokirken er Moltus partifelle, Filip Rygg, tidligere byråd for barnehage- og skole samt miljø- og byutvikling i Bergen. I Credokirkens tros- og læregrunnlag er det et eget punkt om Israel, et land Marita har besøkt to ganger. Hun har lite til overs for balansen i mediedekningen av konflikten med palestinerne.

– Jeg synes kanskje at det er litt skjevt i media når det gjelder dekningen av palestinsk og israelsk politikk. Israel er et demokratisk land, det eneste i Midtøsten der en kan få ytre seg fritt. Hvis du ytrer deg i de palestinske områdene risikerer du å bli fengslet eller torturert. Det kommer ikke tydelig frem i media.

– Jeg har faktisk vært i en av de byene som er nærmeste nabo til Gaza og der har jeg sett disse rakettene som blir skutt over jevnt og trutt og da har de bare ti sekunder på seg til å komme seg i bomberom på israelsk side. Hva skal du da gjøre? Skal du stå å ta i mot alle disse rakettene som kommer eller skal Israel slå tilbake igjen? Jeg mener at man må få lov å forsvare seg.

Bør palestinerne få sitt eget land?

– Det som er problemet er at palestinske myndigheter sier det ikke er nok for de, de vil utslette Israel. Hadde de sagt at Israel kan få sitt eget land så tror jeg Israel kunne levd med det, men det sier de ikke. De er i krig med Israel uansett, de vil utslette Israel.

Liker ikke alkohol

Tilbake til de nære ting. Som ordfører har Trude Drevland løftet mangt et glass med edle dråper. Det spørs om ikke alkoholutgiftene på kommunens representasjonskonto får en kraftig innsparing hvis Marita overtar halskjedet.

– Jeg drikker ikke alkohol. Jeg liker ikke alkohol. Jeg synes ikke det er nødvendig å begynne å lære å like alkohol. Jeg unner alle å ta seg et glass vin eller øl, men det frister ikke meg. I Danmark har jeg opplevd å bli sett rart på når man spør etter alkoholfritt. «Skal ikke du ha alkohol, hva er i veien med deg? Skal vi finne et glass med brus, gjerne et kjøkkenglass?» Det synes jeg ikke noe om. Danskene er hyggelige, men akkurat der har de en vei å gå.

Vær deg selv, det kler deg best

Skulle valget gå Maritas vei kan hun egentlig bare krysse gangen fra sitt gruppelederkontor i 12. etasje i Rådhuset i Bergen, og innta ordførerkontoret med utsikt til Ulriken. Der sitter i dag Trude Drevland, tilbake etter sykemeldingen da det stormet som verst rundt henne for noen måneder siden.

– Jeg har forståelse for at hun har vært i en krevende periode i livet sitt. Da skal vi være forsiktig med å slå ned mennesker som ligger nede. Hun har erkjent at hun ikke snakket sant og jeg synes det er viktig å fremheve ærlighet og forsøke å være ærlig. Hun har erkjent det og jeg har tilgitt henne for det.

– Hvis jeg blir ordfører tror jeg at jeg kan være en samlende ordfører for begge sider i bystyret. Jeg har andre kvaliteter enn Trude og er definitivt en mye roligere person. Jeg har et uttrykk som jeg liker veldig godt: Vær deg selv, det kler deg best. Jeg kan ikke være noen andre enn meg selv. Det vil jeg prøve å være.

Tirsdag gikk Bergens-ordfører Trude Drevland ut i ulønnet permisjon, mens politiet skal vurdere undersøkelsessaken mot henne på nytt.